Ads 468x60px

Altın fiyatları için altın uzmanlarının kafası karışık!

Türkiye’de çeyreği 165, yarımı 328 lirayı buldu. Dışarıda onsu bir günde 35 dolar birden artarak 1737 dolara çıktı. Altındaki yükselişin nereye kadar süreceği merak konusu. Tırmanış beklenmese de ilk etapta 24 ayar altında 100 TL, Cumhuriyet Altını’nda ise 675 TL kritik önemde.



YURTDIŞINDA bir ay önce 1615 dolar civarında olan altının onsu (31 gram), son olarak ABD’nin tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle 1737 dolara fırladı. Türkiye’de ise Cumhuriyet Altını bir ayda 50 liradan fazla değer kazanarak 672 TL’ye çıktı. Son dönemdeki bu hızlı artış ‘yükseliş daha ne kadar sürer’ sorusuna yol açtı. Altın her ne kadar dış faktörlerden etkilense de özellikle fiyatın çok yüksek değere ulaşması talebi sınırlıyor. Bu da daha fazla yükselişe engel oluyor. Türkiye’de fiyatlar, 24 ayar altında 100 lira, Cumhuriyet Altını’nda ise 700 lirayı uzun zamandır geçmedi. Uzmanlar bunun ekim ayı sonuna kadar aynı şekilde sürmesini bekliyor. Cuma günü Kapalıçarşı’ 24 ayar altının gram fiyatı 99.25 liradan başladığı günü, 99.90 liradan cumhuriyet altını ise 4 liralık yükselişle 672 liraya tamamladı.

Altının bir günde 35 dolar birden fırlamasında, kötü gelen ABD istihdam verileriyle ABD Merkez Bankası’nın (FED) yeni bir parasal genişleme programı için baskı altına gireceğine ilişkin öngörü etkili oldu. Çünkü yatırımcılar, FED’in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi durumunda altının talebe paralel olarak daha da yükseleceğine inanıyor. Eğer FED 13 Eylül’deki faiz toplantısının ardından yeni bir parasal genişleme kararı açıklamazsa, altının 1650 dolar civarına gerilemesi bekleniyor.

Fiyatlar geri gelebilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk “Ekim ortalarından sonra altının yavaş yavaş gerilemesini bekliyoruz. Şu anki yükselişin fiziki talepten kaynaklanmadığını düşünüyoruz” dedi . Global yükselişe rağmen iç piyasada 24 ayar gram altının 100 TL direncini kıramadığını kaydeden Yıldırımtürk, “Cumhuriyet Altını’nın fiyatının da 700 lira seviyesini aşmayacağını bekliyoruz. Piyasada şu anda Cumhuriyet Altını’ndan çok gram altına talep var. Kilogram bazında da, dış piyasada olan 55 bin 550 dolar olan altının kilosu Türkiye’de 55 bin 400 dolardan işlem görüyor. Bu 150 dolarlık fark talep eksikliğinden kaynaklanıyor” dedi.

Uzun vadede yükseliş olabilir

İSTANBUL Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, ABD seçimlerinin önümüzdeki dönemde altının yükselişinde etkili olacağını belirterek, şunları söyledi: “Seçimin ardından ABD’nin İran politikası önemli olacak. Ayrıca dünyada merkez bankaları para basmaya devam ettikçe de altındaki yükseliş sürecek.

İç piyasada ise, global gelişmelere paralel bir seyir bekleniyor. Türkiye’de fiyatlar ani iniş-çıkışlarda biraz geriden gelebilir. Ancak uzun vadede yükselişin sürekli olacağını düşünüyoruz.”

Hülya Güler / Hürriyet

Altında yeni fiyat ne olacak?

Süleyman Yaşar'ın yazısı:

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin parasal genişleme sinyali vermelerinin ardından bir önemli açıklama da Çin'den geldi. Rusya'nın yeni başkenti olarak düşünülen Vladivostok'ta cumartesi günü toplanan Asya -Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, 158 milyar dolarlık altyapı yatırımına başlayacaklarını açıkladı.

Bunun anlamı şu... ABD ve Avrupa merkez bankalarının parasal genişleme sinyalinin peşinden, Çin de yapacağı yeni altyapı harcamalarıyla genişletici bir ekonomik politika uygulayacağını açıklıyor.

