Ads 468x60px

BORSA KOTUNDAN ÇIKMA BAŞVURUSU YAPABİLECEK ŞİRKETLER ve TAHMİNİ FİYATLAR

Borsa kotundan çıkma başvurusu yapabilecek şirketler ve tahmini fiyatlar
BSH Ev Aletleri (BSHEV) 7 Mayıs 2013’de KAP platformunda yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun şirket hisselerinin borsa kotundan çıkarılması için SPK’ya ve diğer yasal mercilere başvuruda bulunma kararı aldığını belirtmişti. Aynı açıklamada başvurunun SPK tarafından 30.07.2010 tarihinde 22/675 no ile yayınlanmış bulunan “Payları Borsada İşlem Gören Şirketlerin Kendi İstekleri ile Borsa Kotundan Çıkma İşlemlerinde Uyacakları İlke ve Esaslar” çerçevesinde
yapılacağı ifade edilmişti. SPK’nın adı geçen ilke kararı, halka açıklığı %5’in altına düşen şirketlerde belli kurallar çerçevesinde kalan ortaklara çağrı yapabileceği düzenlenmekte. Özellikle kararın 6. maddesinde çağrı fiyatının nasıl belirleneceği konusu belirtilmiş durumda. Buna göre şirket eğer ilke kararı sonrasında bir zorunlu çağrı yaparak halka açıklık oranını %5’in altına düşürmüş ve hemen ertesinde kotasyondan çıkma başvurusu yapmışssa en son çağrı fiyatından işlem yapmak zorunda. Eğer böyle bir durum gerçekleşmediyse son 5 yılda bir zorunlu çağrı yapılıp yapılmadığı dikkate alınmakta. Eğer yapıldıysa yapılma tarihinden bu yana, yapılmadıysa son 5 yıl için ilke kararında belirtilen hacim ağırlıklı ortalama fiyat hesabına göre çağrı yapılmak zorunda. Bunu dışında iki ayrı kurum tarafından hazırlanacak olan değerleme raporunda çıkacak fiyat da eğer formülle hesaplanandan daha yüksek ise dikkate alınabiliyor.
Bu konuya örnek olabilecek bir kottan çıkma işlemi, 2012 yılında Yapı Kredi Finansal Kiralama (YKFIN) tarafından gerçekleştirilmişti. Şirket, 29 Şubat 2012 tarihinde aldığı Yönetim Kurulu kararıyla borsa kotundan çıkmak için işlemleri başlatmıştı. Bu kararın alındığı tarihten 5 yıl geriye gidilip SPK formülü ile hesaplama yapıldığında, çağrı fiyatının 5.02 TL olması gerektiği hesaplanmıştı. (Biz de tarihsel verileri kullanarak yaptığımız hesaplamada aynı fiyatı 5.03 TL olarak buluyoruz.) Daha sonra şirket, iki değerleme kuruluşuna bir çalışma yaptırmış, bu çalışmalarda ortaya çıkan değer hisse başına 5.02 TL’den düşük olduğu için 5.02 TL çağrıda baz olarak alınmış ve çağrı için 23 Mayıs 2012’de İMKB’ye ve SPK’ya başvurulmuştu. SPK 15 Haziran’da çağrıyı ve önerilen fiyatı onaylamış, çağrı 22 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirimişti. Böylece kotasyondan çıkma başvurusunun yapıldığı tarihten yaklaşık 4 ay sonra işlem tamamlanmıştı.
Biz de bu çalışmamızda, İMKB’de işlem görmekte olan, halka açıklık payı %5’in altındaki diğer şirketler için bugün itibarıyla bir kotasyondan çıkma başvurusu yapılmış olsaydı, SPK’nın formülüne göre nasıl bir fiyat hesaplanması gerekirdi konulu bir tahmin yapmaya çalıştık. Tabii bahsi geçen şirketlerin gerçekten de bu şekilde bir başvuru yapıp yapmayacakları konusunda elimizde bir endikasyon olmadığı unutulmamalı. Hesaplamada 8 Mayıs 2013 tarihli kapanış fiyatlarını dikkate aldık ve 5 yıl geriye giderek Mayıs 2008 tarihini hesaplamamızda baz olarak kabul ettik. Son 5 yıl içinde SPK düzenlemelerine uygun olarak bir çağrının yapıldığı durumlarda ise çağrının bittiği tarihten bu güne hesaplama yaptık. Yaptığımız hesaplamalara göre, eğer bugün borsadan çıkma başvurusu yapılsaydı, yatırımcılara mevcut fiyatından daha yüksek bir kar marjı sağlayacak olan şirketler arasında Ray Sigorta, Carrefoursa ve Kent Gıda başı çekiyor. Bunların dışında ele aldığımız toplam 19 şirketten sadece 4’ünün hesap fiyatı, bugünkü fiyatın altında kalıyor. Bunların arasında kottan çıkma kararını resmen alan BSH Ev Aletleri’nde ise fiyatı 164 TL olarak hesaplıyoruz (%22 yükseliş potansiyeli).
Raporun devamı için tıklayın.
Önemli Uyarı: Sitemiz hiç bir kurumun günlük bülten, portföy önerisi veya herhangi bir araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u