1G sayesinde analog telefonlar üretildi. 2G sayesinde dijital telefonlar kart boyutuna indirildi; 3G ile akıllı telefonlar üretildi ve telefonlarda veri paylaşımı sağlandı.
4G yani dördüncü nesil cep telefonları ise bir sonraki adım. Bu teknoloji sayesinde cep telefonları, bilgisayar gibi çalışacak ve aynı ya da daha yüksek oranda veri paylaşım hızına sahip olacak.
En azından resmi açıklamalar böyle diyor. Gerçekte ise dünyada beş milyardan fazla cep telefonu ve giderek kızışan rekabet ortamında, işlerin giderek karışması söz konusu.
Başta WiMax ve LTE gibi birbiriyle rekabet halindeki standartlar arasındaki mücadele vardı. WiMax’in hiçbirzaman büyük bir şansı olmadı çünkü LTE’nin de standart kurma mekanizması aynı. Cep telefonu şirketlerine ise ağları değiştirmek yerine güncellemeleri yetiyordu.
Oyun, Apple yeni iPad’i için LTE’yi kullanacağını söylediğinde bozuldu.
Daha sonra piyasada pay kapmak için, ne olursa olsun birşey geliştirme konusunda hızlı bir yarış başladı. Her ne kadar 4G’nin resmi tanımlamasına göre hızı saniyede 1 gigabit ise de, cep telefonu şirketlerinin pazarlama birimleri, saniyede 30 megabit ya da fazlasını 4G olarak tanımlıyor.
Aslında bu hız 3G’nin bir parçası. Ancak bu, gerçeklerin abartıldığı ilk durum değil. Ama tabii, kale direklerinin yerini değiştirirseniz, 4G’nizin olduğunu söylemek daha kolay olabilir.
Frekans sorunu
Son olarak bir de radyo dalgası meselesi var. Uyumluluk sorunu ve gecikmelerin arkasında yatan asıl sorun bu.
Eskiden cep telefonları konusunda en iyi şeylerden biri hepsinin aynı frekansta çalışıyor olmasıydı. Bu birkaç yılda bir toplanan Dünya İdari Radyo Konferansı tarafından verilen bir karardı.
Avrupa cep telefonları konusunda öne geçince, ABD’nin farklı fikirleri olmasını umursamadılar; nihayetinde ticari baskı nedeniyle uyumlu sistemler kullanmak zorunda kaldılar.
Ancak şimdi durum farklı. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar var ve ABD bu konuda liderliğini koruyor. ABD, 4G için farklı frekanslar kullanabiliyor; bu da 4G ipad’inizin Avrupa’da sadece 3G ile çalışacağı anlamına geliyor.
Ancak bu uzun sürecek bir sorun değil; farklı frekanslarda çalışan cihazlar üretilebilir.
Radyo dalgası sorunu, tatilde kötü bir havuz macerasını andırıyor. Çok fazla insan havluları ile yer tutmış gibi. Kendinize yer almaya çalıştığınızda ya da kullanım haklarını değiştirmeye çalıştığınızda, bazıları yerleri için oldukça fazla para ödediğinden, kendinizi yasal uyarı tehdidi altında buluyorsunuz. Düzenleyicilerin çok dikkatli ve yavaş hareket etmeleri gerekiyor.
Ekonomi uzmanları parlak bir tablo sunduklarında durumun böyle olacağını tahmin etmemişlerdi. Dünyada çok çeşitli çıkarlar birbiriyle rekabet ediyor ve hepsi oyunun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanacak.
Peki bu birşey değiştirir mi?
Bunun basit cevabı evet. Modern ekonomiler bilgisayar ve iletişim teknolojilerine dayanıyor ve ekonomik büyüme daha fazla yeniliğe bağlı. Yakın zamanda daha uygun ücretlerle kablosuz ya da kablolu çok hızlı internet erişimi olabilir. 4G – gerçek 4G- yolda.
4G yakında İngiltere’de kullanılmaya başlanacak. Yatırım yapılmaya başlanırsa, 4G’yi gerçek anlamıyla kullanabilir ve ekonomiyi kalkındırabiliriz.
BBC / David Cleevely - Cambridge Üniversitesi Bilim ve Politika Merkezi
0 yorum:
Yorum Gönder