Ads 468x60px

Küçük Yatırımcılar için Borsa Önerileri Borsada Kaybetmemek için Ne Yapmalı?

Küçük yatırımcının borsada kazanması için bazı ipuçları bu yazımızda paylaşmak istiyoruz. Derinliği az olan hisselerden uzak durun. XU030 endeksinde yer alan hisseler en fazla hacme sahiptir ve endeksi bu hisseler düşürür ya da yükseltir. Bu hisseleri ise Türkiye’den gelen olumlu ya da olumsuz ekonomik datalar ile yurtdışındaki gelişmiş ülkelerdeki haberler etkiler.


Tarım dışı istihdam verisinin ABD tarafında beklenti altında kalması, üstelik beklentiden bir hayli küçük gelmesi USD\TRY kurunun nasıl düşmesini sağlarsa, Bist100 endeksinde alış dalgasının yaşanmasını görmemiz şaşırtıcı olmaz.


Kazanmanın %100 yolu var mı?


Kesinlikle hayır diyebiliriz ve böyle bir ihtimal üzerine durmayın. En profesyonel borsa yatırımcıları bile kaybetmeden kâr yapamamışlardır. Fakat her gün işleme girmek için fırsat aramazsanız, içlerinden en iyisini bulmaya çalışır, biraz da eleme yaparsanız işlem kalitesi artacaktır. Örneğin günlük hareketlerinde yatay giden bir hisse gördünüz ve birkaç gün sonra %5 yükseldi ve bu seviyede kapandı. Kesinlikle alış sinyali olmayabilir.

Skalayı biraz genişlettiğinizde düşüş trendinin alt bandına değmiş ya da düşüş bölgesinde küçük bir tepki yani düzeltme hareketi yaptığını görebilirsiniz. Elenecek hisse arıyorsanız bu bir örnektir. Örneğimizin tam tersini yani yükseliş kanalında alt trend çizgisine yaklaşan hisseyi bir süre gözlemleyin. Trendin alt bandına hafif sarkabilir ve birkaç indikatör yardımı ile sizin için uygunsa işleme başlayın. Alış ve satış kurallarınız ne kadar verimli ise kazançlarda o derecede stabil olacaktır.


Borsada Kar Etmek için Neler Yapılmalı?

Piyasanın nabzını iyi okumanız gerekiyor. Gelişmekte olan bir ülkeyiz ve Türkiye ABD, Avrupa Birliği gibi haberlerden etkilenebiliyor. Bir örnek verelim. Şubat 2015 ilk haftasında ABD’de tarım dışı istihdam beklenti üzeri ve işsizlik oranı hafif beklenti altında gelmesinden sonra dolarda muazzam yükselişler gördük. Bu bizim ne işimize yarayacak diye sorabilirsiniz. Aynı saatlerde Usd\Try kuru yükseldi ve 2.43’den başladığı yükseliş birkaç gün içinde 2.50’leri görmesine neden oldu.

Bu günlerde BIST'te düşüşler olduğunu söylememize gerek yok sanırım. Elinizde paranız varsa hisse almak için yanlış bir tercih ya da hisseniz varsa satış yaparak paraya geçmek ve hatta dolar almak için bir fırsat olabilirdi. Bunu hangimiz dikkate aldı bilmiyoruz fakat her ay bu ABD verisi önemine sahip çok sayıda açıklamalar yapılmakta ve finans sistemlerini etkilemektedir.

Kazanmak İçin Teknik Analiz Yöntemleri


Hisse fiyatı ucuzlarsa almalı, pahalı olduğu zaman satmalısınız. Hissenin fiyatının direnci aşıp yükseldiğini gören yeni yatırımcılar fiyatı biraz daha yükseltecektir. Fakat açığa satış emri verilmesi mümkün ise siz alırken birileri short (satış işlemi) başlatabilir. Siz bunu önemsemezseniz karlı noktaları da kaybetmeniz mümkündür. Piyasadaki oyuncuları panik yaptıran desteklerin ve dirençlerin kırılmasıdır ve buna trend kanalları da dahildir. Panik varsa spekülatör için gün doğmuştur. Peki, küçük yatırımcı ne yapmalı?



Kendinizi biraz daha korumaya almak için trend kanallarını oluşturmalı ve yükseliş aşamasında olanları bulmalısınız. Örneğin 1. yükseliş dalgasını yapıp, hafif geri çekilen bir hisse tekrar yükselecekse 1. yükseliş zirvesini geçmek zorundadır. Düzeltme hareketi geldikten sonra yeni bir zirve daha oluşturabilir. İki destek bölgesinden trend çizgisi oluşturur ve 3. defa yaklaştığı zaman incelemeye alırsınız. Hemen alırsınız demiyoruz. Çünkü tuzaklar her zaman karşınıza çıkacaktır. Derinlik lisansı olanlar varsa özellikle buna dikkat etsin. İşlem stratejisi geliştirmek için bu anlattığımız yöntem size basit gelmiş olabilir fakat sadece trend çizgilerindeki 3. dokunuşu takip ederek işlemi başlatan ve para kazanan yatırımcılar vardır.

Borsada Kaybetmemek için Ne Yapmalı?

100 yatırımcıya bu soruyu yöneltecek olsanız sizlere “benim taktiğim şu” gibi cevaplar verecek ama asla “ben kaybetmeden kazanıyorum” diyemeyecektir. Siz de bu şekilde davranmalı ve kusursuzu aramak yerine 10 işlem yapılıyorsa 5-8 tanesi kar getirecek şekilde oluşturmalı ve zararlı işlemler az bile olsa ana karların önemli bir bölümünü asla eritmemelidir.

Günümüzde borsa programlarına eklenecek çok sayıda sinyal üretecek yazılım mevcut olup lüks denebilecek rakamlar üzerinden satışı yapılmaktadır. Temel mantığı algoritmasının hesaplamasına göre oluşacak sinyallere göre sizleri uyarmasıdır ve o günde ABD’nin ekonomisinde daralma verisinin geldiği ile ilgilenmezler. Kısacası hiçbir indikatör kusursuzca sizlere para kazandıramaz fakat ürettiği sinyallerden kazanç elde etmenizi sağlayacaktır. Bu neden elemeler yapmanız gerekiyor. Her sinyalde alınmamalı, her sinyalde satılmamalıdır.

Elliot dalga prensiplerini bilirseniz, fibonacci oranları ile ne kadar başarılı olduklarını görürsünüz. Biraz uğraştırıcı ve kafa yorucu olan dalgaların yerlerinin tespit edilmesini tamamlayabilirseniz, ilerde şöyle bir hamle gelir diyebilecek düzeye ulaşabilirsiniz. Günümüzde tamamen Türkçe ve ücretsiz olarak bilgileri, grafikleri ve kuralları mevcut olup denemenizi öneriyoruz.

Kazanmanın bir diğer yolu ise neden özel indikatörler kullanmamalıyım sorusunda yatıyor. Ne kadar karışık ve göz yorucu sayılabilecek çok sayıda indikatör kullanırsanız, bir o kadar net düşünmemeniz anlamına gelir. Mum çubuğu formasyonunda grafikte bazı özellikler aramanız, bunu macd ile desteklemeniz, birkaç indikatörü kullanmanız sizin için yeterlidir. Fakat MACD al verdi, Rsi sat sinyalinde şu indikatörde bu şekilde gelişme oldu, gibi 5-10 tane birden kontrol etmek sizi yoracaktır. Basit düşünün, dikkatli davranın, test yapmadan asla gerçek paranız ile işleme dahil olmayın. Kazanç silahınız yoksa gerçek hesaptan uzak durum ve arayışlara devam edin.

Borsa Nasıl Takip Edilir?

Son yılların en iyi yatırım piyasalarından biri olarak kabul edilen borsa, artan insan ihtiyaçları ve yaşam standartları ile birlikte yatırım alanında genişlemeye devam ediyor. Borsa, birikimlerini değerlendirmek isteyen kişilerin, günümüzde eskiye göre daha çok tercih ettikleri bir piyasadır. İnternet üzerinden yapılan işlemleri, piyasanın daha güvenli bir hale gelmesi ve eğitim anlamında kaynakların artması sayesinde daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Aynı zamanda internet sayesinde tüm gününüzü borsa seans salonlarında geçirmenize gerek yoktur. İnternet üzerinden çeşitli yazılımlar yardımıyla tüm dünya ekonomisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kazanmanın ve kaybetmenin, analiz ve takip yeteneğine bağlı olduğu borsa piyasasında, piyasa takibi çok önemlidir. Birikimlerini değerlendiren tasarruf sahiplerinin minimum riskle kazanç elde edebilmesi için iyi bir piyasa takipçisi olmaları da gerekiyor. Borsada yatırım yapmaya başlamadan önce bilgi ve deneyim edinmeli, kendi stratejilerinizi geliştirmeli ve iyi bir piyasa takipçisi olmanız gereklidir.

Gelişen teknoloji sayesinde yatırımcıların oldukça hızlı işlem yapabildiği borsa piyasasında, internetten piyasa takibini de hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Tüm dünyada meydana gelen ekonomik ve siyasi olayları takip edebilir, yapılan konuşmaları, ekonomik açıklamaları anlık olarak izleyebilirsiniz. Bu sayede de çok daha etkili bir borsa takibi yapmış ve risklerden uzak durmuş olursunuz.

