Ads 468x60px

2013'te kaç gün tatil var?

Yılın ilk gününe her zamanki gibi tatille başlıyoruz, 2013 yılında bütün dini bayram ve milli bayram tatillerimizin hafta içine denk geliyor olması çalışanlar için bir avantaj.
Ramazan Bayramı'nın arife günü Çarşamba, Kurban Bayramı'nın arife günü ise Pazartesi'ne geliyor.
İşte 2013'teki tatiller ve bayram tatili süreleri:

YILBAŞI 1 GÜN 1 Ocak Salı
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 1 GÜN 23 Nisan Salı
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 GÜN 1 Mayıs Çarşamba
ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 1 GÜN 19 Mayıs Pazar

RAMAZAN BAYRAMI ARİFESİ 1/2 GÜN 7 Ağustos Çarşamba
RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 8 Ağustos Perşembe
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 9 Ağustos Cuma
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 10 Ağustos Cumartesi
ZAFER BAYRAMI 1 GÜN 30 Ağustos Cuma
KURBAN BAYRAMI ARİFESİ 1/2 GÜN 14 Ekim Pazartesi
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 15 Ekim Salı
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 16 Ekim Çarşamba
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 17 Ekim Perşembe
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 18 Ekim Cuma
CUMHURİYET BAYRAMI 1.5 GÜN 28 - 29 Ekim Pazartesi - Salı

Japon yeni değer kaybında

Yen, geçtiğimiz günlerde görev başına gelen Başbakan Shinzo Abe'nin, merkez bankasının önümüzdeki ay enflasyon hedefini yükseltmemesi halinde bankanın yönetimine dair yasaları değiştirebileceğini söylemesinin ardından dolar karşısında 20 ayın en düşük seviyesine doğru ilerledi.
Japon para birimi, merkez bankasının kur indirimi üzerinden enflasyon hedefine yaklaşma çabası
içerisinde olduğu söylentileriyle diğer büyük para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybetti. Abe, deflasyonu durdurarak büyümeyi tekrardan canlandırması için merkez bankasına (Bank of Japan) sınırsız parasal genişlemeye gitme önerisinde bulundu. Euro, yen karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 değer kazanmasının ardından son 10 günde 9. çıkışını kaydetti. Euro, dolar karşısında da değer kazandı.
Commerzbank AG Londra döviz stratejisti Peter Kinsella, "Piyasa, yen zayıflamasının yıl sonuna ve 2013 başına doğru gideceğine ikna olmuş durumda. Ne zaman merkez bankalarının bağımsızlığının politikacılar tarafından sorgulandığını ve parasal politikaların yine politikacılar tarafından empoze edildiğini görürseniz, bu döviz için kötü bir şeydir. Yen, güvenli liman statüsünü gittikçe kaybediyor" ifadelerini kullandı.
Yen, New York saatiyle 07:23'te yüzde 0.2 düşerek dolar başına 84.44 yen oldu. 19 Aralık'ta 84.62 yene gerileyen Japon para birimi, 21 Nisan 2011'den bu yana en zayıf seviyeye gerilemişti. Euro, yüzde 0.5 değer kazanarak 11.68 yen olurken, dolar karşısında da yüzde 0.3 artışla 1.3228 dolara yükseldi.

Apple ve Samsung'a rakip: X Phone

Google,Motorola'yı bünyesine katmasının ardından Apple ve Samsung'un popüler akıllı telefonlarına rakip yeni bir ürün geliştiriyor.
Google, ABD'li cep telefonu üreticisi Motorola'yı bünyesine katmasının ardından Apple ve Samsung'un popüler akıllı telefonlarına rakip yeni bir ürün geliştiriyor.

Konuya yakın kaynakların WSJ'ye verdiği bilgiye göre Motorola mühendisleri iPhone ve satış rekorları kıran Samsung'un Galaxy serisine rakip bir model geliştirmek için gece gündüz çalışıyor.
Yeni modelin adının X Phone olacağı ve telefonun gelecek yıl piyasaya sürülmek istendiği belirtildi.
Google yedi ay önce Motorola'yı 12,5 milyar dolara satın almıştı.Dünyanın bir numaralı cep telefonu üreticisi olma yolunda Samsung'a verdiği işletim sistemi Android hizmetiyle dikkat çeken  Google'un X-Phone'nun ardından Samsung'la zorlu ilişkiler içine girmesi bekleniyor.
X-Phone'ların daha sonra tablet versiyonlarının da üretileceği belirtildi.

2013’te borsa - altın - döviz ne olur?

Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, 2013 yılında borsadaki yükselişin sürmesini beklediklerini belirterek, endeksin 85-90 bin seviyelerine çıkabileceğini söyledi. Sağman’a göre dolar uzun vadede toparlanacak

Türkiye’nin kredi notunun artışı sonrasında İMKB zirveden inmiyor. Faizler ise düşüş trendinde. Yatırımcılar, şu dönemde en fazla parayı nereye yatıracağını merak ediyor. Notus Portföy’ün Yönetici Ortağı ve aynı zamanda Genel Müdürü Murat Sağman, faizlerin düştüğü ortamlarda yatırımcıların alternatif getiri arayışı olduğuna değinerek, önümüzdeki dönemde hisse ve özel sektör tahvillerinin öne çıkacağına dikkat çekti.

Türkiye’de yaklaşık 400 milyar TL’nin sabit getirili yatırım enstrümanlarında olduğunu belirten Sağman, “Bunun yüzde 10’u yani 40 milyar TL’si banka bonosunda. 8 milyar TL’si ise banka harici özel sektör tahvillerinde. Avrupa’da özel sektörün toplam sabit getirili yatırımlar içindeki payı yüzde 60, ABD’de ise yüzde 74’lerde. Türkiye’de sabit getirili enstrümanlar içinde kamunun ağırlığı fazla. Ancak, 2013’ten itibaren özel sektör fonlarının büyümesini bekliyoruz” diye konuştu.

İMKB’nin toplam büyüklüğünün GSMH’nın yüzde 30’u olduğu bilgisini veren Sağman, bunun gelişmiş ülkelerde yüzde 130’larda, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 90’da olduğunu söyledi.

‘Zirve diye aşağı dönülmez’
Sağman, “İMKB yaklaşık 3 aydır yükseliş trendinde. Hiçbir borsa burası zirve diye aşağı dönmez. Endeksin düşüşe geçmesi için katılımın da geniş olması lazım. Bugünkü tabloda hem yurtdşı hem de yurtiçinde İMKB’ye girmeyen yatırımcı var. Hâlâ yükseliş potansiyeli var” diye konuştu.

“İMKB 50 bin seviyesindeyken ucuzdu. Bugün ucuz değil ama pahalı da değil” diyen Sağman, 2013’te olağanüstü bir gelişme olmazsa endeksin 85-90 bini görebileceğini söyledi. Sağman İMKB’deki yükselişi destekleyen nedenleri şöyle anlattı:

Türkiye büyüyen bir ekonomi ve bu da borsayı destekliyor. 2013’te düşük faiz ortamı özellikle banka, çimento, gayrimenkul gibi sektörleri olumlu etkileyecek. Şirket kârlılıklarında yüzde 10 artış bekleniyor.

İkincisi, düşük faiz ortamı her zaman borsaya yarar. Ancak, daha dikkatli girmek lazım. Şirket seçimi önemli.

Not artışları sonrası 3 ay boyunca hem hisseye hem de bonoya yatırımlar artar. 2013’ün ilk yarısında da bir not beklentisi var. Dolayısıyla, aynı trendi 2013’te de göreceğiz.

Yurtdışında ciddi bir likidite var. İkinci not artışından sonra kurumsal yatırımcılar gelecektir.

Bireysel emeklilik sisteminden (BES) de hisseye önemli girişler olacak. Şu anda BES’teki 20 milyar TL’nin yüzde 15’i (3 milyar TL) hissede. 2015’te BES’te fon büyüklüğünün 50 milyar TL olması bekleniyor. Hisse oranı minimum yüzde 15’te kalsa bile bu 7.5 milyar TL olur. Yani, 2015’e kadar BES’ten net 4.5 milyar TL’lik giriş bekleniyor.

75 milyon TL yönetiyor
Bireysel ve kurumsal portföy yönetimi yapan Notus Portföy, 2011 Aralık ayında üç ortak Evren Bolgün, Naim Koçer ve Murat Sağman tarafından kuruldu. Notus, şu anda 75 milyon TL’lik bir portföy yönetiyor. Şirketin hedefi 4 yıl sonra bunu 500 milyon TL’ye çıkarmak.

Türkiye’de şu anda 35 portföy yönetim şirketi var. Türkiye’deki toplam portföy yönetiminin yüzde 80’ine ilk 5 banka sahip. Dünyada ise bu oran yüzde 50’lerde.

‘Dolarda 1.85-1.90’da satıcı olmalı’
Son dönemde euro’da bir toparlanma olduğuna dikkat çeken Murat Sağman, ancak uzun vadede doların güçleneceğini söyledi. Türkiye’de ise dolar/TL’de eski seviyeleri görmenin zor olduğuna dikkat çeken Sağman, “Dolar 1.70-1.75 seviyesine gelince her zaman alıcı, 1.85-1.90 TL arasında ise her zaman satıcı olmayı tercih ederim” dedi.

‘Altında 1.600 dolar destek’
Sağman’a göre 1980 yılında 850 dolarla zirve yapan altın fiyatlarına enflasyon da eklendiğinde olması gereken seviye 2.300 dolar. Yükselişini sürdürmesi beklenen altının 2013’te 1.900-2.000 dolara gitmesi bekleniyor. Sağman, altının orta ve uzun vadede geri çekilmesinde 1.600 doların destek olduğunu belirtti. Sağman altın fiyatlarının yükseliş nedenlerini şöyle sıraladı:

Reel faizin olmadığı her zaman altın fiyatları yükselir. 

Merkez bankaları altın almaya devam ediyor. Çin, Hindistan son 3 yıla kadar altında net satıcıydı. 2010’dan bu yana ise alıcı. Çin’in altın rezervinin oranı yüzde 2, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 50’lerde. Dünya ortalaması ise yüzde 10. Çin, altın rezervini yüzde 2’den dünya ortalaması yüzde 10’a çıkarmak isterse bu 5 bin ton altın anlamına geliyor. Bu da 2 yıllık altın üretimi demek.

Altın 1980’de 850 dolarla zirvedeyken altın stoğu kadar para vardı. Bugün altın stoğunun 5 katı para var piyasalarda. Bu kadar paranın yatırıma gideceği yer arasında altın da bulunuyor.

Dünyada enflasyon kaygıları var. Enflasyona karşı koruma aracı olarak altın tercih ediliyor.

Altının arkasında herhangi bir devlet yok, para riski yok. Dolayısıyla yatırım için tercih ediliyor...

 AYFER YILDIZ / Milliyet
http://www.bigpara.com/haber-detay/gundem/2013te-borsa-ve-altin-ne-olur/840766/

Emtia fiyatları 2013′te ne olacak?

Geçen yıl kırdığı tarihi rekorlarla yatırımcılarının yüzünü güldürmesine rağmen 2012′yi durgun geçiren altın fiyatlarının, yeni yılda artışa geçerek 2011′de görülen en yüksek seviye olan 109 lirayı aşıp, yeni bir rekor kırması bekleniyor.

