“Boğa piyasası” (bull market) terimi, gelecek hakkındaki iyimserliği belirtir. “Boğa”lar, piyasanın
yükseleceği beklentisi içindedirler. Bu düşünceye sahip kişiler, piyasa yükselmeden, ellerinde yeterli para bulunmasa bile bir yere borçlanıp, hisse senedi satın alır, daha sonra da yüksek fiyattan satarlar. Bu terimin kökeninin boğaların boynuzları ile herşeyi yukarı kaldırması olduğu inancı yaygındır.
“Ayı piyasası” (bear market) terimi ise, piyasanın genel olarak gelecek hakkında karamsar olduğunu ve düşüş beklendiğini belirtir. “Ayıyı yakalamadan derisini satmak” (To sell a bear’s skin before one has caught the bear) deyiminin “ayı piyasası” teriminin kökeni olduğu rivayeti vardır. Bu beklentiye sahip olan kişilerin risk alma dereceleri yüksekse, sahip oldukları hisse senetlerini daha sonra düşük fiyattan geri alma beklentisiyle satarlar. Bu işlemde amaç, satış ile alış fiyatları arasındaki pozitif farktan kâr elde etmektir.
Boğa piyasası
1.aşama : Durgun olan piyasanın değişmeye başladığını sezen akıllı yatırmcıların , cesareti kırılmış ve sıkıntıya düşmüş yatırımcılar tarafından değerinin çok altında satılan senetleri topladığı toplama( accumulation ) dönemiBu safhada şirketlerin mali tablo ve raporları hala kötüdür halktan hiç ilgi yoktur.2.aşama : Ekonomik trendlerin iyileşmeye başladığı ve işlemlerin arttığı safha.Teknik analistin en fazla kazanabileceği dönemdir.
3.aşama : Halk hücum etmiş ve hacim patlamıştır.Bu aşamanın sonlarında işlem hacmi artmaya devam eder ama –Kedi ve köpekler- hızla düşmeye başlar ( yatırım değeri olmayan düşük fiyatlı hisseler )
Ayı piyasası
1.aşama : Boğa piyasasının son dönemine rastlayan elden çıkarma ( distiribution ) safhasıdır2.aşama : Panik aşaması alıcılar azalır satıcılar aceleci davranır.İşlem hacmi yüksek oranda artarken fiyatların düşme trendi hemen hemen dikey olur.Panik safhasından sonra uzun süre ikinci bir canlanma dönemi ya da yatay piyasa olur.
3.aşama : Artık küçük de olsa alışlar başlamıştır.Tüm kötü haberler ortadan kalktığında sona erer.
Sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisi, genel trendi belirlemek için hareketli ortalamayı kullanmaktır. Genel olarak, yatırımcılar trend yönü için bunu kullandıklarında, yönü belirlemek için daha yavaş bir hareketi veya daha uzun bir periyodu kullanmaktadırlar. Örneğin, genel trendin yukarı veya aşağı yönlü olduğuna karar vermek için 200 günlük bir hareketli ortalama kullanabilirsiniz. Bunun ardındaki düşünce, 200 gibi daha yavaş bir hareketli ortalamada, yön daha hızlı bir ortalamaya göre daha yavaş değişir. Başka bir ifadeyle, eğer hareketli ortalama sağ aşağıdan sol yukarıya doğru gidiyorsa, yukarı yönlü bir trend söz konusudur. Tabii ki, bunun tersi de aşağı yönlü bir trendin işaretidir.
Hangi tip piyasada bulunulduğunu belirlemenin diğer yaygın bir yöntemi ise haftalık trend çizgilerini kullanmaktır. Destek ve direnç seviyeleri gösterge üzerinde çapraz bir şekilde görüntülenir ve piyasanın hangi yöne doğru eğilim gösterdiğini gösterir. Grafikte kullanılan zaman dilimi ne kadar yüksekse, bu trend çizgileri daha güvenilir olurlar. EN güvenilir trend çizgilerinden birisi, haftalık grafiklerdeki trend çizgileridir. Çünkü, bu çizgiler yukarı veya aşağı yönlü fiyat değişimleri hakkında daha fazla bilgi barındırırlar.
Bir piyasayı “Boğa Piyasası” veya yukarı yönlü piyasa olarak adlandırmanız pek önemli olmamakla birlikte, bunların yatırımcıların çoğunun kullandığı ifadeler olduğunu bilmelisiniz. Bunlar jargonun birer parçasıdır. Profesyonel dünyanın tümünde olduğu gibi, Forex piyasasında da yatırımcıların birbirlerine bilgi aktarırken kullandıkları özel bir dili vardır. Artık bir Boğa Piyasasının veya bir Ayı Piyasasının ne olduğunu bildiğinize göre, bu dünyada konuşulan dilin en temel terimlerine hakim sayılırsınız.
0 yorum:
Yorum Gönder