Ads 468x60px

Yeni yatırımcı




Kendi paramı kendim değerlendirmek istiyorum hem biraz heyecan olur hemde daha iyi değerlendirebilirim diyorsanız ve gerçek anlamda hisse senedi , para piyasaları tecrübeniz yoksa aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim;

            Genellikle hisse senedine giren yeni yatırımcılar medya'nın veya etrafındakilerin etkisiyle bilinçsiz bir şekilde er meydanına çıkarlar ve borsa oynamaya başlarlar..

           İlk önce Borsa oynamak deyimini bir incelemek gerek, temelinde bu işi bilmeyen ve ciddiye almayan kişilerin bu işe bakışlarını temsil etmektedir. (acemi yatırımcı)
           Bu bakış acısıyla bu işe girenlerin sonu baştan bellidir çünkü her şeyden önce bu bir iştir! Hatta dünya’nın en zor işlerinden biridir ve ciddiyetle hakkı verilerek yapılmadığı takdirde sonu hüsran olacaktır.
           Borsa bir tür şans oyunu değildir ya tutarsa deyip senet alıp satmak sadece aracı kurumlara kazandırır sonunda arkanıza baktığınızda boş yere paranızı ve zamanınızı kaybetmiş olduğunuzu anlarsınız.
Bu işe girmeye hevesli yeni kişilerin bilmesi gerekenler;
          Hisse senetlerine yatırım yapmak tamamen uzmanlık alanıdır ve en uygun yöntem, aracı kurum yada bankaların profesyonel fon yöneticileri tarafından işletilen A tipi fonları alıp hisse senetlerine yatırım yapmak olacaktır.
        Elbette ki istisnai durumlar var gerçekten borsada başarıya ulaşmış bireysel yatırımcılarda var ama bu çok ender görülen bir durumdur. Bu kişilerin başarıya ulaşmalarının altında yatanı incelediğinizde hepsinde aşağıda yazan ortak noktaları görürsünüz onlarda şu esaslardır;
1) Temel analiz
2) Teknik analiz
3) Para piyasaları
4) Emtialar
5) Türkiye’nin iç ekonomi ve siyaset politikaları ve ayrıca dış siyaset politikası
6) Global siyaset ve ekonomi politikaları
7) Bütün bunlar ve bunların yanı sıra bazı verileride  harmanlayıp içinde boğulmadan büyük resmi görebilme kabiliyeti ki buda zamanla oluşur buna da kısaca tecrübe etmek denir.
Birazda tecrübeyi açmak lazım:
          Her işte olduğu gibi burdada dünden bugüne para kazanmak söz konusu değildir yukarıdaki şartlar zamanla tecrübe ederek olur ki burada paradan söz ediyoruz demek ki her tecrübenizi paranızla peşin satın almış olacaksınız.
         Tecrübe bu işin esası yapılan hatalar ve başarılar bize bunu getirir burada esas kazanılan tecrübenin ta kendisidir ve bu anahtarla gittiğiniz her kapıdan tebessümle dönersiniz çünkü sonunda çok sevinmenin yada çok üzülmenin hisse senetlerinde yanlış noktada olduğunuzun en önemli indikatörü olduğunu anlarsınız.
         En üzüldüğünüz noktada artık umudunuzun kalmadığı noktada kağıdı sattığınızda siz sattıktan sonra kağıt çıkacak ,siz çok sevindiğiniz bir noktada kağıdın alamadığınız o sanal kazançların birden düştüğünü göreceksiniz.
Bütün bunları gözünüzü korkutmak yada karamsarlığa sokmak için yazmıyorum tam aksine bu  piyasada kazanmanın 1. Şartı duygularınızı unutmak!  Duygularınızla  hisse almayın yoksa al-sat krizine girersiniz.
        Duygularınızı terk edebilmenin 1. Şartıysa borsaya yatırdığınız meblağın sizin için duygu yüklü olmaması gerek mesela arabanızı satıp yada bir yerlere borçlanıp üzerinizde zamansal yada duygusal baskı yaratacak  bir sermaye olmamalı.
Genelde kişiler bir heyecan olsun bakalım nasıl bir şeymiş diye girerler ama heyecan sadece para kaybettirir kazanmak sıkıcıdır, Hayatta hiçbir yerde güle oynaya para kazanılmadığını sizlerde biliyorsunuz. Para kazanmanın öyle yada böyle hep bir bedeli vardır
Pasif hareketleriniz tok alıcı tok satıcı olmanız kazandırır ama bu sıkıcıdır işte bunları bilmeniz gerek, Para kazanmanızın önündeki tek engelin piyasadakiler değil  KENDİNİZ olduğunuzu fark ettiğinizde kazanmaya yaklaşırsınız.
         Daha duygularımızla ilgili pek çok şeyi söylemek mümkün ama uzun yazıları kimse okumaz. 
Bu işin hem zekasal hem de duygusal olduğunu anlatmaya çalıştım doğru hisseleri bulmak doğru fiyattan almak ve doğru yerden satmak bunlar yukarıda bahsettiğim 7 madde sayesinde olur bunu yapmanın adı hedef koymaktır. Her zaman öngörüyle hedef koymaya çalışmalısınız piyasayı önceden tahmin etmelisiniz ki başarılı olasınız, Yoksa arkadan koşmak hep geç kalmak demek buda başarıyı getirmicektir. Yanlış hedeflenmiş olabilirsiniz sabırla nedenini bulun.
         Genelde hedeflenme problemi olur yukarıdaki maddeler tamam olduğunu farz edelim hedefinizi koymanızda bir problem yok. Hedefinize bomba koyan duygularınız olabilir Seans içi ekran başında takip ediyorsanız hata yapma ihtimali en yüksek noktadasınız demektir.
         Çünkü hisselere gelen birden alışlar  + % 5  yada satışlar  - % 6 duygularınızda tetikleme yapar ve birde bakmışsınız hisseyi en yukarıdan size emanet etmişler yada bir bakmışsınız hisseyi o kadar taşımışsınız ama  ziyanına satmışsınız sonrada pişmanlık bari sattığım fiyatın altına 1 basamak düşsünde oradan alayım moduna girmişsiniz. Oysaki o kağıtları hiç enlememiş olsanız daha önceden belirlediğiniz hedeflerine gidecek sizde hiç bu kadar yorulmayacaktınız.
         En kısa hedef dahi 3 gün diye biliriz ki oda trendine başlamış bitirmekte olan kağıtlardır bu tarz kağıtlar yüksek riskli çok kısa süreli kağıtlardır riski yüksek olduğu için kısa sürede getirsi ve götürüsüde yüksek olur ama tecrübe olmadan sadece şansa dayalı hareket olur ki gidin piyango alın daha az kaybetceğinizi garanti ederim. Bu tarz kağıda girmenizin tek sebebi vardır hemen kazanıyım heyecanı ki buda bizi işin başına duygulara götürür!
        Neyse hedef diyorduk uzun vadeli hedefler hariç orta ve kısa vadeli hedefler minimum 3-5 günden başlar hisse senedine , sizin yatırım kapasitenize, içinde bulunan şartlara göre takriben 1 yıl civarında değişir.

          Buda demek oluyor ki seans içi ekran başında olmanın çok istisnai durumlar dışında bir manası yok. Daha çok ekran başında olmanız yanlış karar alma olasılığı yaratır.
Bireysel yatırımcı ekran başında 2-3 basmak kazancı gördümü sevinir ve onu hemen satar ve aşağı düşsünde yine alırım der ve trende giden kağıdın arkasından bakar ve bunun verdiği psikolojiyle ardı ardına terse düşer, hatalı kararlar verir. Çünkü duyguları bir kere onu ele geçirmiştir.
İşin özeti borsa inşaat sahası gibidir;

Binanın yapılacağı yerin ilk önce fizibilitesi, ön araştırması. (Mali,teknik analiz)

Projesi,nezaman inşaata başlanacağı ve nezaman biteceği.
(Kaçdan alınır kaçdan satılır, hedefleriniz)

İçeride işi olmayanlar giremez.
(Şansınızı denemek için borsaya girmeyin)

İnşaat sahasına girmek tehlikeli ve yasaktır.
(Ya şu kağıdda göz göre göre amma çıktı bide ben giriyim)

ilk önce iş güvenliği baretini tak...
(Stresli pozisyonlardan uzak durun, analizini yapmadığınız kağıda girmeyin)

Ve benzeri örnekler çoğaltılabilir..
Burada bir iş yapılıyor bilgi ve ustalık istiyor ve yapacağınız dikkatsiz bir harekette canınız yanabilir eğer şantiyede kurallara uymuşsanız sonunda kazanç sizleri bekliyor olabilir..

Saygılarımızla.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u