Mayıs ayı başında 10 lira seviyesinde olan MMC Sanayi Ticaret Yatırımları (MMCAS) hisseleri 50 liraya kadar yükseldi. Ağustos ayı başında ise 9 liraya kadar düşüş kaydetti. Bugün ilk seansta da yüzde 14 değer kaybeden hisseler taban oldu.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) aylar öncesinden MMC Sanayi ve Ticaret Yatırımları hisselerinde yaşanan manipülasyonu tespit etti ve SPK, MMC Sanayi hisselerinde yapılan usulsüz işlemlerden dolayı 26.03.2013 tarihinde Derviş Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu, işlem yasağı getirdi.
Daha öncesinden de brüt takas uygulaması ve internet işlemlerine kapatılması gibi tedbirlerle tahtada işlemleri zorlaştıracak, küçük yatırımcıları korumak adına ne gerekiyorsa SPK yaptı, ama yine de borsa tarihine geçecek bu operasyon durdurulamadı. 25.07.2014 tarihinde ise SPK, 30.05.2014-18.06.2014 döneminde gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerinin incelenmesi sonucunda; Rasim Ataman, Ali Soytürk ve Ali Duman’dan gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle savunma istedi.
DEFTER DEĞERİ 60 KURUŞ, PİYASA DEĞERİ 670 MİLYON LİRA
Borsa tarihine geçecek diyoruz çünkü özsermayesi 10 milyon lira olan bir şirketin piyasa değeri 670 milyon liraya ulaştı, hem de birkaç ay gibi kısa sürede. Sürekli zarar açıklayan ve defter değeri 60 kuruş olan şirketin hisseleri 50 liraya kadar yükseldi. Borsa tarihinde görülmemiş bir durum.
MMCAS, bugün mali anlamda büyük sıkıntılar yaşayan tekstil ve turizm sektöründe önemli yatırımları bulunan Bursalı işadamı Selim Sayılgan’ın patronu olduğu Kervansaray Grubu’na ait.
ŞİRKET SÜREKLİ EL DEĞİŞTİRDİ
2011 yılı sonunda halka açılan ve ismi Gentra Lojistik olan MMC Sanayi, halka açıldıktan birkaç ay sonra Çevik kardeşlerin en küçüğü Masum Çevik’e satıldı. 2011 Aralık ayında halka açılan, 2012 Şubat ayında el değiştiren, ismi, faaliyet alanı her şeyi yenilenen şirket Şubat 2013’te yani tam bir yıl sonra yine satıldı. Şirketi, Çeviklerin borsa danışmanlığı yaptığı Selim Sayılgan’ın Almanya’da faaliyet gösteren ve belirli bir getiri vaadiyle para toplayan şirketi Kervansaray Hotel Verwaltungs isimli şirketi satın aldı.
ADNAN POLAT, SELİM SAYILGAN, ÇEVİK KARDEŞLER İLİŞKİSİ
Selim Sayılgan, Adnan Polat’ın başkanlık yaptığı dönemde Galatasaray yönetiminde yer almıştı. SPK, 13 Şubat 2013 tarihinde zamanında ve hiç açıklanmayan özel durumlar nedeniyle Selim Sayılgan ve Adnan Polat’ın da içerisinde bulunduğu çok sayıda yönetici hakkında idari para cezası uyguladı. Sayılgan ve Adnan Polat'ın yönetimde olduğu dönemde Galatasaray hisseleri 450 lira seviyelerine kadar yükseliş göstermişti.
Bu arada, Çevikler’in 20 kuruştan kontrol hissesini ele geçirdiği Altınyağ Kombinaları da Meltem Enerji’yi Adnan Polat’tan alıp kısa bir süre sonra Selim Sayılgan’a sattı. Geçtiğimiz günlerde de Selim Sayılgan şirketi ilk sahibi olan Adnan Polat’a geri satacağını açıkladı.
SPK’NIN TÜM TEDBİRLERİNE RAĞMEN HİSSELER YÜKSELDİ
Bugün borsa tarihine geçecek manipülasyona sahne olan ve hisseleri iki ay gibi kısa sürede SPK’nın aldığı tüm tedbirlere rağmen 10 liradan 50 liraya çıkan MMCAS, ‘Taşımacılık ve Acentelik Hizmetleri, Gayrimenkul Yatırımları, İlaç Sanayii, Elektronik Ticaret, İştirak Yatırımları’ alanında faaliyet göstermekte. Şirketin FM İnternet Hizmetleri ve Dış Ticaret ve West Pharma Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret isminde iki iştiraki bulunuyor. Bu iştirakler de Masum Çevik’e ait şirketlerdi ve yaklaşık 10 milyon liraya yakın paraya şirkete devredildi.
Selim Sayılgan en sıkıntılı döneminde halka açık bu şirketi Masum Çevik’ten satın aldı. Masum Çevik ise geçmişte SPK’nın hakkında çok sayıda manipülasyon suçlaması yaptığı bir isim.