İnternet ve gelişen piyasa sayesinde piyasa takibi yapmanızı kolaylaştıran çeşitli yazılımlar da geliştirilmiştir. Bu platformlar sayesinde hem piyasa takibinizi yapabilir hem portföyünüzü kontrol edebilir hem de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Mobil cihazlarınıza da yükleyebildiğiniz bu programlar sayesinde kolay bir şekilde piyasa takibinizi yapmış olursunuz.

Borsa takibinde dikkat etmeniz gereken konulardan birisi, portföyünüzde bulunan yatırım araçları üzerine etkili olan faktörleri iyi bir şekilde bilmek ve yorumlayabilmektir. Ülkelerin ekonomisi hakkında bilgi veren makro ekonomik verileri de iyi bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Bir ülkenin ekonomisinde meydana gelen değişiklikler şirketlerin performansı üzerinde de etkili olduğu için özellikle hisse senetleriyle işlem yaparken bu verilere dikkat etmeniz gerekiyor.

Borsadan Para Kazanma Yolları

Düzenli ve yüksek kazanç elde etmek isteyen kişiler günümüzde birçok girişimi hayata geçirmeye çalışıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisini ise para yönetimi oluşturuyor. Eğer paranızı doğru ve bilinçli bir şekilde yönetebiliyorsanız, maddi konularda başarılı olabilirsiniz. İyi bir bütçeleme yapmak, tasarruf etmek, para biriktirmek ve birikimleri yatırımlarla değerlendirmek, gelecek için en iyi yatırımdır.

Borsa birikimlerinizi değerlendirerek kazanç elde edebileceğiniz finans piyasalarından birisidir. Hisse senetleri, dövizler, emtialar, borsa endeksleri, türev araç olarak bilinen vadeli ve opsiyon sözleşmeleri, borsada işlem gören yatırım araçlarıdır. Bu yatırım araçlarından dilediğinizle işlem yapabilirsiniz ve birkaçından oluşan bir portföy oluşturabilirsiniz.

Para kazanma yolları arasında borsada yatırım yapmak en güvenli yöntemlerden birisidir. Bunun için yapmanız gereken ise borsa hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmaktır. Borsa eğitimi almalısınız ve nasıl işlem yapılır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, nasıl para kazanılır gibi konularda bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Deneyim kazanmak için sanal parayla işlem yapılan demo hesapları kullanabilirsiniz ve risk almadan paranızı nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

Yatırım yaparak para kazanmak istiyorsanız, kendi yatırım stratejilerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Aldığınız tüyolarla işlem yapmak, paranızı kaybetmenize neden olacaktır. Bu nedenle de, bilgileriniz ve deneyiminiz çerçevesinde kendi stratejilerinizi belirlemelisiniz. Aynı zamanda yapacağınız alım – satım işlemleri için kendinize hedefler koymalı, hedeflere ulaştığınız da pozisyonunuzu kapatmalısınız. İstikrarlı bir şekilde ilerlemeli ve disiplinli bir şekilde yol almalısınız.

Borsada yatırım yapıyorsanız, manipülasyon ve spekülasyona maruz kalmamak için kendi bilgileriniz, stratejilerini ve analiz yorumlarınız ile ilerlemeniz gerekiyor. Kazançlı gördüğünüz bir pozisyondan işlem başlamadan önce analizlerinizi, piyasa takibinizi tam olarak yapmanız gerekiyor. Bu şekilde emin olduktan sonra o noktadan alım veya satım yapmalısınız. Birilerinin size kazançlı olduğunu söylediği bir noktadan direkt işlem yapmamalısınız. Hatta uzman yatırımcılar herkesin gittiği yönün tersine işlem yapmanın kazançlı olduğunu belirtiyorlar.



Borsada Nelere Dikkat Etmeli?

Borsa her zaman kazançlı bir araç değildir. Tecrübesiz ya da parasının boşta durmasını istemeyerek, mutlaka senet almak üzere hamla yapan kişiler tarafından zararına işlemlerin sonuçlanabileceği gibi varsayımları aklınızdan çıkartmamanız gerekir.

Günlük piyasa beklentileri pek çok aracı kurum tarafından verilir ve bu analistler yakın geçmişteki veriler ve gün içi gelebilecek haberlere göre bazı kriter üzerinden senaryolar yazarlar. Gün içi pivot, destek, direnç, fibonacci göstergeleri, endeksteki kırılmalar ya da dirençlerin aşılması, önemli rakamsal seviyelerin test edilmesi, trend kanalları, bazı önemli göstergeler ve teknik analizler (RSI, MACD) gibi ayrıntıları siz dikkate alarak doğru ve kazançlı fırsatları değerlendirebilirsiniz.



