Ads 468x60px

Boğa Piyasası ve Ayı Piyasası hakkında herşey

Hisse senedi piyasasında sıkça duyulan “boğa” ve “ayı piyasası” terimleri, piyasadaki çeşitli kesimlerin gelecek hakkındaki beklentilerinin yönünü belirtir. Bu iki terim, Londra Borsası’nda 18. yüzyıl başlarındada kullanılıyordu.
“Boğa piyasası” (bull market) terimi, gelecek hakkındaki iyimserliği belirtir. “Boğa”lar, piyasanın
yükseleceği beklentisi içindedirler. Bu düşünceye sahip kişiler, piyasa yükselmeden, ellerinde yeterli para bulunmasa bile bir yere borçlanıp, hisse senedi satın alır, daha sonra da yüksek fiyattan satarlar. Bu terimin kökeninin boğaların boynuzları ile herşeyi yukarı kaldırması olduğu inancı yaygındır.
“Ayı piyasası” (bear market) terimi ise, piyasanın genel olarak gelecek hakkında karamsar olduğunu ve düşüş beklendiğini belirtir. “Ayıyı yakalamadan derisini satmak” (To sell a bear’s skin before one has caught the bear) deyiminin “ayı piyasası” teriminin kökeni olduğu rivayeti vardır. Bu beklentiye sahip olan kişilerin risk alma dereceleri yüksekse, sahip oldukları hisse senetlerini daha sonra düşük fiyattan geri alma beklentisiyle satarlar. Bu işlemde amaç, satış ile alış fiyatları arasındaki pozitif farktan kâr elde etmektir.

Boğa piyasası

1.aşama : Durgun olan piyasanın değişmeye başladığını sezen akıllı yatırmcıların , cesareti kırılmış ve sıkıntıya düşmüş yatırımcılar tarafından değerinin çok altında satılan senetleri topladığı toplama( accumulation ) dönemiBu safhada şirketlerin mali tablo ve raporları hala kötüdür halktan hiç ilgi yoktur.
2.aşama : Ekonomik trendlerin iyileşmeye başladığı ve işlemlerin arttığı safha.Teknik analistin en fazla kazanabileceği dönemdir.
3.aşama : Halk hücum etmiş ve hacim patlamıştır.Bu aşamanın sonlarında işlem hacmi artmaya devam eder ama –Kedi ve köpekler- hızla düşmeye başlar ( yatırım değeri olmayan düşük fiyatlı hisseler )

Ayı piyasası

1.aşama : Boğa piyasasının son dönemine rastlayan elden çıkarma ( distiribution ) safhasıdır
2.aşama : Panik aşaması alıcılar azalır satıcılar aceleci davranır.İşlem hacmi yüksek oranda artarken fiyatların düşme trendi hemen hemen dikey olur.Panik safhasından sonra uzun süre ikinci bir canlanma dönemi ya da yatay piyasa olur.
3.aşama : Artık küçük de olsa alışlar başlamıştır.Tüm kötü haberler ortadan kalktığında sona erer.


Sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisi, genel trendi belirlemek için hareketli ortalamayı kullanmaktır. Genel olarak, yatırımcılar trend yönü için bunu kullandıklarında, yönü belirlemek için daha yavaş bir hareketi veya daha uzun bir periyodu kullanmaktadırlar. Örneğin, genel trendin yukarı veya aşağı yönlü olduğuna karar vermek için 200 günlük bir hareketli ortalama kullanabilirsiniz. Bunun ardındaki düşünce, 200 gibi daha yavaş bir hareketli ortalamada, yön daha hızlı bir ortalamaya göre daha yavaş değişir. Başka bir ifadeyle, eğer hareketli ortalama sağ aşağıdan sol yukarıya doğru gidiyorsa, yukarı yönlü bir trend söz konusudur. Tabii ki, bunun tersi de aşağı yönlü bir trendin işaretidir.
Hangi tip piyasada bulunulduğunu belirlemenin diğer yaygın bir yöntemi ise haftalık trend çizgilerini kullanmaktır. Destek ve direnç seviyeleri gösterge üzerinde çapraz bir şekilde görüntülenir ve piyasanın hangi yöne doğru eğilim gösterdiğini gösterir. Grafikte kullanılan zaman dilimi ne kadar yüksekse, bu trend çizgileri daha güvenilir olurlar. EN güvenilir trend çizgilerinden birisi, haftalık grafiklerdeki trend çizgileridir. Çünkü, bu çizgiler yukarı veya aşağı yönlü fiyat değişimleri hakkında daha fazla bilgi barındırırlar.
Bir piyasayı “Boğa Piyasası” veya yukarı yönlü piyasa olarak adlandırmanız pek önemli olmamakla birlikte, bunların yatırımcıların çoğunun kullandığı ifadeler olduğunu bilmelisiniz. Bunlar jargonun birer parçasıdır. Profesyonel dünyanın tümünde olduğu gibi, Forex piyasasında da yatırımcıların birbirlerine bilgi aktarırken kullandıkları özel bir dili vardır. Artık bir Boğa Piyasasının veya bir Ayı Piyasasının ne olduğunu bildiğinize göre, bu dünyada konuşulan dilin en temel terimlerine hakim sayılırsınız.

Örnek Kullanım:

Boğa postuna bürünmüş “Ayı piyasası” olanca ağırlığı ile para piyasalarının göbeğine oturdu. Artık gerçeğin adını doğru koyalım. 4 yıldır etkisini sürdüren “Boğa piyasası” çoktan bitti. Boğalar, dünya para trafiğine veda etti. Yeni dönemin yıldızı Ayılar ise hoşgeldi!

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u