MMCAS’IN BEDELİ KERVANSARAY HİSSELERİYLE ÖDENDİ
Kervansaray Grubu yaklaşık 8 milyon lira nominal bedelle aldığı MMC Sanayi hisselerinin bedelini ise yaklaşık bir yıl aradan sonra 06.02.2014 tarihinde Kervansaray Yatırım Holding hisselerini devrederek ödedi. Yapılan açıklamada, Kervansaray Hotel Verwaltungs GMBH’nin borcuna mahsuben hisse devri gerçekleştirildiği belirtildi. Kervansaray Yatırım’ın ortağı Zeynep Tümer, bu borca karşılık Kervansaray payları ile ilgili olarak 0.35 TL fiyattan 17 milyon 142 bin adet hisseyi Masum Çevik’e devretti. Zaten sert fiyat hareketleri de bu tarihten sonra başladı. Sadece MMC Sanayi değil, Kervansaray Yatırım Holding hisseleri de bu tarihten sora sert fiyat hareketlerine sahne oldu. 06.02.2014 tarihinde 35 kuruştan kapanan Kervansaray Yatırım Holding hisseleri 20.05.2014 tarihinde 75 kuruşa kadar yükselerek 3 ay gibi kısa sürede yüzde 115 prim yaptı. Daha sonra da yeniden sert bir şekilde gerilemeye başladı.
KERVANSARAY HİSSELERİNDE DE SERT HAREKET OLMUŞTU
Kervansaray’ın patronu Selim Sayılgan, Ceylan Tekstil’i, Ayhan Öztürk’ten satın aldıktan sonra hisseleri 1 lira seviyesinden 12 liraya kadar yükselmiş ve ardından yeniden 1 lira hatta nominal değerin altına kadar gerilemişti. Sayılgan Ailesi daha sonra da şirketin ismini Kervansaray Yatırım Holding olarak değiştirmişti. Kervansaray Grubu halka açık olmayan şirketleri bu şirketin içerisine koyarak sermayeyi 580 milyon liraya taşımıştı. Bu şekilde yeni hisse senetlerinin oluşturulması kaydıyla dolaylı bir halka arz yapıldı. Kervansaray için 96 kuruş seviyesinde birleşme değeri baz alındı. Ancak dolaylı halka arz sonrası yapılan hisse satışlarının etkisiyle hisseler 35 kuruşa kadar düştü. Hisseler 40 kuruş seviyesindeyken şirketin bazı varlıklarının İranlı bir isme satılacağı yönünde bir açıklama borsaya gönderilecek yüklü miktarda ortak satışı yapıldı.
İRANLI ORTAK HALA ORTADA YOK!
Ardından iki ay sonra, ‘Ortaklık görüşmeleri devam ediyor’ diye açıklama yapıldı ve yine yüklü miktarda ortaklık satışı yapıldı. SPK bu işlemlerden dolayı da şirket yöneticilerine ağır cezalar verdi. Bugün o İranlı ortak unutuldu gitti. Borsa Gündem o tarihte yaptığı araştırmalarda Türkiye'de 272 milyon 965 bin lira büyüklüğünde bir yatırım yapmak isteyen kişiyle ilgili hiçbir detaya ulaşamamıştı.
SPK BORSA TARİHİNİN EN AĞIR CEZASINI VERDİ
Bu arada, karşılıklı hisse ve şirket devirleri devam ederken yatırımcıya karşı olan yükümlülükler de henüz yerine getirilmedi. Masum Çevik’ten MMCAS’ı satın alan Kervansaray Grubu, bugün SPK’nın çok ağır yaptırımlarına rağmen yatırımcılara karşı yapması gereken çağrı taahhüdünü yerine getiremiyor. SPK borsa tarihinin en ağır para cezasını şirket yöneticilerine kesti ve çağrı için tanınan ek süre de dolmasına rağmen bu konu da adım atmayan şirket, yeniden çağrı muafiyeti için başvurdu.
İKİ ÖNEMLİ İSİM: PROFESÖR ALİ ALP VE ENVER ÇEVİK
“Kervansaray” denilince akla gelen iki isim daha var, birincisi manipülatör Enver Çevik (Masum Çevik’in abisi) ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Dursun Ali Alp. Prof. Dr. Dursun Ali Alp zarar eden, birçok yükümlülüğünü yerine getiremeyen Kervansaray Yatırım Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi ve her ay bu şirketten 18 bin lira gibi Türkiye şartlarının çok çok üzerinde ücret alıyor.
Dursun Ali Alp sadece bu şirkette değil halka açık birçok şirkette yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Kendisiyle mail üzerinden yaptığımız görüşmede Kervansaray Yatırım Holding, Nurol Yatırım Bank, Torunlar GYO, Işıklar Holding, Genpower, Özak GYO ve Gimat GYO’da Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu söylemişti. Ataç İnşaat da ise Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı olarak görev yaptı Ali Alp.
Dursun Ali Alp, SPK kökenli bir isim. Birleşme, satın alma, tahsisli sermaye artırımı, ikincil halka arz benzeri işlem yapan şirketlerin önemli bir kısmında Ali Alp ismine rastlamak mümkün.
