Uluslararası piyasada altının ons fiyatının düşüşü analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 1.550 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılmasının ardından ivme kazandı. Geçen haftaya 1.581 dolar seviyesinden başlayan altının onsu en yüksek 1.591 doları gördükten sonra artan satış baskıları ile düşüşe geçti ve haftayı son 10 ayın en düşük seviyesi olan 1.483 dolardan tamamladı.
Böylece haftalık bazda yaklaşık yüzde 6,5 oranında değer kaybeden altının onsu yılbaşından bu yana ise yatırımcısına yüzde 13’ün üzerinde kaybettirdi. Bu haftaya da düşüşle başlayan altının onsu en düşük 1.426 doları gördükten sonra 1.450 dolar seviyelerinde dengelenme çabasında.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, geçen hafta başında 1.580 dolar seviyesinde işlem gördüğünü ve ons altın fiyatında cuma günü 1.550 ve 1.537 dolar desteklerinin aşağısında sert bir kırılma olduğunu ve yüzde 5 değer kaybeden ons altının 1.483 dolar ara destek seviyesinden kapandığını kaydetti.
Altın fiyatlarında cuma günkü sert aşağı kırılmanın 3 ana nedeni olduğunu ifade eden Ökte, ilk olarak sadece altında değil, tüm emtialarda aşağı kırılma yaşandığını söyledi.
Ökte, WSJ gazetesinde yayımlanan bir makalede dünyada emtia stoklarının yükseldiğinin anlatılmasın da emtia satışlarının başlangıcında etkili olduğunu düşündüğünü aktardı.
Goldman Sachs emtia endeksinde (GSCİ) mart ayı başından beri satıcılı bir seyir yaşandığını ve bunun gelişmekte olan ülke yabancı para akımları açısından negatif kabul edilebileceğini kaydeden Ökte, ”Ancak Türkiye’nin makro dengeleri açısından emtialardaki satış çok pozitif" dedi.
Zaten BIST100 endeksinin cuma sabahı bütün global hisse senetleri negatif işlem görürken tek pozitif işlem gören endeks olmasını da Moody’s’in not artırımı beklentileri kadar brent petrol ve emtia endeksindeki aşağı kırılmaya bağladığını kaydeden Ökte, şunları aktardı: "İkincisi bu hafta açıklanan FOMC tutanaklarında FED’in birkaç üyesinin 2013 yılında tahvil alım programının bitirilmesi/azaltılması yönünde oy kullanabileceklerini gösteriyor. Ons altın fiyatının yukarı çıkışının en önemli nedeni buydu. Ben son çıkan makro verilerden sonra FED bilançosunun bu sene sonu 4 trilyon dolara çıkacağını ve tahvil alım programının 2013 sonuna kadar 85 milyar dolar aylık alımlarla devam edeceğine inanıyorum.
Ancak FOMC’un son çıkan tutanaklarından birkaç üyenin hala Bernanke ve Yellen’e karşı çıktıklarını anlıyoruz. Bu fiyatlama piyasalarda zaten 1.800 dolar civarından aşağı kırılan ons altın fiyatında görülüyordu. Şimdi son üç aylık FOMC tutanaklarında da aynı şey gözükünce satıcılar fazlalaştı, açığa satışlar da arttı."
"Aşağı hareketin bir alım fırsatı yarattığına inanmıyorum"
Cuma günü altın fiyatında kusursuz fırtınayı yaratan üçüncü nedenin de Güney Kıbrıs’ın 10 milyar avroluk başka bir yardım paketine ihtiyaç duyabileceği ve buna karşılık Güney Kıbrıs’ın altın satabileceği haberleri olduğunu kaydeden Ökte, bu tip haberlerin piyasalardaki psikolojiyi etkilediğini ve zaten başlamış olan satışı hızlandırdığını söyledi.
Önemli teknik desteklerin tüm emtialarda kırılması, FOMC tutanakları, WSJ makalesi ve Güney Kıbrıs haberi aynı anda gelince altın fiyatında "Mükemmel Fırtına"nın oluştuğuna dikkati çeken Ökte, ons altında artık önemli direncin 1.547 -1.550 dolar olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Ökte, şu değerlendirmede bulundu: "Ana trend destek seviyesi de 1.430 dolar - ocak ayından beri yazdığım yazılarda ons altın fiyatının 780-800 dolardan başlayıp 1.900 dolara giden yukarı trendinde 1.430 dolar destek seviyesinin test edileceğini ve uzun pozisyonlardan çıkılmasını ve yukarı hareketlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesini öneriyorum.
Altının aşağı trende gireceği sinyalleri ilk defa aralık ayı FOMC tutanaklarında gelmişti. 1.430 doların test edilmesi aşağı trendin teknik konfirmasyonu olacak. Altında başka ara destek seviyeleri var ama cuma günü yaşadığı tip sert aşağı hareketler sonrası ana destek test edilir. Bu hareketi 2’inci çeyrek sonuna kadar bekliyorum. Cuma günkü aşağı hareketin bir alım fırsatı yarattığına inanmıyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder