Ads 468x60px

Altın Yorum Köşesi Bakmadan geçmeyin

Zaman, 2013 için tahim yürütme zamanı. Danimarka’nın Saxo Bank’ı da bu konuda geri duranlardan değil. Banka’da Ekonomi Baş Uzmanı olarak görev yapan Steen Jakobsen’e göre, resmi tahmin olmamakla birlikte, bankanın 10 sektör için yürüttüğü tahminler “piyasanın keyfini kaçırabilir.” Bu tahminlerin arasında altının 1.200, petrolün varilininse 50$’a ineceği yönündeki öngörüler de bulunuyor.

 Jakobsen, aslında bunların “tahmin” ya da “beklenti” değil, “en kötü senaryo” olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ama yine de öngörülerin aşırılığı dikkat çekiyor. Özellikle altın için öngörülen 1.200$ seviyesi komik, çünkü mevcut durumda pek çok altın üreticisi, 1.500$’ı aşan maliyetlerle altın çıkartıyor. Dolayısıyla bu seviye (daha doğrusu, altın üreticilerinin makul kâr beklentisi göz önünde bulunudurulursa) 1.600 – 1.700$ seviyeleri altın fiyatı için sağlam bir taban oluşturuyor. Fiyatın bu seviyelerin altına sarkması pek mümkün değil, çünkü söz konusu fiyatlara inilirse maden arzı azalır, bu da fiyatların tekrar yükselmesine yol açar.


Barclays analistleri, makro ekonomik görünümün, yatırım talebinin ve teknik göstergelerin altın için olumlu bir tablo çizdiğini, fakat temel göstergelerin de nötr kaldığını belirtmekte. Makro görünümdeki olumlu etkenler Federal Açık Piyasa Komitesi’nin geçen hafta açıkladığı ek gevşeme ve canladırma uygulamaları, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a verilecek yardım dilimini resmen onaylaması, ABD’nin geçici bir süreliğine de olsa mâli uçurumdan düşmeihtimaki ve Japon Merkez Bankası’nın parasal gevşemeye hız vermesi olarak sıralanıyor. Barclays, fiziksel altın teminatlı altın borsa yatırım fon hacminin rekor seviyelerde seyretemeye devam ettiğini belirtmekte.
 Nötr gösterge olarak da, fiziksel alımların fiyat düşüşlerinde harekete geçmesi, fakat bir türlü 2011’deki canlılığı yakalayamaması gösteriliyor. Banka, 1.670 dolar seviyesinde alımların hızlanacağını ve 1.755 seviyesinin üzerine tırmanılmasıyla da boğa piyasasının daha da netleşeceğini belirtmekte. 1.800 dolar/onsun aşılmasının ise daha da yüksek kademelerini mümkün kılacağı ifade ediliyor.


Altın, Perşembe günü neredeyse %1’lik düşüş yaşadıktan sonra Cuma günü 1.700$’ın üzerine tırmanmak için çabaladı. Ancak sarı metal haftasonuna söz konusu seviyenin altında girdi.
 Altın fiyatının düşüşünde, Asya piyasalarından ekonomik düzelme sinayllerinin gelmesi etkili oldu. Bir yandan Çin’in endüstriyel üretim rakamları için 2013 tahminleri yükseltidi, diğer yandan da ükenin önümüzdeki yıl için büyüme hedefi, bağımsız bir piyasa analiz kurumu tarafından %8’e çıkartıldı. Çin’in resmi büyüme hedefinin bu rakamın altında kalması bekleniyor.
 Diğer yandan, ABD’nin mali uçurumla ilgili sorunları aşacağı yönündeki beklenti, yine sarı metalin düşmesinde etkili oldu. Ancak yine de altın fiyatının yıl başına kıyasla %9 daha yüksek olduğunu unutmamak gerekli. Ekonomik büyümeyle ilgili beklentiler ne olursa olsun, merkez bankalarının sürdürdüğü kolay para politikaları, altın fiyatının armasına yol açıyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u