Ali Hoca hala ısrarla halka açılmak için direnen Genpower Jeneratör’de de Yönetim Kurulu Üyesi’ydi kısa bir süre öncesine kadar. Ayrıca şirketin 3 milyon adet hissesine sahipti. Genpower Jeneratör’de ise Mehmed Nureddin Çevik geçen yıl yaklaşık 7 milyon liraya aldığı Genpower Jeneratör hisselerini bu yıl 20 milyon liraya Müjdat Uslu’ya geri sattı.
BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR, HALKA AÇIK ŞİRKET ALIYOR
Parasını alamayınca da karşılığında halka açık Gen Yatırım Holding hisselerini rehin aldı. Gen Yatırım Holding ise Enver Çevik’in satın alıp İCG Yatırım Holding olarak Müjdat Uslu'ya sattığı şirket.
Selim Sayılgan gibi Müjdat Uslu da mali anlamda büyük sıkıntılar yaşadığı dönemde halka açık bu şirketi aldı. Üstelik halka açık Latek Holding'i aldıktan sonra büyük borç yükü altında kıvranan Genpower Enerji’yi dolaylı olarak halka açmaya çalıştı. 1.3 milyarlık bu operasyon, SPK’nın birleşme ve satın almalar tebliği ile engellendi. Yoksa Kervansaray benzeri bir durum ortaya çıkacaktı.
HALKA AÇIK ŞİRKETİN YARISI REHİNLİ DURUMDA
Manipülatör Enver Çevik, ICG Yatırım Holding’in parasını defalarca yapılan ötelemelerden sonra Gen Yatırım Holding hisselerinin 1 milyon 250 bin adedini rehin aldı, yani şirketin yüzde 10.2’si Enver Çevik’e geçti.
Halka açık Gen Yatırım Holding’in yüzde 25’i de Cihan Sütşurup’a rehin edilmiş durumda. Fabrika binasını almak için 7 milyon lira veren Sütşurup parasını alamadığı için hisseleri rehin olarak almış. Mehmed Nureddin Çevik de yaklaşık 7 milyon liraya alıp 20 milyon liraya geri sattığı Genpower Jeneratör hisselerinin parası karşılığında 1 milyon adet Gen Yatırım Holding hissesini rehin aldı.
BORSA İSTANBUL DA UYARDI
Bu arada usulsüz işlemleri tespit eden Borsa İstanbul’dan sert uyarı geldi. Borsa istanbul, Gen Yatırım Holding'de yapılan usulsüz işlemleri ortaya çıkarmış ve 16/04/2014 tarihinde şirketi uyarmıştı. Gen Yatırım'ın bilançosunda hatalar tespit eden Borsa İstanbul, manipülatör Enver Çevik'e yapılan hisse devrinin ise yatırımcılardan gizlendiğini tespit etmişti. Ayrıca Müjdat Uslu tarafından Cihan Sütşurup'a yapılan sermayenin yüzde 25'i oranındaki pay devrinin kamuya açıklanmaması nedeniyle uyarıldı. Gözaltı Pazarı yani borsanın en riskli piyasasında işlem gören paylarının yarısı rehinli konumda olan Gen Yatırım Holding hisseleri ise 1.5 liradan 40 liraya yükseldi.
Diğer taraftan Enver Çevik, Ceylan Giyim hisselerinde (Kervansaray Yatırım Holding) sert fiyat hareketlerinin yaşandığı dönemde en yoğun işlemleri yapan isim olarak SPK kayıtlarına geçti.
MANİPÜLASYON SUÇUNDAN YARGILANIYOR
Altınyağ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Enver Çevik bu anlamda borsanın en önemli isimlerinden biri. Manipülasyon suçundan 2 yıl hapis cezası alan Çevik hakkında mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veriyor. Enver Çevik ve abisi Mehmed Nureddin Çevik, ‘2499 Sayılı Yasa’ya muhalefet ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/I-A (1-2-3) maddesinde yer alan manipülasyon, içeriden öğrenenlerin ticareti ve sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek yalan yanlış mesnetsiz bilgi verme, haber yayma, yorum yapma suçlarını işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak suçundan’ yargılanmaya devam ediyor.
İSMİ AĞIR CEZA DOSYASINDA
Enver Çevik ismi Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2011/407 esas numaralı dosyada geçiyor. Devam eden davanın yargılama türü; mali kaçakçılık ve sahtecilik (belgede sahtecilik). İddialara göre örgüt, silah ruhsatı alma ihtimali olmayan kişileri büyük firmalarda müdür olarak gösteriyor, buna göre evrak tanzim ediyor ve ruhsat çıkarıyordu. Her türlü sahte evrakı yapabilen örgüt, sabıkası olan kişilere dahi silah ruhsatı aldırabiliyordu. Aralarında Enver Çevik’in de bulunduğu çok sayıda isim uzun süre teknik takipte izleniyor ve telefonları dinleniyor. Polisin aylarca süren izleme sonrasında çok sayıda kişiye yönelik operasyon düzenlendiği belirtiliyor. Operasyon sonucu çok sayıda isim yargı karşısına çıkarılıyor.
http://www.borsagundem.com/borsa-kulis/borsa-tarihinin-en-buyuk-manipulasyonu-612340.htm
0 yorum:
Yorum Gönder