Türkiye ile Sınırlı Kalmayın

BIST'te 400’den fazla A, B, C, D grubu senet vardır ve spekülatörlerin hangi senedi düşürüp ya da yükseltebileceğinin tahmin edilmesi için derinlik lisansınızın olması, bilanço analizlerini bilmeniz ve bir miktar sabırlı olmanız gerekir. Forex üzerinde 10.00 dolar değerinde bir hisse aldığınızda yaklaşık 1’e 20 ya da 30 gibi kaldıraç oranları ile rakamlardan, normalden daha fazlasını elde edebilecek olmak sizin de ilginizi çekiyor mu?

Ülkeler Arası Gelişmeleri Yakından İzleyin

Her yatırımcı profesyonel bir analizci olmak zorunda değildir. Yalnızca bu işi sizin adınıza yapabilecek yatırım danışmanlarını tercih edebileceğiniz gibi, bazı önemli kurumsal aracı şirketler tarafından hazırlanan piyasa analizlerini takip edebilirsiniz.

Paranızın tamamına değil en fazla %10-15’ini riske edecek şekilde işlemler açmaya özen göstermeli, duygusal davranmamalı fibonacci ya da gün içi pivot desteklerinin kırılmasından sonra elinizdeki senedi satmayı düşünmelisiniz. Her zaman kazanmak amacınız olmamalı. Kaybetmeyi de göze aldığınız zaman daha başarılı işlemlerde bulunabilirsiniz. Forex ile senetler üzerinden işlem yapmayı özellikle tavsiye ediyoruz.


Borsa Hakkında Bilinen Yanlışlar

Borsa kelimesini duyduğumuz an aklımızda ilk beliren şey büyük paralar kaybeden insanlar ve şirketlerdir. Bu ön yargının en büyük sebebi ise borsa hakkında bildiğimiz yanlışlardır. Oturup şöyle detaylı bir araştırma yapıldığında borsanın aslında bu kadar da korkulacak bir kurum olmadığı görülecektir.

Dünyaya katkıda bulunan bir piyasa neden birey ve şirketlere büyük kayıplar yaşatsın ki? Borsada meydana gelen kayıpların en büyük sebebi ise yatırımcı hatalarıdır. Hatta bu hata borsa hakkında bilenen yanlışların ilk sırasında yer alır. Borsadan kar elde etmek istiyorsanız, bilmeniz gereken borsanın bir bilgisayar oyunu olmadığıdır.

Bilgisizlik

Borsa piyasası ile ilgili bilgi ve deneyime sahip olmayan herkes kaybetmeye mahkûmdur. Aynı zamanda aşırı para kazanma hırsı ve bu hırsın sonucunda yapılan yanlış yatırımlarla kaybetme olasılığını arttırmaktadır. Dedikodu ve tüyolar kaybetmeye her zaman sebep olur. Borsa gibi bir piyasa ortamında kendinizden başkasına güvenmeniz mümkün değildir.

Tüyolar

Bir yerden veya kişiden aldığınız tüyonun bir spekülasyon ile karşı karşıya olma ihtimali olabilir. Bu sebepten dolayı kazanmayı beklerken kaybedebilirsiniz. Her hangi bir yerden veya kişiden duyulan “bu kâğıda oyna kesin kazanacak” tüyolarına itibar etmek ise; borsa içinde yer alan şahısların borsa ile alakalı eğitim ve psikolojilerinin ne durumda olduğunun bir göstergesidir.

Psikolojik Etkenler

Borsa hakkında bilenen yanlışlara şöyle devam edebiliriz; bir plana bağlı kalmadan borsanın içinde yer almaya çalışmak, sadece borsa uzmanlarının yorumlarına bakarak yatırım yapmak, yatırımcıların ve uzmanlarının yorumlarında bakış açılarının birbirinden farlı olabileceği ihtimalini atlamak borsada işlem yaptıktan hemen sonra zengin olma hırsına kapılmak, yatırım araçlarına tüm parayı yatırmak, tepe ve dip noktalarına dikkat etmemek, yalnızca teknik analiz verilerine göre işlem yapmaktır.

Şunu unutmamak lazım; borsa da var olmak bir nevi ticaret yapmaktır. Artık günümüzde borsa eğitimi alarak bilgilenmeniz mümkün hale gelmiştir. Tabletlere ve akıllı telefonlara uygulamalar indirerek sanal borsa oyunları ve sanal paralar ile yatırım yaparak yanlışlıklar kurtulabilirsiniz. Ayrıca aracı kurumların sanal ortamdan verdiği eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Borsa piyasası gerekli bilgi ve donanıma sahip olduktan sonra düzenli gelir elde edebileceğiniz bir kurumdur.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u