Ads 468x60px

Dış ticaret açığı altınla düşecek

Dış ticaret açığı, yüzde 493 oranında artan altın ihracatı sayesinde düşmeye devam ediyor. Eylül’de açık yüzde 34.7 azalarak, 6.83 milyar dolara geriledi. Yaptırımlar nedeniyle İran’ın dolaylı olarak altını Dubai’den almasıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracat yüzde 452 arttı. Uzmanlar yılsonu cari açık beklentilerini 69 milyar dolardan 60 milyar dolara düşürdü.


Türkiye’nin dış ticaret açığındaki düşüş, ‘altın’ın desteğiyle Eylül ayında devam etti. Eylül’de dış açık yüzde 34.7 azalarak, 6.83 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret Ağustos’ta 5.86 milyar dolar olmuştu. TÜİK verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde dış açık yüzde 22.8 daralarak 63.5 milyar dolar olarak belirlendi. 12 aylık kümülatif açık Ağustos’taki 90.8 milyar dolardan 87.2 milyar dolara indi.

İhracat Eylül’de yüzde 21 artarak 13.01 milyar dolar, Ocak-Eylül’de yüzde 13.7 artarak 113.02 milyar dolar oldu. İthalat Eylül’de yüzde 6.4 azalarak 19.84 milyar dolar, Ocak-Eylül’de yüzde 2.9 azalarak 176.5 milyar dolara indi.

Eylül ayında yine altın ihracatı dikkat çekti. Eylül’de kıymetli taş ihracatı yüzde 493 artışla 1.6 milyar dolar oldu. En fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 452.3 artarak 1.4 milyar dolar oldu. Bu rakamın 1 milyar 144 milyon dolarını altın ihracatı oluşturdu. Birleşik Arap Emirlikleri’ne altın ihracatının patlama yapmasında, İran yatıyor. Altın resmi olarak Türkiye’den BAE’ye gidiyor olsa da Dubai üzerinden tekrar İran’a yöneliyor. Türkiye’nin altın ihracatının bundan önceki aylarda doğrudan İran olan rotası geçen aydan itibaren BAE’ye çevrildi. Yaptırımlar nedeniyle zor durumda olan İran’ın son aylarda artan doğrudan altın ithalatının göze batması nedeniyle Dubai üzerinden dolaylı ithalata yöneldi.

ABD’nin baskısı kritik

Başarılı ihracat performansının nedeninin artan altın ihracatı olduğunu söyleyen BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “En ilginç gelişme ise altın ihracatındaki sert artışa karşın Türkiye’nin kıymetli maden ithalatı Eylül’de agresif bir şekilde daraldı ki bunu Ağustos ayında da görmüştük” dedi.

Altuğ, şöyle devam etti: “Bu yıl İran ve BAE’ye yapılan beklenmedik altın ihracatı nedeniyle yıl sonu cari açık beklentimizi 69 milyar dolardan 60 milyar dolara çekiyoruz. Ancak Ekim ayı verisi ABD Hükümeti’nin Türkiye’yi ambargolar nedeniyle İran veya BAE’ye altın ihraç etmemesi konusunda baskı yaptığına yönelik çıkan haberler nedeniyle bu anlamda oldukça kritik olacaktır.”


http://www.finansgundem.com/haber/Dis-ticaret-acigi-altinla-dusecek/110935

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u