Türkiye, doğrudan yabancı sermaye girişinde son yıllarda yakaladığı ivmeyi tüm kötü senaryo çabalarına rağmen bırakmıyor. Son gelen sanayi üretimine ilişkin veriler de ekonominin hâlâ yatırımcılar için gelecek vaat ettiğini ortaya koydu.
Sabah'ın haberine göre, dünya devlerinin Türkiye'deki satın alım projelerini yöneten danışmanlar hiçbir erteleme ya da iptal olmadığını belirtti. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Başak Vardar, şu anda üzerinde çalıştıkları işlemlerin yılsonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini vurguladı. "Evet, merak edip soruyorlar, bilgi almak istiyorlar ama bizim üzerinde çalıştığımız projelerde yatırım kararından vazgeçen olmadı" diyen Vardar, enerji sektörüne yönelik işlemlerin ağırlıkta olduğunu söyledi. Vardar, bu yıl birleşme ve satın almalarda Türkiye genelinde 2014'e benzer bir tablo beklediklerini ifade ederek, "Ortalama 250 işlem, 18-20 milyar dolar civarında da büyüklük gerçekleşmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
FİYATLAR DÜŞMÜYOR
Pragma Kurumsal Finansman Yöneticisi Kerim Kotan da, şirket olarak şu anda 50'den fazla projeye aracılık ettiklerini, bunların 7'sinde son aşamaya gelindiğini söyledi. Gezi sürecinden bu yana her şeye rağmen 14 büyük birleşme ve satın alma işlemi tamamladıklarını anlatan Kotan, "2015 başından itibaren 10 milyon doların üzerinde 70 işlem tamamlandı. Bir o kadar da bu değerin altında var. Yani yaklaşık 150 şirketin hisselerinin tamamı ya da bir kısmı el değiştirdi. Üstelik şirketlerin çarpan değerleri de düşmedi" diye konuştu.
Talent Partners'ın patronu Barbaros Eneç de son zamanlarda Arap-Avrupa fonlarının yatırımlarında artış olduğuna dikkat çekti. KOBİ'lerde hareketin arttığını aktaran Eneç, "Yan sanayi şirketleri, bir yıl önce kapılarını kapattıkları fonlarla masaya oturmaya başladı" dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder