Ads 468x60px

Dünya Piyasaları Yorumları / Venn Danışmanlık - (23.10.2012)

Obama ve Romney tartışması, Japonya’dan gelişmeler, Yahoo’nun bilançosu, Yunanistan’daki rahatlatıcı gelişme, yatayın üzerinde bitiren ABD borsaları, Asya’ları da yeşilledi.. Pariteler dün Avrupa açılışı seviyelerinden neredeyse hiç uzaklaşmadı. Yarın FOMC bekleniyor artık piyasalarda.

Obama ve Romney bugün 3. Kez karşı karşıya geldi tartışmalarında. Öncekilere göre daha sakin bir tartışma oldu. Romney, sanki seçimi kazandı da, bu konumunu kaybetmemeye çalışıyor gibi davrandı. Çok çok sakindi Romney, Obama’ya saldırabileceği ve daha önce bir çok kez saldırdığı konularda bile fırsatları kullanmadı.
Tartışmanın konusu dış politika idi. Obama ile Romney’nin ayrıldığı konu, ülkeye en büyük tehdit olan ülke konusuydu. Romney daha önce bir çok kez Rusya’nın asıl problem olduğunu dile getirmişti. Obama ise Rusya ile soğuk savaşın canlandırılma ihtimali sebebiyle Romney’nin bu söyleminden rahatsızlığını dile getiriyor ve en büyük tehdidin İran ve nükleer problemi olduğunu iddia ediyordu. Bu konuda Romney de İran’a değindi, Rusya konusunda çok bastırmadı. Libya’da öldürülen ABD büyükelçisi konusunda bile Obama’ya saldırma şansını tepti.
Romney’nin tartışmayı ağırdan alayım düşüncesi çok etkili olmadı anketlere göre. Ve bu kez tartışmanın galibi Obama oldu. Piyasalar açısında olumlu gelişme olarak değinelim. Artık şu günlerde ABD seçimleri ile ilgili hangi kaynaktan haber alındığı çok önemli, haberler artık taraflı yapılıyor.
Gecenin bir diğer konusu Japonya idi. Japonya Adalet Bakanı istifa etti, Başbakan’ın gücüne bir darbe daha gelmiş oldu. Sürekli başbakan değiştiren Japonya’da politik istikrar sağlanamıyor uzun süredir. Japonya’nın yeni maliye bakanı Jojima, son dönemde medyada çıkan, “hükümet Merkez Bankasına 20 Trilyon Yen’lik daha varlık alımı yapmalı isteğinde bulundu” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ancak Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası parasal gevşemeye devam etmeli dedi. Bu gelişmeler Yen’in güçsüz kalmaya devam etmesini sağlayacak gelişmeler. BOJ’dan parasal hamleler gelmeye devam edecek gibi.
Yunanistan’da uzun süredir ülkeden para çıkışı oluyordu son yıllarda. Son gelişmeler ile hız kazanıp inanılmaz boyutlara ulaşmıştı para çıkışı. Son incelemelere göre, yavaş yavaş paranın yönü Yunanistan’a geri dönüyor. Ülkeden para çıkış hızı yavaşlıyor. Buna etken olarak düşen konut fiyatlarının cazip gelmesi ve son gelişmeler ile Yunanistan’ın yavaş yavaş güven kazanması gösteriliyor.
Portekiz için de ECB üyesi Mersch olumlu açıklamalar yaptı. Gelecek yıl piyasalara geri döner Portekiz dedi. İrlanda’nın başarısını gerçekleştirmek için son bir hamle ile yeni vergi artışları ve kemer sıkma hamleleri yaptı.
Moody’s İspanya’nın notunu çöpe atmamıştı geçen hafta. Gece İspanya’nın 5 bölgesinin notunu kırdı Moody’s, bir diğer 5 tanenin notunu ise onayladı. Notunu kırdığı bölgeler Andalucia, Extremadura, Castilla-La Mancha, Catalunya, and Murcia oldu. Büyük etkisi olmadı bu gelişmenin, 1.3080’lerde alıcı gelmesini engelledi Eurusd’a Asya seansında.
Yahoo’nun bilançosu ABD borsaları kapandıktan sonra geldi. Beklentilerin üstüne çıkan rakamlar sundu. 1.09 Milyar dolar gelir, 35 cent hisse başı kar açıkladı, beklentiler 1.08 Milyar Dolar ve 25 cent idi. ABD vadeli piyasasına olumlu etkisi oldu. Bugün Facebook’un bilançosu odakta olacak. Halka arzı büyük fiyaskoya dönüşmüştü Facebook’un.
Bugüne bakışa devam edersek, İspanya’nın tahvil ihaleleri yapılacak bugün kısa vadeli 3.5 Milyar Euro borçlanmayı hedefleyecek. Kanada Merkez Bankası Faiz kararı günün öne çıkan gelişmesi. 16’da açıklanacak Para Politikası kararları. Değişiklik beklenmiyor. Öncesinde perakende satışlar açıklanacak Kanada’dan, faiz kararı öncesi etkisi sınırlı kalır diye düşünüyoruz. 17’de ise Richmond Fed endeksi ile birlikte Euro Bölgesinden tüketici güveni dataları açıklanacak. Bu dataların da etkileri çok sınırlı olacak.
Venn Danışmanlık

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u