Konuya ilişkin konuşan Bursa Kuyumcular Odası Başkanı Rıdvan Şen, ”Şu an beklentimiz yeni yılda altının 2011′deki 109 lira yani 2 bin onsu kırması. Bunu kırdıktan sonra 2 bin 400 gibi bir direnci var. Onu aştıktan sonra da 3 bin de görülebilir. Önümüzdeki yıl kesinlikle yeni bir rekor kırılmasını bekliyoruz” dedi.

”Altın fiyatları yüzde 25 artabilir”

Verilere ve ekonomistlere göre durumun böyle olduğunu dile getiren Şen, şöyle devam etti:

”Dünyadaki en güvenilir liman her zaman olduğu gibi altın. Dünyanın en önde gelen ekonomistlerinden Soros’un daha 2008 yılında ‘altın 3 bin onsu görecek‘ diye bir açıklaması olmuştu. O zaman altının ons fiyatının 600 lira olmasından dolayı biz buna gülüp geçmiştik ama şimdi gülüp geçemiyoruz. Çünkü oraya şu anda 130-135 gibi bir rakam kaldı. Şu an ki beklenti de altın fiyatlarının 2 bin onsu kırması. Bunu kırdıktan sonra 2 bin 400 gibi bir direnci var. Onu aştıktan sonra da 3 bin de görülebilir. Bu da altının yüzde 25 civarında artması anlamına geliyor. TL bazında da bu altının 125, küçük altının 190, cumhuriyet altının da 800 lirayı görmesi demektir. Bunlar olmayacak şeyler değil.”

Altın fiyatlarında düzeltme 2013 yılında devam edecek

Jim RogersJim Rogers, altında düzeltmenin gelecek yıl da devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Altında çok uzun süredir almış olduğu yukarı yönlü pozisyon ile gündemde olan ünlü yatırımcı Jim Rogers, artık ihtiyatlı hareket ettiğini ve altında düzeltmenin gelecek yıl da devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.

CNBC’ye konuşan Rogers, “Dikkatli olunmalı, piyasada aralarında benimde olduğun çok fazla boğa var, ancak ben çok ihtiyatlıyım. Altın bir düzeltme yaşıyor. Düzeltme 15-16 aydır sürüyor. Bana göre bu normal ve düzeltmenin bir süre daha devam etmesi mümkün” dedi.

Altın fiyatlarının 12 yıldır yükselmekte olduğunu belirten Rogers, “Büyük bir boğa piyasası yaşayan menkul kıymetler, emtialarda her yıl veya iki yılda bir yüzde 30 düzeltme olmalı. Yüzde 30 düzeltme normal ve altın böyle bir düzeltmeyi 12 yılda bir kez, o da 2008 global finansal krizinde yaşadı. Altın fiyatı o düzeltmede yüzde 32 geriledi” diye konuştu.

Kaynak: http://www.patronturk.com/2013-yilinda-altin-fiyatlari-ne-olacak#ixzz2FyWPMNbg

2013 Yılında Altının Onsu 2000 Doları Aşar

Altındaki bu şok düşüşlerden sonra dünden beri “ben demiştim”ci şom ağızlılar sahneyi almaya başladı. grafiklerin teknik analizine dayanarak onsun 1580 dolar hatta uzun vadede 1430 dolara ineceğini iddaa edenler oldu. Bilinmelidir ki; bir şeyin fiyatının ne olacağı sadece grafiklerin analiz edilmesiyle bilinmez, mali, siyasi ekonomik gibi bir çok değişken var.
İnternnette şöyle bir kaç profesyonel ekonomi yazarlarının makalesini okuyorum.Ortak görüş; altının 5 yıldır ana yükseliş trendinin sonuna gelindiği, abd den gelen %3.1 lik son büyüme rakamlarının tüm dünyada ekonomik büyümenin başladığı, yığınla altına istiflenmiş ATIL durumdaki paranın borsalara
akacağı yorumları hakim. Hatta bazı yazarlar hızını alamamış uzun vadede onsun 1200 dolarlara demirleyeceğini iddia ettiler.
Benim öngörüm ise şudur:
- DÜNYA EKONOMİSİNDE KONJONKTÜR HALA DÜZELMİŞ DEĞİL, YAPISAL SORUNLAR KISMİ DÜZELME OLSA DA HALEN DEVAM EDİYOR. 2 YILLIK UZUN VADEDE ONSUN ANA YÜKSELİŞ TRENDİ DALGALI DA OLSA DEVAM EDER. 2013 TE ONS 2000 DOLARI AŞAR.
- BU SON DÜŞÜŞTEN SONRA ÇİN VE HİNDİSTANDAN GELEN BAYAĞI YÜKLÜ BİR FİZİKİ ALIM OLMUŞ.BAZI MERKEZ BANKALARININ DA YÜKLÜ BİR TALEBİ OLMUŞ. ARTI; ÖNÜMÜZDEKİ BİR KAÇ HAFTA ALTIN RAFİNERİLERİ KAPALI OLACAKMIŞ, BU DA ARZ YÖNÜNDEN AZALMA OLACAĞI İÇİN KISA VADEDE 1600 DOLARLARA DÜŞÜŞ PEK OLASI DEĞİL. AMA 1605′İ TEST ETMEDEN DE ÇIKIŞ OLMAZ,ÇÜNKÜ 1666′ KIRDI Bİ KERE. DİP NOKTAYI BELKİ YILIN İLK HAFTALARINDA TEST EDEBİLİR. SONRA 1690- 1700 DOLAR BANDINA YENİDEN OTURUR.
- 1580 DOLARA İNECEĞİNİN PEK İHTİMAL VERMİYORUM. ÇÜNKÜ MALİ UÇURUMDAKİ ANLAŞMAZLIK VE DE ABD NİN BÜYÜME RAKAMI EKSTREM BİR DURUMDU. ARTI; DÜŞÜŞLER FİZİKİ ALIMLARLA FRENLENİYOR. FİZİKİ ALIMIN OLMASI SPEKÜLATÖRLERİN FİYATLARLA OYNAMA KABİLİYETİNE DARBE VUIRUYOR.
Benim diyeceklerim şimdilik bu kadar. Herkese bol kazançlar.
Liberty-Yatırım tavsiyesi değildir.

Yapı Kredi Yatırım Altın hedef için tavsiye yükseltti

Yapı Kredi Yatırım, Koza Altın hedef fiyatını 41.4 TL'den 48.5 TL'ye, tavsiyesini 'TUT'tan 'AL'a yükseltti.

Yapı Kredi Yatırım, ( www.ykyatirim.com.tr ) konu ile ilgili raporunda, Koza Altın hedef fiyatını 41.4 TL'den 48.5 TL'ye, tavsiyesini 'TUT'tan 'AL'a yükselttiklerini belirtti.

  
Raporda şu değerlendirme yapıldı:

"Yeni rezerv açıklaması öncesi tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz
  
Hisse için tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz. KOZAL için 12 aylık hedef fiyatımızı hisse başı 48,5 TL’ye yükseltirken, tavsiyemizi de hedef fiyatımıza olan %21’lik artış potansiyelini göz önüne alarak AL olarak güncelliyoruz.
  
Hissenin, tavsiye indirgediğimiz 22 Ağustos 2012’den itibaren endeks getirisinin %5 gerisinde kalmasının yanında, son zamanlardaki geri çekilmesine (ulaştığı en yüksek değerin %15 altında olması ve endeks getirisinin %10 gerisinde kalması) bağlı olarak ve şirketin gelecek ay açıklayacağı yeni reserv ve kaynak öncesi, iyi bir alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyoruz. Hisse tarihsel ortalaması olan 1.6x’ya karşılık 1.4x Fiyat / Net Aktif Değer çarpanıyla işlem görmektedir.
  
Ocak ayında açıklanacak yeni kaynak/rezerv raporu pozitif etki sağlayabilir. Koza Altın’ın yeni kaynak/reserve açıklamalarını Ocak 2013 ortalarında yapmasını beklemekteyiz, yeni açıklamayla birlikte, şirketinin rezervlerinin 2012 ortasındaki ara güncellemede ortaya çıkan 2.87mn’dan 3mn’a yükselmesini beklemekteyiz. Bu gelişme 2012 için beklenen 0.34mn’luk üretimle beraber yıllık %16 büyümeyi öngörmekte. Tüm bunlara bağlı olarak, Net Aktif Değer modelimizi, tahmin periyodumuz içerinde toplam üretim tahminimizin %10 artışla beraber 3mn’a yükselmesi sonucunda revize ediyoruz.
  
Söğüt’e yapılabilecek olan tesis değerlememize dahil değil. Olası Söğüt üretim merkezi değerlememizde olmamasına rağmen, buradan gelebilecek değerin hisse başına 5TL olarak hesaplamaktayız. Bu tahminimiz 2014’ün ikinci yarısında başlayacağı 0.61mn’ozluk üretimi kapsamakta ve Kaymaz tesisine benzer olarak $55mn ‘lık bir yatırım maliyetini içermektedir. Şirket Ocak 2012’de Söğüt’ te 0.82mnoz’luk bir kaynak olduğununun ve 8.87g/t’lik yüksek tenörde olduğunu açıklamıştı.
  
Değerleme cazip seviyede. Değerlemede tercih ettiğimiz metrik olan Fiyat / Net Aktif Değerler çarpanında, KOZAL şu anda tarihsel ortalaması olan 1.6x’ya kıyasla %12’lik bir iskontoyla işlem görmektedir. 2013 yılı tahminlerimize göre Firma Değeri/FAVÖK ve Fiyat/Kazanç çarpanlarında sırasıyla 6x ve 8.1x’den işlem görmekte, bu da yurtdışındaki benzer maden hisselerine kıyasla %11 ve %35 iskontoyu işaret etmektedir.
  
Koza Anadolu cazibesini koruyor. Koza Anadolu, Konak projesinden 518.4 mnoz’luk (ortalama 0.23g/t Cu%) bir kaynak sağlanabileceğini açıkladı. 16 sondaj çalışmasının sonucuna göre Konak 1.1mnoz altın ve 1.17mt bakır rezervi içermekte. KOZAA değerlendirmeye başladığımız 30 Kasım 2011’den bu yana %207’lik getirisinin yanında, endeks üzerinde %108’lik bir performans sergiledi. Hisse güncel ve hedef net aktif değerine %29 ve 39% iskonto ile işlem görmektedir. Bu oran Konak projesinin dahil olmasıyla %44’e genişleyebilir
  
Hedef fiyat 48.5 - Getir Potansiyeli 7.3% - AL (Önceki: TUT)"

‘iPhone 5′ neden ucuzluyor?

iPhone 5, ilk iPhone’dan beri hiç görülmeyen bir durumla karşı karşıya. Ama bu durum pek iyi değil!
Cihazın piyasaya sürülmesinin sadece 3 ay ardından satıcılar indirimlere gitmeye başladılar. Bunun iki anlamı olabilir. Ülkemizde Cuma günü satılmaya başlanan iPhone 5, Türkiye’de pek de indirimli bir fiyata sahip gibi görünmüyor. Ancak yeni Apple ürünlerinin herhangi bir indirim yapılmadan önce 6 ay veya daha fazla raflarda çıkış fiyatıyla beklediği biliniyor.