Bir de ABD'den gelen son işsizlik verilerinin beklenene göre olumsuz olması, parasal genişlemeye ayrıca destek veren bir yeni veri oldu. İşte bütün bu gelişmelerin ve açıklamaların ardından altın fiyatlarında beklentiler yeniden gözden geçirildi. Daha önce altın fiyatlarında yıl sonu için beklentilerini azaltan analizciler bu defa altında beklenen fiyatları yükselttiler.

Peki altın için beklenen fiyatlar hangi düzeye getirildi?

Credit Suisse uzmanlarına göre, altının ons (31.1 gr) fiyatları bu yılın dördüncü çeyreğinde 1.850 dolar olacak. Barclays ve Merrill Lynch uzmanlarına göre de yine aynı dönemde altının ons fiyatı 2000 dolara ulaşacak. Bu düşünceleri son fiyatla karşılaştırırsak, altının ons fiyatı en son işgününde 1735 dolardan kapanmıştı. O halde daha gidilecek çok yol var.

Gelelim altın fiyatlarının yükseleceğini ileri sürenlerin düşüncelerine...

Bazı iktisatçılara göre, "ABD ve Avrupa'nın devlet borçları hızla yükseldi. ABD'nin borç stoku bu hafta sonunda 16 trilyon dolara ulaştı. Euro bölgesi ülkelerinin toplam devlet borçları stoku ise yaklaşık 14 trilyon dolar düzeyine yükseldi.

Bu iki zenginler kulübünün toplam borç stoku 30 trilyon dolar yapıyor. Bu kadar büyük bir borcu bu ülkeler para basmadan ödeyemez" düşüncesi ileri sürülüyor.

Oysa bu ülkeler altın stokunu istedikleri gibi çoğaltamayacaklarına göre, nihayetinde altın ve diğer kıymetli metal fiyatlarının artacağını düşünmek pek de akıl dışı değil. Kısacası, devlet borçlarının ödenmesi için enflasyon yaratmaktan başka çare yok. İşte bu nedenle önümüzdeki orta vadede altın fiyatlarının yükseleceği ileri sürülüyor.

Tekrar kısa vadede altın fiyatlarına dönersek... Son otuz günde altının ons fiyatı, dolar fiyatlarıyla yüzde 7.76 yükseldi. Yıl başına göre bir ons altın fiyatı 1566 dolardan 1735 dolara yükselerek yüzde 10.7 arttı. Geçen yıl bir ons altın fiyatı dolar olarak yüzde 10.9 yükselmişti. Son on yılın fiyat ortalaması alındığında, altının fiyatının dolar bazında ortalama her yıl yüzde 17.8 arttığını ve ABD doları bazında son on yıl içinde hiçbir yıl altın fiyatlarının bir önceki yıla göre azalmadığını hatırlatalım.

Peki bu yılda altın fiyatları artacak mı? Son verilere göre öyle görünüyor. Ama bazı uzmanlar düşebileceği ihtimalini de dile getiriyor. Bu konuda hemen bir tahmin verelim. 2011'inn en iyi tahmin yapan altın uzmanlarına göre, 2012'de altının ons fiyatının en yüksek 2055 dolar, en düşük 1443 dolar olacağı tahmin edildi. Bu en yüksek ve en düşük fiyatın ortalaması ise 1766 dolar oluyor.

Türkiye'de altın fiyatlarının seyrine gelince... Cumhuriyet altınının fiyatı yıl başında 637 liraydı, son işlem günü de fiyat 675 lira oldu.

Türkiye'de altın fiyatlarında TL'nin değerine bakarak işlem yapmakta fayda var. Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından euro/dolar paritesi euro lehine gelişmeye başladı. Bu nedenle dolar olarak altın fiyatları artarken, Türk parası olarak benzeri artışlar olmayabilir. Çünkü euro/dolar paritesi değişimine göre Türk parası dolar karşısında değer kazanacağı için beklenen fiyatlar oluşmayabilir. Bu nedenle amatör yatırımcıların kendi iç seslerine göre hareket etmelerinde fayda var. Altında bu kez dış ses değil iç ses en iyisi...

Süleyman Yaşar / Sabah Gazetesi

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u