Ads 468x60px

FED, 2013’te Toplam 1 Trilyon Dolar Para Basacak

Vadeli opsiyon borsasının tanınmış oyuncusu Dan Norcini, önümüzdeki ay gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında dördüncü tur parasal gevşeme operasyonunun (QE4) açıklanmasını bekliyor. Norcini bu konudaki görüşlerini kendi deneyimleri kadar, Goldman Sachs tarafından yayınlanan ancak yaygın medya tarafından görmezden gelinen bir rapora dayandırıyor.

 Goldman Sachs’ın raporuna göre FED, halen sürdürdüğü üçüncü tur parasal gevşeme operasyonuna (QE3) ek olarak aylık 45 milyar dolarlık ek menkul varlık alımı gerçekleştirecek.
 QE4’ü savunanlar, bunun aslında Twist Operasyonu’nun yerine geçtiğini, yeni bir parasal gevşeme operasyonu olmadığını ileri sürüyorlar. Ancak Twist Operasyonu ve QE4 oldukça farklı. Twist kapsamında FED, kısa vadeli devlet tahvili satıp, eşit miktarda uzun vadeli tahvili piyasadan çekiyordu. Böylece uzun vadeli faiz oranları düşük tutulmaya çalışılıyordu.
 Oysa QE4, tümüyle karşılıksız olarak basılacak 45 milyar dolar anlamına geliyor. Goldman Sachs’ın tahminine göre bu operasyon 2013 boyunca devam edecek. Yani her ay piyasaya 85 milyar dolar sürülecek. Bunun bir sene boyunca devam etmesi, piyasanın 1 trilyon doların üzerinde likiditeye boğulması anlamına geliyor.
 Goldman’ın tahminine göre 2014’te ekonomi düzelmeye başlayacak ve işsizlik azalacak. Bu da FED’in tahvil alımını ayda 50 milyar dolara düşürmesine yol açacak. 2014 boyunca her ay piyasaya bu miktarda para pompalanacak. Yani toplamda 600 milyar dolar.
 Özetle önümüzdeki iki yıl süresince 1,5 trilyon doların üzerinde likidite piyasaya ulaşacak. Buna halihazırda gerçekleşmiş QE1 ve QE2 operasyonlarının sağladığı likiditeyi eklediğinizde, faiz oranlarını suni biçimde düşük tutmak için harcanan paranın 4 trilyon doların üzerinde olduğunu görüyoruz.
 Tüm bunlara ek olarak Goldman, FED’in faiz oranlarını 2016’ya kadar %0 civarında tutacağına da inanıyor. Yani 3 yıl daha gerçek faiz oranının negatif seviyelerde olması bekleniyor. Bilindiği üzere negatif faiz oranları, altın ve diğer kıymetli metaller açısından son derece olumlu.
 Bu denkleme 1,5 trilyondan fazla karşılıksız parayı da eklediğinizde, altın fiyatının yükselmekten başka seçeneğinin olmadığını görürüz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u