Best Buy ise 5 Ocak’tan itibaren (cihazın çıkışından 4 ay geçmeden) iPhone 5‘de 50 dolar indirim yapacağını söylüyor. Diğer satıcıların da Best Buy’i izleyerek benzer indirimlere gitmesi muhtemel. 
1. iPhone 5, Apple’ın beklediği kadar iyi satmıyor. İlk iki haftada Apple hayranlarının oluşturduğu kuyruklar dışında…
2. Daha uzun pil ömrü ve NFC teknolojisi gibi yeni işlevlere sahip bir “iPhone 5S” yolda olabilir. iPhone 5S’in geleceği söylentileri bir süredir dolaşıyor, internete sızan bazı resimlere bile sahibiz. Apple’ın iPhone 5S üzerinde çalışıyor olması, Google’la rekabetinin çok güçlü bir duruma geldiğini de gösteriyor.

Kaynak: http://www.patronturk.com/iphone-5-neden-ucuzluyor#ixzz2FyVVOqpc

Açık Kapama Altına bir Miktar Destek Oldu

Kingsview Financial piyasa analisti Charles Nedoss, New York Emtia Borsası’nın COMEX Bölümü’nde işlem gören vadeli altın sözleşmelerinin haftasonu öncesinde yatırımcıların bir miktar açık pozisyon kapamasıyla toparlandığını belirtti.    Perşembe günü sert bir düşüş yaşadıktan sonra Şubat ayına vadeli altın sözleşmeleri 4.80 dolar yükselişle 1.650,70 dolara ulaştı. Mart ayına vadeli
gümüş ise 25,2 sent değer kazanarak ons başına 29,93 dolar oldu.
 Nedoss her iki piyasanın da şu an 50 günlük hareketli ortalama seviyesinde olduğunu belirtti. Altın ve gümüş teknik hasar görmüş olsa da, Nedoss hala çözümsüz bir şekilde süregelen mâli uçurum tartışmalarının kıymetli metallere destek sağlayabileceğini ifade etti. ABD’nin bu konuda bir neticeye ulaşmaması haline kredi notu kesintisi riskiyle karşı karşı kalınacağını ifade eden usta yatırımcı, ‘güvenli liman’ varlıklarının bu durumda çok değere binaceğini hatırlattı.

İşte memurun maaş zammı

Mehmet Ali Şahin, Ocak'tan itibaren memur maaşlarında 6 puanlık artış yapılacağını söyledi.

Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi’nde partisince düzenlenen toplantıda konuşan Mehmet Ali Şahin, bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürdüklerini söyledi. İktidar partisi olarak Meclis’ten 11’inci bütçeyi geçirdiklerini belirten Şahin, "Sanıyorum Türk siyasi hayatında ara vermeksizin üst üste
11’inci bütçesini Meclis’e sunan ve Meclis’ten bunu geçiren başka bir iktidar olmamıştır. Bu aslında halkımızın bize verdiği yetkinin bir sonucudur. Biz iktidara geldiğimizde milli bütçemizin yüzde 74’ü kadar borcumuz vardı. Şimdi yüzde 36’dayız. Hiç bir şey değil. Birde bütçe açığı önemlidir. Biz çok şükür bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmüşüz" dedi.

MEMUR MAAŞLARI
Mehmet Ali Şahin, Ocak 2013’den itibaren memur maaşlarında 6 puanlık artış olacağını açıklayarak, şöyle konuştu: "Memurlarımızın maaşlarını azaltmıyoruz. Toplu sözleşme yapıldı. Ocak ayından itibaren maaşlarında 6 puanlık bir artış söz konusu olacak. Eğer enflasyon onun üzerinde ise enflasyon farkını da kendilerine vereceğiz. Emeklilerimiz intibak zamlarını önümüzdeki aydan itibaren almaya başlayacaklar. 1 milyon 912 bin 442 SSK emeklisi çıkarmış olduğumuz yasadan yararlanmaya başlayacak. Her yıl bütçemize bunun getirdiği yük 2 milyar 450 milyon TL’dir. Helali hoş olsun. Bunu daha öncekiler yapamadı ama biz yaptık." 2012 yılında ekonomik büyüklüğün yüzde 3 olduğunu söyleyen Mehmet Ali Şahin, "Ekonomimiz daha da gelişmiş olabilirdi. 2012 yılını ekonomik büyüklük itibariyle daha yükseklerde bitirebilirdik. Şu anda yüzde 3 gibi büyümeyle tamamlayacağız. Bu bizden kaynaklanmıyor. Bu dışarıdan kaynaklanıyor. Çünkü biz ürettiğimiz malların bir kısmını ihraç ediyoruz. İhracatımızın da yüzde 60’ını AB ülkelerine yapıyoruz. Dünyada kriz olunca o ülkede yaşayan insanların alım gücü düştü. Dolayısıyla o ülkeler bizden daha az mal almaya başladılar. İhracat rakamlarımız dünyada kriz olmasaydı şimdi 200 milyar dolara çıkabilirdi" dedi.

"DARBEYE İMKAN OLMAYACAK"
2013 yılında demokratikleşme adımlarını hızlandıracaklarını anlatan Mehmet Ali Şahin, "Türkiye’nin daha demokraside alması gereken mesafe var. Türkiye’de halkın iradesinin tek belirleyici olduğu bir sistemin oluşması konusunda daha atmamız gereken adımlar olduğunu düşünüyoruz. Darbeye imkan sağlayacak olan bir takım düzenlemeleri ayıklamak için bir çalışma başlattık. Bu çalışma bittiğinde inşallah Meclis başkanlığında sunacağız. Bundan sonra darbeye imkan olmayacak" diye konuştu.

MEHMET ALİ ŞAHİN: MEMUR MAAŞLARINDA 6 PUANLIK ARTIŞ OLACAK
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, "Memurlarımızla toplu sözleşme yapıldı. Ocak ayından itibaren maaşlarında 6 puanlık bir artış söz konusu olacak. Eğer enflasyon onun üzerinde ise enflasyon farkını da kendilerine vereceğiz" dedi.

Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi’nde partisince düzenlenen toplantıda konuşan Mehmet Ali Şahin, bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürdüklerini söyledi. İktidar partisi olarak Meclis’ten 11’inci bütçeyi geçirdiklerini belirten Şahin, "Sanıyorum Türk siyasi hayatında ara vermeksizin üst üste 11’inci bütçesini Meclis’e sunan ve Meclis’ten bunu geçiren başka bir iktidar olmamıştır. Bu aslında halkımızın bize verdiği yetkinin bir sonucudur. Biz iktidara geldiğimizde milli bütçemizin yüzde 74’ü kadar borcumuz vardı. Şimdi yüzde 36’dayız. Hiç bir şey değil. Birde bütçe açığı önemlidir. Biz çok şükür bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmüşüz" dedi.

Borusan holding ten dev yatırım

Borusan Mannesmann Pipe US Inc, ABD'de 150 milyon dolar yatırımla üretim tesisi kuracağını açıkladı

Borusan Mannesmann'ın bağlı kuruluşu Borusan Mannesmann Pipe US Inc, ABD'de toplam yatırım tutarı 150 milyon dolar olacak bir üretim tesisinin kurulmasını kararlaştırdı.


Borusan Mannesmann'dan KAP'a gönderilen açıklamada, "Kuzey Amerika bölgesinde giderek artan kaya gazı ve petrol üretiminin yarattığı talebe hizmet etmesi hedeflenen yatırım çerçevesinde, petrol, doğalgaz ve termal enerji kaynağı üreticilerinin yanı sıra, su, maden ve tüm doğal yeraltı kaynaklarının üretiminde kullanılan sondaj boruları ve küçük çaplı hat boruları üretilecektir" denildi.

Açıklamaya göre, toplam 550 dönüm arazi üzerine kurulması hedeflenen tesisin, 2014 yılı ikinci yarısında faaliyete geçmesi ve tam kapasiteye ulaştığında çelik fiyatlarına bağlı olarak 500 ile 600 milyon dolar arası ciro yaratması hedefleniyor.

Açıklamada ayrıca, "Stratejik büyüme alanlarımızdan biri olan sondaj borusu pazarındaki mevcut pazar payımızı yerel üretici olmanın getireceği rekabet avantajlarıyla birlikte arttıracak bu yatırım neticesinde, Şirketimizin dünya çelik boru sektöründeki yerini sağlamlaştırması ve paydaşlarımıza yarattığımız katma değeri arttırması hedeflenmektedir" denildi.

UĞUR: CİROYU YÜZDE 60 BÜYÜTECEK
Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi: "Finansman konusunda ilk hedef ABD'den uzun vadeli proje kredisi almak, bir kısmını da teşvikle karşılamayı hedefliyoruz. Yatırımın üçte biri özkaynak, üçte ikisi uzun vadeli finansmanla yapılacak. Borusan Mannesmann'ın ABD yatırımı 2016'dan itibaren EBITDA'yı iki katına çıkaracak, ciroyu yüzde 60 büyütecek. Fabrika yatırımı için eyalette pazarlık yapıyoruz, Teksas ve Oklahoma. Hangisinden daha iyi teşvik alırsak oraya gideceğiz."

Yeni yıla zamla uyanacağız

Türkiye, yeniden değerleme oranı kapsamında yeni yıla yeni zamlar ile uyanacak.
Trafik cezaları, ehliyet ve noter harçları gibi iğneden ipliğe birçok kalemde yüzde 7.8’lik vergi artışı yapılacak.
· Damga vergisi 37 lira olacak. Bu miktar, makbuz senetlerinde 13 lira olarak uygulanacak. Yeniden
değerleme kapsamında B sınıfı sürücü belgesi 299 liraya, A, F ve H sınıfı sürücü belgesi 99 liraya, uluslararası sürücü belgesi 199 liraya yükselecek.
· Yüzde 7.8’lik artış sonrası yeni yıldan itibaren 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin 480 lira olan MTV’si 518 liraya çıkacak. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 828 liraya yükselecek.
Milliyet'in haberine göre yeniden değerleme oranı kapsamında en düşük trafik cezası 62, en yüksek trafik cezası ise 18 bin 589 liraya çıkacak. Kırmızı ışıkta geçenler 166 lira, hız sınırını yüzde 30’a kadar aşanlar 166 lira, yüzde 30’dan fazla aşanlar 343 lira ceza ödeyecek. Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalananlar 701 lira ceza ödeyecek.
· Yasak yerlere park eden sürücülere, tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakalarını araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkanlara, park yerlerindeki araçlardan yetkisi olmadığı halde park ücreti alanlara, raçlardan bir şey atanlara, seyir halinde cep telefonuyla konuşanlara ve kural dışı şerit değiştirenlere 78 lira ceza verilecek.
· Gerekli yerlerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli bir mesafeden takip etmeyen, dönüş kurallarına uymayan ve emniyet kemeri takmayan sürücüler de aynı şekilde 78 lira para cezasıyla karşılaşacak.
· Geçme kurallarına uymayan ve geçmenin yasak olduğu yerlerde geçen ve trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştiren sürücülere 166 lira ceza yazılacak. Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar 346 lira ceza ödeyecek.
· Harçların da aynı oranda zam görmesiyle birlikte 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 112 liradan 121 liraya çıkacak. 6 aya kadar olan pasaportlar 83 lira, 2 yıl için olan pasaportlar 198, 3 yıl için olan pasaportlar 281 lira, 3 yıldan fazla süreli olan pasaportlar için 396 lira ödenecek.

e-reçete dönemi başlıyor

Temmuzda uygulamaya konan elektronik reçete, yılbaşında zorunlu olacak. Bu tarihten itibaren doktorlar kâğıt reçete yazamayacak.
Sabah'ın haberine göre yazılmış olsa da bu reçeteleri eczaneler karşılamayacak. Elektronik reçeteye geçmeyen hekimlerin verdiği sağlık hizmeti SGK'ya fatura edilemeyecek. e-reçete yazabilmek için SGK'dan hekimlere verilen kurumsal şifreyi almak gerekiyor. Ancak hâlâ şifre almayan doktorlar var.
Bazı doktorlar ise şifre almasına rağmen kâğıt reçete yazıyor. Yılbaşından itibaren manuel reçeteleri eczaneler karşılamayacak. Şifre almayan doktor da ilaç yazamayacak. Sadece aile hekimlikleri, sağlık ocakları ve işyeri hekimleri geçiş döneminde e-reçeteden muaf tutulacak. Bu sistemde, doktorun yazdığı reçete, TC kimlik numarası üzerinden anında eczacının ekranında görülüyor. Elektronik ortamda yazılan reçete için vatandaşa takip numarası veriliyor. Kişi takip numarasıyla ilacını eczaneden talep ediyor. Bu sistemin tam olarak devreye girmesiyle suiistimal ve usulsüzlükler büyük ölçüde ortadan kalkacak.

