Ads 468x60px

Piyasalarda Son Durum !

Haftanın ilk işlem gününde piyasalar satışa döndü. Asya'dan ve Avrupa'dan gelen haberlere içeride zam gündemi de eklenince piyasaların geneli kırmızıya boyandı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde gelen haberler piyasalar satış getirdi. Sabah saatlerinde Asya’da Bej
Kitap raporunda ülke için çok umutlu bir tablonun çizilememesi ve büyüme tarafında artık yüzde 7’lerin altının telaffuz edilmesi buna ek olarak Çin’deki yavaşlamanın etkisi ile Avustralya’ya olan demir cevheri talebinin azalması ile Asya genelinde olumsuzluğun artması Avrupa’nın da güne keyifsiz başlamasına neden oldu.
The Lira'nın haberine göre; Avrupa tarafında Perşembe günü bütçe açıklayacak olan İspanya’nın geriliminin yanı sıra hafta sonu Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın bankacılık bilirliği konusunda fikir birliğine varamamış olması ilk işlem gününde gerilimi arttıran etkenler arasında yer aldı.  Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN…
Bu haberlerin ışığında Avrupa’da açılışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,40 azalarak 274,55 puan olurken, Londra'da FTSE-100 Endeksi yüzde 0,60 azalarak 5.816,02 puan oldu. Paris'te CAC 40 Endeksi yüzde 0,80 değer kaybederek 3.503,81 puana, Frankfurt'ta DAX Endeksi ise yüzde 0,40 azalarak 7.421,51 puana gerilerken, İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 1 azalarak 8.150,20 puana geriledi. Gün ortasına gelindiğinde ise bölgede madencilik hisselerine gelen satışlarında etkisi ile yön negatif seyrediyor.
MCSI Asya Pasifik endeksinin yüzde 0.3 gerildiği günde Avrupa’da Stoxx 600 yüzde 0.3 düştü. Piyasaları pozitife çevirebilecek bir gündem yer almazken Avrupa endekslerinde yüzde 1’e varan kayıplar var. Yardım konusunda bilinmez tavrını koruyan İspanya yüzde 1.56 düşerken onu yüzde 1.48 ile İtayla izliyor.  Paris CAC yüzde 1.05 değer kaybederken Londra FTSE yüzde 0.46 düşüyor. Sabah saatlerinde son 5 aydır arka arkaya düşüş gösteren IFO endeksi sonrasında Alman DAX yüzde 0.852lik negatif seyirle güne devam ediyor.
Avrupa’daki satışlar içerde haftasonu gelen zam haberlerinin de etkisi ile daha çok hissediliyor.  Yeni haftaya yüzde 0.70’lik düşüşle başlayan İMKB 100 endeksi ilk yarıda 67.400 ile 20 günülük ortalamaya çekilirken ilk yarı sonunda yüzde 0.47’lik geri çekilme ile İMKB 100 67.572 puandan kapandı. İlk yarıda işlem hacmi 865.967.287 TL oldu. Yeni günde zam haberleri sonrasında şirketler üzerindeki etkisi gözleniyor.

Otomotiv tarafında gelen zamlar hisselere yansırken, alkollü içki tarafında yapılan zamlar Anadolu Efes’in (AEFES) hisselerini ilk yarıda yüzde 2 üzerinde değer kaybetti. Buna ek olarak sabah saatlerinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın İstanbul Finans Zirvesinde Vakıfbank ve Halkbank’ın özelleştirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında Halkbank (HALKB) yüzde 1.02 değer kaybederken Vakıfbank (VAKBN)yüzde 1.96 düştü.
Doğan Holding Yunanistan’daki özelleştirmeleri takip ettiğini belirtti. Henüz böyle bir ihale olmadığı açıklanan KAP bilgisinde şartlar uygun olursa ve bir ihale yapılması halinde takip edeceklerini dile getirdiler.
Yeni günde tahvil tarafında hareketlilik gözleniyor. Yüzde 7.45’ler seviyesinden güne başlayan gösterge faiz gün ortasında yüzde 7.50’e geldi.
Para piyasalarında ise yaşanan gerilim dolara yaradı. Dolar/TL yeniden 1.80 seviyesinin üzerine çıkarken euro/TL tarafında 2.3262 seviyelerine gelindi. Euro/Dolar paritesi ise 1.2910 oldu.
Emtialarda satış dalgası hakim. Altın tarafında 1761 dolar seviyelerinden başlayan yeni gün öğlen saatlerinde 1.758 dolara çekildi. Avrupalı liderlerin borç krizine yönelik çözümler konusunda fikir ayrılığına düşmesi ve Çin ekonomisinden iyileşme işaretleri gelmemesinin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve bunun da metal talebini düşüreceği beklentileri ile son üç haftada gösterdiği ilk haftalık kaybını genişletti. üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda yüzde 1.2 düşerek ton başına 8,182 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 13:34'te 8,221.75 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 1.2 düşmüştü.
Petrolde ise gün ortasında Brent tarafında 110 dolardan 109 dolara gelinirken ABD ham petrolü 92 dolara geriledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u