The Bank of Tokyo-Mitsubishi Türkiye de

Japonya'nın en büyük bankası olan The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'ye (BTMU) Türkiye'de şube açması için onay çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), BTMU'nun 300 milyon dolar sermayeli bir mevduat kurması izin verdi

Japonya'nın en büyük bankalarından birisi olarak gösterilen ve Türkiye'de uzun yıllardan beri bürosu bulunan The Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ LTD'ye, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Mevduat Bankası izni verildi.
BDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, Kurucu hakim ortak The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. (yüzde 99,99 pay oranı ile) ve diğer gerçek kişi kurucu ortaklar tarafından Türkiye'de 300 milyon ABD doları karşılığı Türk Lirası sermayeli mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir denildi.
HEDEF 5 MİLYAR DOLAR KREDİ
Türkiye'de 140 Japon şirketinin faaliyet gösterdiği ve bu sayının 7 yılda üç katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bankanın ilk 5 yılllık hedefinde 2-3 şube ve 50 çalışan ile faaliyet göstermek ve 5 milyar dolarlık krediye ulaşmak olduğu ifade ediliyor.

Altın fiyatları bugün nasıl seyir izleyecek: Altın analizi

GCM Menkul Kıymetler (http://www.gcmforex.com) Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu: 
Altın fiyatları geride bıraktığımız hafta 1635 seviyesine kadar geriledi ve 1630 desteğini kıramayarak tekrar yukarı yönlü hareket gerçekleştirdi. Bu hareketle birlikte 1659 seviyesine kadar yükseliş
gerçekleştiren Altın haftayı 1656 seviyesinde kapattı. Açılış ile birlikte yukarı yönlü atağına devam etmek isteyen Altın fiyatları şuanda 1660 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1635 ile 1667 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren Altın fiyatları için bu bandın dışına çıkılması çok önemlidir. Özellikle de 1667 direncinin geçilmesi durumunda ALICILAR tekrar aktif olmak isteyecek ve Altın fiyatlarını 1700 seviyesinin üzerine çıkartmak isteyecektir. Bu nedenle de gün içi belirlemiş olduğumuz bant noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Diğer yandan bandın alt ya da üst noktasının hedeflenmesine yardımcı olacak kontrol noktası olarak belirlediğimiz 1647 seviyesi de gün içi önemli seviyelerden birisidir. 1647 desteği üzerinde kaldığı müddetçe 1667 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.
NOT: Altın fiyatları bu hafta Christmas nedeniyle borsaların kapalı olduğu zamanlarda sakin hareket edebilir. Ancak borsaların açık olduğu zamanlarda emtialarda daha dikkatli olmak gerekmektedir. Unutmayınız Aralık ayı daha bitmedi ve bu nedenle de son zamanlarda borsaların açık zamanlarında pozisyon kapamalarla emtia fiyatlarında sert hareketler gözlemlenebilir. Bu nedenle de yaşanılacak olası düşüşler yeni yılda uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Pivot 1647 Destek: 1647-1635-1630 Direnç 1661-1667-1680
İntegral Menkul ( http://www.integralmenkul.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu: 
Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi’nden Bohner’ın B Planının kabul edilmemesi sonrası mali uçurum konusunda yeni yıla kadar herhangi bir olumlu gelişme sağlanamayacağı yönündeki endişeler nedeniyle 1635 destek seviyesinden alımların etkili olduğunu gördük. Kısmi alım tepkisi 1659.5 direnç seviyesine kadar etkili olsa da altın kotasyonlarında kısa vadede halen düşen bir trend içerisinde hareket alanı bulduğunu söyleyebiliriz.
Bu sabah itibari ile işlemlerin 1658,5$ dolaylarından yatay bir seyirde devam ettiğini görmekteyiz. Yatırımcılarımızın bu aşamada, olası yükselişlerde 1665 /1666 seviyelerinden satış pozisyonu açmalarını bu pozisyonlar için 1669,5 seviyesinin üstünü stop loss seviyesi olarak belirlemelerinin ve aşağıda 1660/ 1658,5 dolaylarını hedeflemelerinin uygun olabileceğini öngörmekteyiz. Noel arefesi nedeniyle bugün açıklanacak olan önemli bir veri bulunmamaktadır.
DestekFX ( http://www.destekfx.com/ ) Tarafından Hazırlanan Altın Raporu: 
Cuma gününü yükselişle kapatan sarı emtia sabah saatlerine doğru önemli bir direnç noktası 200 günlük H.O’sı olan 1661 seviyesinin altında 1656 dolardan işlem görmektedir. Hareketine yukarı yönlü devam etmesi halinde 1661 ve 1690 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Yönünü aşağıya çevirmesi halinde ise 1630 ve 1610 karşılaşabileceği destek noktaları olarak takip edilebilir.
Noor Capital Market Menkul Değerler ( http://www.noorcm.com.tr ) tarafından hazırlanan Altın Raporu: 
Altinda geçtiğimiz hafta ABD bütçe görüşmelerindeki olumsuz açiklamalarin hemen ardindan uzun süredir tutunduğu 1690 desteğini kirarken, hareket spekülatif para çikişi ile derinleşti. Sirasiyla 1685 ve 1660 destekleri kirilip, 1635 seviyesi test edildi ve tekrar kirilan desteğe doğru tepki geldi. Enerji fiyatlari ise OPEC toplantisinin ardindan başlattiği ralliyi spekülatif para girişi ile sürdürdü. Tatil sebebiyle bugün ve yarın daha siğ bir piyasa oluşması beklenebilir. Ancak altinda agresif çift yönlü hareketler olabilecektir. Özellikle Cuma kapaniş itibariyle başlayan tepkininde etkisi ile yakın dirençler kısmen de olsa zorlanacaktir. 1660 seviyesinin tekrar aşilmasi durumunda altin lehine güçlenme artabilir. Aksi durumda yakin destek direnç seviyeleri arasinda sikişma devam edecektir.
DİRENÇLER 1661.40 , 1673.60 , 1686.80 , 1699.50 DESTEKLER 1650.00 , 1635.00 , 1618.00 , 1590.00

Altın Yorum Köşesi Bakmadan geçmeyin

Zaman, 2013 için tahim yürütme zamanı. Danimarka’nın Saxo Bank’ı da bu konuda geri duranlardan değil. Banka’da Ekonomi Baş Uzmanı olarak görev yapan Steen Jakobsen’e göre, resmi tahmin olmamakla birlikte, bankanın 10 sektör için yürüttüğü tahminler “piyasanın keyfini kaçırabilir.” Bu tahminlerin arasında altının 1.200, petrolün varilininse 50$’a ineceği yönündeki öngörüler de bulunuyor.

 Jakobsen, aslında bunların “tahmin” ya da “beklenti” değil, “en kötü senaryo” olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ama yine de öngörülerin aşırılığı dikkat çekiyor. Özellikle altın için öngörülen 1.200$ seviyesi komik, çünkü mevcut durumda pek çok altın üreticisi, 1.500$’ı aşan maliyetlerle altın çıkartıyor. Dolayısıyla bu seviye (daha doğrusu, altın üreticilerinin makul kâr beklentisi göz önünde bulunudurulursa) 1.600 – 1.700$ seviyeleri altın fiyatı için sağlam bir taban oluşturuyor. Fiyatın bu seviyelerin altına sarkması pek mümkün değil, çünkü söz konusu fiyatlara inilirse maden arzı azalır, bu da fiyatların tekrar yükselmesine yol açar.


Barclays analistleri, makro ekonomik görünümün, yatırım talebinin ve teknik göstergelerin altın için olumlu bir tablo çizdiğini, fakat temel göstergelerin de nötr kaldığını belirtmekte. Makro görünümdeki olumlu etkenler Federal Açık Piyasa Komitesi’nin geçen hafta açıkladığı ek gevşeme ve canladırma uygulamaları, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a verilecek yardım dilimini resmen onaylaması, ABD’nin geçici bir süreliğine de olsa mâli uçurumdan düşmeihtimaki ve Japon Merkez Bankası’nın parasal gevşemeye hız vermesi olarak sıralanıyor. Barclays, fiziksel altın teminatlı altın borsa yatırım fon hacminin rekor seviyelerde seyretemeye devam ettiğini belirtmekte.
 Nötr gösterge olarak da, fiziksel alımların fiyat düşüşlerinde harekete geçmesi, fakat bir türlü 2011’deki canlılığı yakalayamaması gösteriliyor. Banka, 1.670 dolar seviyesinde alımların hızlanacağını ve 1.755 seviyesinin üzerine tırmanılmasıyla da boğa piyasasının daha da netleşeceğini belirtmekte. 1.800 dolar/onsun aşılmasının ise daha da yüksek kademelerini mümkün kılacağı ifade ediliyor.


Altın, Perşembe günü neredeyse %1’lik düşüş yaşadıktan sonra Cuma günü 1.700$’ın üzerine tırmanmak için çabaladı. Ancak sarı metal haftasonuna söz konusu seviyenin altında girdi.
 Altın fiyatının düşüşünde, Asya piyasalarından ekonomik düzelme sinayllerinin gelmesi etkili oldu. Bir yandan Çin’in endüstriyel üretim rakamları için 2013 tahminleri yükseltidi, diğer yandan da ükenin önümüzdeki yıl için büyüme hedefi, bağımsız bir piyasa analiz kurumu tarafından %8’e çıkartıldı. Çin’in resmi büyüme hedefinin bu rakamın altında kalması bekleniyor.
 Diğer yandan, ABD’nin mali uçurumla ilgili sorunları aşacağı yönündeki beklenti, yine sarı metalin düşmesinde etkili oldu. Ancak yine de altın fiyatının yıl başına kıyasla %9 daha yüksek olduğunu unutmamak gerekli. Ekonomik büyümeyle ilgili beklentiler ne olursa olsun, merkez bankalarının sürdürdüğü kolay para politikaları, altın fiyatının armasına yol açıyor.


Altın fiyatları bugün nasıl seyir izleyecek: Altın analizi

DestekFX (http://www.destekfx.com/) Tarafından Hazırlanan Altın Raporu:

Dün FED artı 45 milyar dolarlık tahvil alım programını açıkladı ve bu sayede altın 1723 seviyesine kadar yükseldi. Ardından gelen kar satışları neticesinde geri çekilen altın Bernanke ’nin de Çok olumlu olmayan açıklamalarıyla 1694 dolara kadar geriledi. Sabah saatlerinde 1699 seviyesinde
destek bulmaya çalışan altın destek bulması halinde ilk direnç seviyesi olarak 50 günlük HO sı olan 1705 i test edebilir. Ardından izlenebilecek seviye ise 1712 olabilir. Destek bulamaması halinde ise yaşanabilecek geri çekilmelerde 1690 ve 1672 takip edilebilir. Bugün Amerika’da açıklanacak olan istihdam talebeleri emtia üzerinde etkili olabilir.

Noor Capital Market Menkul Değerler ( www.noorcm.com.tr ) tarafından hazırlanan Altın Raporu:

Altin FED toplantisi öncesi gün içinde 1723 dolari test ettiği günde, karar ve Bernanke’nin açiklamalari sonrasi realizasyon yaşadi ve yatay bandinda kalmiş oldu. Dün de belirttiğimiz gibi FED’in mevcut politikasi ons fiyatinin içerisinde idi, beklenen açiklama bu nedenle satişa neden oldu. Kuzey Kore roket denemeleri tedirginliği ve Opec toplantisi öncesi ile enerji fiyatlari aliciliydi. Altinda gelen satişlarinda etkisi ile dolar baskisi tekrar hissedilmeye başlarken, ortalamalarinda aşaği yönlü kesiştiğini görüyoruz. Bugün mevcut yatay bandimizin alt kademeleri test edilecektir. Özellikle 1685 desteği zorlanacak ve piyasa bu seviyenin üzerinde kalmaya çalişacaktir. Yukari yönlü tepkilerin ise sinirli kalmasi beklenmelidir. Aşaği yönde olasi bir kirilmada gerileme 1660 – 1650 seviyelerine kadar sürecektir.

DİRENÇLER 1701.30 , 1713.20 , 1723.50, 1732.00 DESTEKLER 1687.20, 1659.00, 1640.00 , 1615.50

Günün Gazete Manşetleri için tıklayın

Yatırım Finansman Menkul Değerler ( http://www.yfas.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

ALTIN : 1697.30 USD (periyot 60dk-Vade Şubat)

1713-1715 USD direnç bölgesini geçen Altın Ons fiyatı dün 1720-1723 USD hedeflerini test ettikten sonra tekrar düşüşe geçti. Yükselen fiyat seviyesine rağmen göstergede meydana gelen düşen tepeler bu bölgede oluşan güç kaybının en önemli işaretiydi. Başlayan sert düşüşün satıcıların güçlenmesiyle birlikte Asya seansında 1697-1700 USD hedef bölgesine kadar devam ettiği görülüyor. 1697 USD seviyesinden başlayıp devam edebilecek olası tepki hareketinde 1706-1710 USD seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Düşüşün devam etmesi durumunda 1693 USD seviyesi ilk hedef olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin altında ilerleyen süreçte 1673 USD seviyesi gündeme gelebilir.

Cetincetrade ( http://www.cetincetrade.net ) Tarafından Hazırlanan ONS Altın Fiyatları Raporu:

Cetince Trade Web Sitesi Tarafından Hazırlanmış Ons Altın Teknik Analiz Yorumu D & S Sistem: Ons Altın saat 08,00 kapanışını 1698,20 den yaptı. Bu kapanışa göre sistemimiz TUT sinyali üretti. Sistemimiz bu satış sinyalini 10/ 12 / 2012 tarihinde 1727,09 stopla, 1706,00 dan ve 10/ 12/ 2012 tarihinde 1717,00 den ( Ort. 1711,50 ) sell limit emriyle üretmişti. O zamandan bu yana altın 13,30 ons düştü. Stop noktası 1729,38 olarak değiştirildi. Zayıf seyrin devam ettiği piyasada 1689,03 1674,88 destekleri aşağı yönlü kırılmaya meyilli görünmektedir. Olası satışlarla bu desteklerin aşağı kırılması ana destek olan 1639,00 seviyesini gündeme getirmesi beklenmektedir. Cetince Trade stratejisi, piyasa kuvvetlenmediği sürece, ( ki bu seviye 1726,35 direncinin yukarı kırılmasıdır. ) Ana destek seviyesini beklemek olacaktır, satış pozisyonlarımızı bu civardan kapatarak alım yönlü işlemler yapmaktır.

Altın fiyatları ne kadar?

Venn Danışmanlık ( http://www.venndanismanlik.com ) Tarafından Hazırlanan Altın Raporu:

FED SONRASI ALTIN..

Günün gündemi altın..Altın niye Fed le gitmedi.. Aslında dün gece karar öncesi soru yanıt ve karardan hemen sonra yazdığımız iki yazı web sitemizde.İlgilenenler mutlaka okumalı.. Kararla iki şeye değindik,varlık alımı var diye altına takılma Euro bazında altın bu sene 1300 üstünde zor olur.. Bu ikisinin birleşimini yaşıyoruz ve yaşayacak gibiyiz..Altını alacağıma,İspanyol tahvili alırım. Bu euro bazında altın tarafı..

Dün bizim VennUS te Abd verilerine baktık.İmalatta sıkıntı var da konuttu işgücü idi dert değil. Evans’ın önerdiği bir sisteme geçti Fed..Enflasyon şu kadar,işsizlik bu kadar olana dek yola devam diye.. Şimdi orada muhakeme gücünüzle ilgili birşey var..Eğer işler kötü diye düşünseniz..Hmmm bu iş 2015 i de kesmez,2016-2017 ye faizlerin düşük seviyesi sürer dersiniz.. Ya da işler yolunda gidiyor,2015 ten önce varlık alımı biter dersiniz.. Burda hemen akla şu gelir..İşler şimdilik iyi..Kimse altını almaz..O halde verileri izleyelim,işler kötü olursa altın liman olur düşüncesi var.. Bu bizim düşüncemiz..Altını alacak olan evet işler kötü demesi gerek ya da altından vazgeçmesi ve ona altın heyecan duyurmuyorsa heyecan duyurana gidersiniz.. Altının ya fiyat olarak ya da akla yatkınlık olarak size mantıklı gelebilecek yere gelmesi.. Ne olur 1648 olur mu bu tempo ile..Onu izleyelim..

Erste Securities Istanbul ( http://www.erstesecuritiesistanbul.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Raporu:

GOLD (Spot) güniçi: düşüş hakim. Pivot Seviyesi : 1712 Tercihimiz : 1712 seviyesinin altında hedef 1684 ve ilerleyen seviyelerde 1678 olmak üzere satış pozisyonları. Alternatif senaryo: 1712 seviyesinin üzerinde hedef 1722 ve 1731 olmak üzere yükseliş görülebilir. Teknik Yorum : RSI göstergesi ayı ve daha da düşüş öngörüyor.

Sembol Tip Dayanak Kullanım Fiyatı Bariyer Çarpan Vade

EAUPC C KISA XAU 1900 1830 0.01 02/28/2013

EAUPD C KISA XAU 2000 1920 0.01 02/28/2013

EAUAC C UZUN XAU 1400 1456 0.01 02/28/2013

EAUAD C UZUN XAU 1500 1560 0.01 02/28/2013


http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=112476

Fed'den QE 3.5 geldi

ABD Merkez Bankası FED, piyasaların büyük bir bölümünün beklediği üzere, parasal genişlemenin üçüncü turuna ek olarak, aylık 45 milyar dolarlık daha tahvil alacağını açıkladı. Ocak ayından itibaren varlık alım programını genişletme kararı alan FED, 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alımını da sürdürecek.

Bu arada FED, ilk kez düşük faiz politikasını da zaman harici bir çıpaya bağladı. Fed açıklamasında, ABD'de işsizlik oranı yüzde 6,5'un altına inene kadar ve enflasyonun bir ve iki yıl arasında yüzde 2.5'tan aşağı kalması halinde faiz oranlarını sıfıra yakın tutulacağı belirtildi.

Açıklama, ''Komite yeterince genişletici bir politika olmadan istihdam piyasasında yeterince iyi bir gelişmenin görülmeyeceği konusunda endişeli olmaya devam ediyor'' açıklamasına yer verdi.

Kurum, faiz görünümünün de enflasyon ile işsizliğe bağlı olduğunu bildirdi.

Açıklama sonrası hisseler ile tahviller yükselişe geçti. 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,69 seviyesine yükselirken, Dow Jones yüzde 0,30 primli, S&P 500 ise yüzde 0,41 primli seyrediyor.

''DAHA FAZLA VARLIK ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR''
FED Başkanı Bernanke, iki gün süren toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yeni tahvil alımlarının varolan politikanın devamı olduğunu kaydederek önemli bir ek parasal genişleme yapılmadığını belirtti.

''Buna yeni bir gevşeme değil de Eylül'de başladığımıza devam şeklinde bakın. Varlık alımlarımızın modeli açık uçlu. Tahvil alım programı esnek olacak'' diyen Bernanke, FED politikasının bir sınırı olduğunu söyledi.

Hala çıkışı keskin değil kademeli gördüğünü dile getiren Bernanke, mali uçurum önemli bir risk faktörü olduğunu ve ekonomiyi şimdiden etkilediğini kaydetti. Bernanke, mali uçurumdaki anlaşmazlıkların yumuşadığını belirterek mali uçurumun gerçekleşmemesi durumunda daha fazla mali varlık alımı gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

İşsizlik oranının yüksek kalmaya devam edeceğini kaydeden Bernanke, enflasyonun sakin kalmasının beklendiğini söyledi.

"PARA POLİTİKASI OTOMATİK PİLOTTA DEĞİL"
FED Başkanı Ben Bernanke, FOMC toplantısında para politikasını şeffaflaştırmak ve öngörülebilirliğini artırmak için belirlenen eşiklerin, para politikasında sıkılaştırmayı otomatik olarak tetiklemeyeceklerini söyledi.
    
FOMC toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Bernanke, "Yeni yol haritasının ortaya konlası, para politikasını otomatik pilotadevretmek anlamına gelmiyor" diye konuştu.
    
Bernanke, FED'in faiz oranlarını ne zaman ve hangi hızla artıracağını belirlerken dengeli bir yaklaşım sergileyeceğini devurguladı.
    
Bernanke ayrıca, istihdam piyasasını değerlendirirken tek bir göstergeye bakmayacakları, çalışma saati süresi, iş gücüne katılım, iş aramaktan vazgeçenler gibi faktörleri de değerlendireceklerini ifade etti.
http://www.thelira.com/haber/110944/varlik-alim-programini-genisletti

ABD’de Meskuk Altın Satışları Fırladı

ABD’de yatırımcıların Kasım ayındaki tercihi meskuk altından yanaydı. Ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, 1 ons ağırlığındaki “Amerikan Kartalı” meskuk altınlarının satışı %130 artış kaydetti. ABD Darphanesi Kasım’da 136,500 ons Amerikan Kartalı sattı. Ekim ayında bu rakam 59.000 seviyesinde kalmıştı.

 Altın satışlarındaki artışta, Obama’nın yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesinin etkili olduğu düşünülüyor. Demokrat parti, genel olarak daha fazla kamu harcamasına eğilimli olduğundan, iktidarda olmasının enflasyonu körükleyeceği yönünde görüşler var. Altın da enfasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde değerini koruduğu için, yatırımcıların tercihlerini altından yana kullanıyorlar.

11 bin 116 sözleşmeli memur alınacak

KPSS puanına göre11 bin 116 sözleşmeli personel alım takvimi açıklandı.

ÖSYM, 11 bin 116 sözleşmeli sağlık personeli alımına dair takvimi açıkladı. Başvurular 17-ila 21 Aralık 2012 tarihleri ÖSYM'nin internet sitesinden alınacak. Sadece 2012 sınav sonuçları esas alınacak..


ÖSYM'DEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan tercih alınacaktır.

Bu amaçla hazırlanan Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2012/5 Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzunda ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyleri ayrı olmak üzere tercih yapılabilecek pozisyonlar yer almaktadır. Kılavuz 17-21 Aralık 2012 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

Adayların kılavuzda yer alan pozisyonlardan tercih yapabilmeleri için, 7-8 Temmuz 2012 ve 22-23 Eylül 2012 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2012-KPSS Lisans ve 2012-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir. Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanı kullanılacaktır.

Adaylar tercihlerini 17-21 Aralık 2012 tarihleri arasında, kılavuzda belirtilen kurallara göre, internet üzerinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.

KPSS-2012/5 Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

Altın fiyatlarının gelecek yıl rekor kırması bekleniyor!

UBS, altın fiyatının gelecek yıl rekor kırmasını beklemeye devam ediyor.

UBS analistleri, 2011 Eylül ayında 1921.15 Dolar/ons seviyesine kadar yükselerek rekor kıran spot altın fiyatının bu rekoru gelecek yıl kırmasını beklemeye devam ediyorlar. UBS analistleri, spot altın fiyatının 2013 yılında ortalama 1900 Dolar/ons seviyesinden işlem görmesini bekliyorlar.

Serbest piyasada döviz açılış

İstanbul serbest piyasada dolar 1,7780 liradan, Avro 2,3270 liradan güne başladı.
Kapalıçarşı'da 1,7750 liradan alınan dolar 1,7780 liradan satılıyor. 2,3240 liradan alınan Avro'nun satış fiyatı ise 2,3270 lira olarak belirlendi.
Önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7810 lira, Avro'nun satış fiyatı ise 2,3220 lira olmuştu.

FED, 2013’te Toplam 1 Trilyon Dolar Para Basacak

Vadeli opsiyon borsasının tanınmış oyuncusu Dan Norcini, önümüzdeki ay gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında dördüncü tur parasal gevşeme operasyonunun (QE4) açıklanmasını bekliyor. Norcini bu konudaki görüşlerini kendi deneyimleri kadar, Goldman Sachs tarafından yayınlanan ancak yaygın medya tarafından görmezden gelinen bir rapora dayandırıyor.

 Goldman Sachs’ın raporuna göre FED, halen sürdürdüğü üçüncü tur parasal gevşeme operasyonuna (QE3) ek olarak aylık 45 milyar dolarlık ek menkul varlık alımı gerçekleştirecek.
 QE4’ü savunanlar, bunun aslında Twist Operasyonu’nun yerine geçtiğini, yeni bir parasal gevşeme operasyonu olmadığını ileri sürüyorlar. Ancak Twist Operasyonu ve QE4 oldukça farklı. Twist kapsamında FED, kısa vadeli devlet tahvili satıp, eşit miktarda uzun vadeli tahvili piyasadan çekiyordu. Böylece uzun vadeli faiz oranları düşük tutulmaya çalışılıyordu.
 Oysa QE4, tümüyle karşılıksız olarak basılacak 45 milyar dolar anlamına geliyor. Goldman Sachs’ın tahminine göre bu operasyon 2013 boyunca devam edecek. Yani her ay piyasaya 85 milyar dolar sürülecek. Bunun bir sene boyunca devam etmesi, piyasanın 1 trilyon doların üzerinde likiditeye boğulması anlamına geliyor.
 Goldman’ın tahminine göre 2014’te ekonomi düzelmeye başlayacak ve işsizlik azalacak. Bu da FED’in tahvil alımını ayda 50 milyar dolara düşürmesine yol açacak. 2014 boyunca her ay piyasaya bu miktarda para pompalanacak. Yani toplamda 600 milyar dolar.
 Özetle önümüzdeki iki yıl süresince 1,5 trilyon doların üzerinde likidite piyasaya ulaşacak. Buna halihazırda gerçekleşmiş QE1 ve QE2 operasyonlarının sağladığı likiditeyi eklediğinizde, faiz oranlarını suni biçimde düşük tutmak için harcanan paranın 4 trilyon doların üzerinde olduğunu görüyoruz.
 Tüm bunlara ek olarak Goldman, FED’in faiz oranlarını 2016’ya kadar %0 civarında tutacağına da inanıyor. Yani 3 yıl daha gerçek faiz oranının negatif seviyelerde olması bekleniyor. Bilindiği üzere negatif faiz oranları, altın ve diğer kıymetli metaller açısından son derece olumlu.
 Bu denkleme 1,5 trilyondan fazla karşılıksız parayı da eklediğinizde, altın fiyatının yükselmekten başka seçeneğinin olmadığını görürüz. 

Memurlar Artık Mahkemelerde Bilirkişi Olabilecek

Devlet memurları, amirinin iznine başvurmadan, mahkemelerde bilirkişi olarak görev alabilecek. Bu memurların ücretli olarak 2. bir görev yapabileceği anlamına geliyor. 
Devlet memurlarının bilirkişi olabileceği konusunda, Devlet Personel Başkanlığı görüş bildirdi. Bugüne
kadar ikinci görev yasağı olan memurlar, Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü doğrultusunda bilirkişi olabilmek için başvuruda bulunabilecekler.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 87. maddesinde ikinci görev yasağından bilirkişiler için belirlenen ücretin ödenmesi hüküm altına alındı.
Hal böyle olunca, memurlar amirinden izin almadan bilirkişi olmak için ilgili kurumlara başvurabilecek. Memurlar, resmi olarak bir izin talebi yok ama isteyen sözlü olarak bu konuda yöneticilerini bilgilendirebilir.
Öte yandan, 5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanununun 64. maddesi ile 8 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bölge Adliye Mahkemesi İl İdari Yargı İlk derece Mahkemesi adalet Komisyonlarınca Bilirkişi listelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmeliğin ikinci maddesi gereğince bilirkişi listeleri oluşturuluyor. Listeler Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından düzenleniyor.

TMMOB 2012 YILI BİLİRKİŞİLİK-EKSPERLİK-HAKEMLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK YÖNETMELİĞİ
16.1.1982 tarihli ve 17566 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 19.4.1983 tarih ve 18023 sayılı Resmi Gazete ile değişiklik yapılmıştır. Bu yönetmeliğe göre ücretler ve katsayılar her yıl için Yönetim Kurulunca belirlenmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç
Madde 1-
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)‘ne bağlı Oda üyelerinin, özel kesim ya da kamu kesiminde özel istek ya da mahkeme kararları üzerine yapacakları mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin koşulları, ücretleri, ödeme biçimleri ve ilişkiler bu yönetmelikle belirlenir ve uygulanır.
Bu yönetmelikle, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin nitelikli ve etkin bir şekilde yapılması, üyelerin hak ve ücretlerinin korunması amaçlanır.
Dayanak
Madde 2-
Bu yönetmelik, 6235 (7303) Sayılı TMMOB Yasası‘nın 2/b,c maddesi hükümlerine dayanılarak çıkartılmıştır.
Kapsam
Madde 3-
Bu yönetmelik hükümleri, bilirkişilik, eksperlik, hakemlik ve teknik müşavirlik alanlarındaki mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde uygulanır.
Madde 4- "Bu yönetmelik kapsamında belirtilen mühendislik ve mimarlık hizmetlerini, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine göre TMMOB‘nce tespit olunan uzmanlık alanları ile sınırlı kalmak üzere TMMOB üyesi mühendis ve mimarlar yapmaya yetkilidirler"
İKİNCİ BÖLÜM
Hizmetin Yürütülmesinde Uyulacak Esaslar

Madde 5- Bu yönetmeliğin mali hükümlerini TMMOB Yönetim Kurulu her yıl yeniden düzenler ve ilan eder. Odalar, kendilerine karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olan, tecrübeli ve uygun nitelikli üyeleri arasından seçtiği bilirkişilik, eksperlik ve hakemlik yapabilecek üyelerinin listesini hazırlayarak TMMOB‘ne gönderir ve TMMOB Genel Sekreterliği bu listeleri müracaatlarda kullanmak üzere dosyalar ve bir örneğini her yıl Aralık ayı içerisinde Valiliklere gönderir.
Madde 6- Mahkemelerin özel ihtisas gerektiren konulardaki bilirkişi, eksper ve hakem istekleri, ilgili ihtisas alanları dikkate alınarak, TMMOB Genel Sekreterliğince ilgili Oda Yönetim Kurulu‘nun oluru alınarak yerine getirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler

Bilirkişilik
Madde 7-
Bilirkişilik hizmeti, bilim, teknik ve ekonomik sahalarda belirtilen konulardan isteneni, mahallinde ya da dosya üzerinde inceleme yaparak fiyat takdiri, kıymet, nitelik, kusur ve durum tespiti için rapor tanzimi ile lüzum görülecek hallerde bunların dışındaki hususların tayin ve tesbitinin yapılmasıdır.
Bilirkişilik Ücretleri ;
a) H.M.U.K. (Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu), C.M.U.K. (Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu) ve İstimlak Yasası vb. gereğince mahkemelerde ya da duruşmalarda ücretler:

- Kaybettiği iş süresi için alacağı tazminat,
- İnceleme ve yolculuk masrafları,
- Çalışmasıyla uygun ücreti
dikkate alınarak hakim tarafından tespit edilir.
b) Diğer kamu kuruluşlarında ya da özel kuruluşlarda ya da şahısların doğrudan bilirkişilik işlemlerinde;
1- Büroda dosya üzerinde düzenlenen raporlarda kişi başına her rapor için en az 250.80 - TL ücret alınır.
2- Arazide ve iş sahalarında düzenlenen raporlarda arazide geçen her gün için kişi başına 184.80.- TL eklenmek üzere, her rapor için kişi başına en az 124.08.- TL ücret alınır.
Ancak arazi çalışmalarında incelikli ölçümler olduğunda Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Birim Fiatları uygulanır.
3- Mahkemelerde açıklama yapılması halinde her celse ya da ek açıklama için en az 184.80.- TL ücret alınır.
4- Raporların düzenlenmesinde, daktilo, kırtasiye, deney, teknik resim ve benzeri masraflar ayrıca alınır.
5- Arazide ya da büroda bir defasında birden çok dosyanın celenmesi durumlarında 10 dosyaya kadar dosya başına 198.00- TL alınır. 10 dosyadan fazlası için dosya başına en az 124.08.-TL ücret alınır.
6-Aynı dosya içinde birden fazla rapor düzenlendiğinde her rapor için normal ücretin %50‘si oranında ek ücret alınır.
Eksperlik
Madde 8-
Mahallinde ya da dosya üzerinde gerekli incelemeyi yaparak kıymet takdiri, fiyat tesbiti ve benzerleri ile ilgili rapor tanzimi hizmetlerinin yapılmasıdır.
Eksperlik Ücretleri;
Mt: İncelenen meta tutarı
Çg: Çalışılan gün sayısı
Es: Çalışılan eksper sayısı
A: 2012 yılı için (198.00.-TL) olmak üzere :
a) 12.000. TL na kadar
 Mt  
EsxÇgxA+2A+-----------  
 1000 

b) 60.000. TL na kadar:
 Mt-10.000
EsxÇgxA+3A+1.00+----------------------
 2000

c) 300.000. TL na kadar:
 Mt-50.000
EsxÇgxA+4A+7.70+----------------------
 3000

d) 600.000 TL na kadar:
 Mt-250.000
EsxÇgxA+5A+27.50+----------------------
 4000
e) 600.000 TL ve daha yukarısı için:
 Mt-500.000
EsxÇgxA+6A+49.50+----------------------
 5000
formülleri ile hesaplanır.
Hakemlik
Madde 9-
H.M.U.K. Tahkim Sözleşmesi gereğince taraflar arasındaki anlaşmazlığın çözümündeki mühendislik ve mimarlık hizmetidir.
Hakemlik Ücretleri;
Hakemlik ücretleri H.M.U.K. nda belirtilen esaslara tabidir.
Teknik MüşavirlikMadde 10- Mühendislik ve mimarlık hizmetine ait herhangi bir konuda bilim ve tekniğe uygun olarak hizmetin yapılmasına fikren katkıda bulunulmasıdır.
Müşavirlik Hizmetleri;
İşin niteliği ve mali boyutları ile çalışma koşulları ve süresi dikkate alınarak TMMOB Genel Sekreterliğince tesbit edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Genel Hükümler
Madde 11- Bilirkişilik, eksperlik ve hakemlik gibi hizmetlerde yol ve ikamet gibi zorunlu masraflar ayrıca ödenir.Raporlardaki eksikliklerin giderilmesi için verilecek ek raporlar için ayrıca ücret ödenmez.Ancak; bu raporlar için tekrar mahalline gidilmesi halinde, zorunlu giderler ödenir.
Madde 12- Bilirkişilik ve hakemlik istemleri , Birlik Genel Sekreterliğince izlenir. Bu hizmetler karşılığı alınan ücretlerin % 10 u bilirkişilik ve hakemlik yapan üyelerce TMMOB ne ödenir.
Madde 13- Eksperlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinde , yapılan işin durumuna göre TMMOB Genel Sekreterliğince tahmin edilen ücretin %40 ı avans olarak alınır. Tamamlanan işlem sonrasında kesinleşen ücrete göre avans tamamlanır ve bundan sonra rapor istem sahibine TMMOB Genel Sekreterliğince verilir.Ücretin % 50 si görevi tamamlayan üye ya da üyelere, % 30 u ilgili Oda ya da Odalara verilir, % 20 si ise Birlik hissesi olarak alıkonur.
Madde 14- Özel bilirkişilik istemleri Birlik Genel Sekreterliğince incelenir ve istem uygun görülürse; bir Odayı ilgilendiriyorsa ilgili Oda Yönetim Kurulu na, birden çok Odayı ilgilendiriyorsa Birlik Yönetim Kurulu na sevkedilir.
Yürütme
Madde 15-
Bu yönetmelik hükümlerini TMMOB Yönetim Kurulu yürütür.
Yürürlük
Madde 16- Bu yönetmelik , 2012 yılı için uygulanacak ücretlerin Birlik Yönetim Kurulunca kabulü ile 01 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girer.




Nasıl Bilirkişi Olunur, Nereye Başvurulur?

      Derneğimize en çok sorulan sorulardan birisi de, nasıl bilirkişi olunur, nereye müracaat edilir? sorusudur. Konuyu aydınlatmak amacı ile bilirkişi olmanın şartları ve müracaat usulüne ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır.

      Bilirkişilik müracaatları ve bilirkişi listelerinin oluşturulması, 01/06/2005 tarih ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adlî Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılmaktadır.

     T.C. İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından her yıl Ekim ayı içerisinde, bir sonraki yılın bilirkişi müracaatlarına ilişkin ilan yayınlanmaktadır. Bu ilanda başvuru şekli, başvuru şartları ile başvuru süresi belirtilmektedir.

       Başvuru zamanı ve başvuru yeri;
      
Başvurular her yıl Ekim ayı sonuna kadar yapılmaktadır.
       Başvuru yeri;
İstanbul Adli Yargı ilk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı Çağlayan/İSTANBUL’ dur.
(Adalet Komisyonu Başkanlığı, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı B Blok 2.Katta bulunmaktadır.)

BAŞVURU ŞARTLARI
1) Gerçek kişilerin;
         a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
    b) Başvuru tarihinde yirmibeş yaşından küçük olmaması, 
         c) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olması, 
    d) Affa uğramış ya da ertelenmiş olsalar bile Devlete karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık suçlarından biriyle hükümlü bulunmaması, 
    e) Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından geçici olarak yasaklanmamış olması, 
          f) İstanbul ili çevresinde oturması veya meslekî faaliyetini icra etmesi, 
     g) Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmaması, 
          h) Halen faaliyetine devam ediyor olması gerekmektedir.
 2)Tüzel kişilerin; 
     a) Hâlen faaliyetine devam ediyor olması, 
    b) Listeye kabul edilen tüzel kişiler adına incelemeyi yapacak olan gerçek kişi ya da kişilerin de listeye kabul şartlarını taşımaları gerekmektedir.  
BAŞVURU USULÜ
 Bilirkişilik müracaatının, derneğimizin internet sayfasında her yıl EKİM ayında kullanıma açılan başvuru formunun (dilekçenin) eksiksiz olarak  doldurularak, bu dilekçe ile Adli Yargı Adalet Komisyonu'na şahsen yapılması gerekmektedir. (Başvurular kayıtlı olunan oda, çalışılan kurum ve kuruluş aracılığı ile de yapılabilmektedir. Ancak bu şekilde başvuru yapılabilmesi için bağlı bulunduğunuz oda veya çalıştığınız kurumdan bilgi alınız.)

BAŞVURU DİLEKÇESİNE EKLENECEK BELGELER
        a) Nüfus cüzdanı örneği, 
        b) İstanbul il sınırları içinde oturduğu, ya da bu ilde meslekî faaliyetlerini yürüttüğüne dair belge, 
        c) Adlî sicil kaydı, (Son altı ay içinde alınmış)
   d) Uzmanlık alanına ilişkin diploma, ruhsatname, sertifika gibi belgelerin onaylı örneği, 
   e) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olduğunu gösteren belge,  
   f) İki adet vesikalık fotoğraf (Birisi başvuru formuna yapıştırılacak)
Bir önceki yıla ait listede kayıtlı olanlardan (a), (d), (e) ve (f) bentlerinde sayılan belgeler istenmez.  Tüzel kişiler tarafından yapılacak müracaatlarda; şirketler için ticaret sicil memurluğundan alınacak ticaret sicil tasdiknamesi, diğer tüzel kişiler için hâlen faaliyetine devam ettiğini gösterir ilgili resmî kurumdan alınacak belgenin ibraz edilmesi gerekir.
     
UZMANLIK ALANLARI
 1. Kaçakçılık,
 2. Gümrük Mevzuatı konusunda,
 3. İmza ve yazı incelemesi (Grafoloji),
 4. Orman suçlan konusunda,
 5. Eşyaların değerlerinin tespiti konusunda, (Ziynet eşyası, otomobil, cep telefonu,   halı, saat, giyim eşyaları, gümüş süs eşyaları vs.)
 6. Fikir ve sanat eserleri konusunda,
 7. Tercümanlık, (İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça vs.)
 8. Sağır ve dilsizlerin ifadesinin alınması konusunda,
 9. Trafik kazaları konusunda,
10. Marka hukuku konusunda,
11. Haksız rekabet konusunda,
12. Mali konularda (mali müşavirlik, hesap uzmanlığı)
13. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmaları ve uygulamaları - Tarihi Eserler konusunda, (Arkeolog, mimar vs.)
14. Bankacılık işlemleri konusunda,
15. Muhasebe,
16. Bilişim suçları konusunda,
17. Vergi Usulü Kanunu konusunda,
18. Tazminat konusunda,
19. Kredi kartları, sahteciliği konusunda,
20. Kumar makineleri konusunda,
21. Yangın konusunda,
22. Gemicilik konusunda, (gemi taşımacılığı, gemi makine mühendisliği, gemi sörveyi vs.)
23. İthalat ve ihracat uzmanlığı konusunda,
24. Petrol ürünleri konusunda, (kimyager, kimya mühendisi)
25. Sigortacılık konusunda,
26. Kriminoloji konusunda,
27. Sosyal hizmetler konusunda, (Sosyal hizmetler uzmanı, pedagog, psikolog)
28. SPK ve İMKB davaları konusunda,
29. CD, VCD, DVD gibi ürünlerin kopya olup olmadığı ve içeriklerinin eser niteliğinde olup olmadığı konusunda,
30. Ses ve Video kaydı ile TV yayınlarının çözümü ve yayın akışlarının tespiti konusunda,
31. Elektrik hırsızlığı konusunda,
32. Uyuşturucu maddelerin niteliği konusunda,
33. İş ve sosyal güvenlik mevzuatı konusunda,
34. 6136 sayılı kanun konusunda, (Ateşli silahlar, bıçaklar ile diğer aletler hk.)
35. Haberleşme konusunda,
36. Güzel sanatlar ve bölümleri,
37. Tekstil Mühendisliği,
38. Makine Mühendisliği,
39. Endüstri Mühendisliği,
40. Jeoloji Mühendisliği,
41. Jeofizik Mühendisliği
42. Jeodezi ve fotogrametri Mühendisliği43. Gemi Mühendisliği,
44. Bilgisayar Mühendisliği,
45. Harita Mühendisliği,
46. İnşaat Mühendisliği,
47. Yazılım Mühendisliği,
48. Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
49. Mimarlık,
50. Edebiyat,
51. Konservatuar tüm dalları,
52. Patent konusunda,
53. Fikri mülkiyet alanı konusunda,
54. Hukuk konusunda (Ceza Hukuku, Ticaret Hukuku, Icra-lflas Hukuku, İş Hukuku, İdare Hukuku)
55. Tıp konusunda,
56. Eczacılık konusunda,
57. Gemi, Uçak ve Tren kazaları konularında,
58. Marka, Patent ve Tasarım taklidi işler konusunda.



http://www.ankara.adalet.gov.tr/sayfalar/duyurular/2011/2012/temmuz2012/2012HukukMahkemeleriBilirkisiListesi.pdf

http://www.konyabarosu.org.tr/resim/file/2012bilirkisihukuk.pdf



 


Astsubaylara Zam Müjdesi!

Astsubaylar maaşlarına yüzde 20'lik zam gündemde.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, gelir seviyesi düşük olan astsubayların maaşlarına yüzde 20 oranında zam yapılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi.


400 TL ÖDENECEK
Yılmaz, astsubaylara görev tazminatı verileceğini, lojman tahsis edilmeyen astsubaylara 400 TL ödeneceğini belirtirken, kurum içi iletişimin artırılması amacıyla "Genelkurmay Astsubaylığı" ve "Kuvvet astsubaylığı" adı altında bir kurum ihdas ettiklerini ifade etti.

EMEKLİ ASTSUBAYLARA 100 LİRA ZAM
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli'nin astsubayların özlük haklarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, emekli astsubayların maaşlarında da 100'er lira iyileştirme yapılmasının planlandığını belirtti.

Yılmaz, 2003 ve öncesi göreve başlamış olan astsubayların bir üst dereceye intibak işlemlerinin yapılması için hazırlanan tasarı taslağına ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına devam edildiğini de kaydetti. Yılmaz ayrıca "Mevcut kadro görevleri ve bu görevlerin gerektirdiği eğitim ihtiyaçları doğrultusunda astsubaylara kuvvet nam ve hesabına lisans tamamlama imkanı verilmesi çalışmalarına devam edilmektedir" dedi.



http://www.haber365.com/Haber/Astsubaylara_Zam_Mujdesi/

Enflasyon bir yılın en düşüğünde

TÜİK tarafından 10 dakika erken açıklanan enflasyon rakamlarında aylık TÜFE yüzde 0.38 olurken ÜFE ise yüzde 1.66 oldu. Gösterge tahvil yüzde 5.82′ye gerildi.
TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarında ilek etapta çekirdek enflasyonun manşet enflasyonu geçtiği gözenirken, aylık TÜFE yüzde 0.38 olurken beklenti yüzde 0.89 idi.
Yıllıklandırılmış rakamalara bakıldığında yüzde 6.37 oldu.
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6,28 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Kasım ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0,67, konutta yüzde 0,56, ev eşyasında yüzde 0,21, haberleşmede yüzde 0,10, eğitimde yüzde 0,07, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,04, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 artış, sağlıkta yüzde 0,05, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,12, eğlence ve kültürde yüzde 0,32 ve ulaştırmada yüzde 0,97 düşüş gerçekleşti.
  
ÜFE tarafında Kasım ayı verisi yüzde 1.66 olurken  yıllıklandırılmış bazda yüzde 3.60 oldu. Tarım ve enerji fiyatlarında geri çekilmenin rakamlarda etkili olduğu görülüyor. Kasım’da tarım yüzde 2.69 gerilerken, imalat sanayi fiyatları yüzde 0.55 azaldı.
Aylık değişim tarımda yüzde 2,96 düşüş, sanayide yüzde 2,60 artış olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79
düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,73 düşüş ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,32 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,90, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,49 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,92 artış gerçekleşti.
   
Sanayide en yüksek aylık artış elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı alt sektöründe gerçekleşti.
   
Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri  elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 30,12, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,57 artış  imalat sanayi sektöründe yüzde 0,55 düşüş olarak gerçekleşti.  Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (%33,69), büro makineleri imalatı (%7,33), giyim eşyası imalatı (%3,06) alt sektörleridir. Buna karşılık kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%-7,10), mobilya ve b.y.s. ürünlerin imalatı (%-2,09), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%-1,49) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu

Özel kapsamlı enflasyon göstergelerinden H endeksi yüzde 6.41, I endeksi yüzde 5.73 oldu.
Elektrik gaz ve su fiyatlarında yüzde 30′luk artış dikkat çekiyor.
Enflasyon rakamları sonrasında gösterge tahvil yüzde5.82 ile tarihi düşük seviyelere geriledi. Piyasa açılışı öncesinde yüzde 5.90 seviyesindeyd

Petrol Fiyatlarında Son Durum Nedir ?

Avrupa'da ekonomilerin desteklenmesine yönelik harekete geçileceği beklentileriyle petrol fiyatları yükselişini sürdürdü
ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı bugün 90,52 dolar ve Londra Brent tipi ham
petrolün eylül ayı teslim fiyatı 106,73 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 40 sent yükselerek 90,52 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün eylül ayı teslimi varil fiyatı ise 26 sent yükselerek 106,73 dolar seviyesinde bulunuyor.

Apple, iTunes11′i yayınladı

Apple, iTunes programının 11’inci versiyonunu kullanıcılarına sundu.
Ekim ayında sunulması beklenen programın, ‘gerekli düzeltmeler yapılması için geciktiği” ifade edildi.
Apple, müzik ve video programı iTunes’un en son versiyonunu yayımladı. Yeni iTunes’da ağırlıklı
olarak tasarım değişikliklerine gidildi. Bu değişikliklerden bir tanesi, ‘Cover Flow’ özelliğinin kalkması. Cover Flow, iPhone, iPod ve Mac’te, albüm ve parça kayıtlarına ait fotoğrafları 3D ve animasyon halinde hızla gözden geçirmeye yarıyordu.

Kullanıcılara iTunes11’de bilgi panellerini büyütüp küçültme şansı veriliyor. Ayrıca, iPad’deki formata benzeyen ve navigasyonu zorlaştırdığı düşünülen yan panel ortadan kalkabiliyor. Gizmodo, bu panelin ‘View’ menüsünden ayarlanabildiğini not düştü.
iCloud ile entegresinin sağlanmasıyla istenildiği yerden film, müzik ve diğer belgelerin farklı Apple cihazlarıyla parçalarını paylaşabilme imkanı sağlandı.

Memura fazla mesai zammı

Memurların, bu yıl 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda 1 lira 45 kuruşa yükselecek.
Memurların fazla mesai ücreti yeni yılda artacak. Buna göre, bu yıl 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda 1 lira 45 kuruşa yükselecek. Özel kalem personeli ile makam şoförleri ise saat başına 1,43 lira yerine 1,53 lira fazla mesai alacak.

Yeni yılda yurt içi gündeliklere de yüzde 5,1 ile yüzde 6,4 arasında zam yapılacak.

Piyasalarda Son Durum !

Haftanın ilk işlem gününde piyasalar satışa döndü. Asya'dan ve Avrupa'dan gelen haberlere içeride zam gündemi de eklenince piyasaların geneli kırmızıya boyandı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde gelen haberler piyasalar satış getirdi. Sabah saatlerinde Asya’da Bej
Kitap raporunda ülke için çok umutlu bir tablonun çizilememesi ve büyüme tarafında artık yüzde 7’lerin altının telaffuz edilmesi buna ek olarak Çin’deki yavaşlamanın etkisi ile Avustralya’ya olan demir cevheri talebinin azalması ile Asya genelinde olumsuzluğun artması Avrupa’nın da güne keyifsiz başlamasına neden oldu.
The Lira'nın haberine göre; Avrupa tarafında Perşembe günü bütçe açıklayacak olan İspanya’nın geriliminin yanı sıra hafta sonu Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın bankacılık bilirliği konusunda fikir birliğine varamamış olması ilk işlem gününde gerilimi arttıran etkenler arasında yer aldı.  Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN…
Bu haberlerin ışığında Avrupa’da açılışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,40 azalarak 274,55 puan olurken, Londra'da FTSE-100 Endeksi yüzde 0,60 azalarak 5.816,02 puan oldu. Paris'te CAC 40 Endeksi yüzde 0,80 değer kaybederek 3.503,81 puana, Frankfurt'ta DAX Endeksi ise yüzde 0,40 azalarak 7.421,51 puana gerilerken, İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 1 azalarak 8.150,20 puana geriledi. Gün ortasına gelindiğinde ise bölgede madencilik hisselerine gelen satışlarında etkisi ile yön negatif seyrediyor.
MCSI Asya Pasifik endeksinin yüzde 0.3 gerildiği günde Avrupa’da Stoxx 600 yüzde 0.3 düştü. Piyasaları pozitife çevirebilecek bir gündem yer almazken Avrupa endekslerinde yüzde 1’e varan kayıplar var. Yardım konusunda bilinmez tavrını koruyan İspanya yüzde 1.56 düşerken onu yüzde 1.48 ile İtayla izliyor.  Paris CAC yüzde 1.05 değer kaybederken Londra FTSE yüzde 0.46 düşüyor. Sabah saatlerinde son 5 aydır arka arkaya düşüş gösteren IFO endeksi sonrasında Alman DAX yüzde 0.852lik negatif seyirle güne devam ediyor.
Avrupa’daki satışlar içerde haftasonu gelen zam haberlerinin de etkisi ile daha çok hissediliyor.  Yeni haftaya yüzde 0.70’lik düşüşle başlayan İMKB 100 endeksi ilk yarıda 67.400 ile 20 günülük ortalamaya çekilirken ilk yarı sonunda yüzde 0.47’lik geri çekilme ile İMKB 100 67.572 puandan kapandı. İlk yarıda işlem hacmi 865.967.287 TL oldu. Yeni günde zam haberleri sonrasında şirketler üzerindeki etkisi gözleniyor.

Otomotiv tarafında gelen zamlar hisselere yansırken, alkollü içki tarafında yapılan zamlar Anadolu Efes’in (AEFES) hisselerini ilk yarıda yüzde 2 üzerinde değer kaybetti. Buna ek olarak sabah saatlerinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın İstanbul Finans Zirvesinde Vakıfbank ve Halkbank’ın özelleştirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında Halkbank (HALKB) yüzde 1.02 değer kaybederken Vakıfbank (VAKBN)yüzde 1.96 düştü.
Doğan Holding Yunanistan’daki özelleştirmeleri takip ettiğini belirtti. Henüz böyle bir ihale olmadığı açıklanan KAP bilgisinde şartlar uygun olursa ve bir ihale yapılması halinde takip edeceklerini dile getirdiler.
Yeni günde tahvil tarafında hareketlilik gözleniyor. Yüzde 7.45’ler seviyesinden güne başlayan gösterge faiz gün ortasında yüzde 7.50’e geldi.
Para piyasalarında ise yaşanan gerilim dolara yaradı. Dolar/TL yeniden 1.80 seviyesinin üzerine çıkarken euro/TL tarafında 2.3262 seviyelerine gelindi. Euro/Dolar paritesi ise 1.2910 oldu.
Emtialarda satış dalgası hakim. Altın tarafında 1761 dolar seviyelerinden başlayan yeni gün öğlen saatlerinde 1.758 dolara çekildi. Avrupalı liderlerin borç krizine yönelik çözümler konusunda fikir ayrılığına düşmesi ve Çin ekonomisinden iyileşme işaretleri gelmemesinin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve bunun da metal talebini düşüreceği beklentileri ile son üç haftada gösterdiği ilk haftalık kaybını genişletti. üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda yüzde 1.2 düşerek ton başına 8,182 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 13:34'te 8,221.75 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 1.2 düşmüştü.
Petrolde ise gün ortasında Brent tarafında 110 dolardan 109 dolara gelinirken ABD ham petrolü 92 dolara geriledi.
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u