Ads 468x60px

Altın fiyatları neden düştü, düşmeye devam eder mi?

Son iki günde yüzde 10'un üzerinde değer kaybeden altın vatandaşı da vurdu. Yastık altında servet saklayan Türkler bu iki günde 30 milyar dolar kaybetti. Peki bu düşüş yeni alım için fırsat mı? Uzmanlara göre 'şimdilik' değil. Ons fiyatında 1.150 dolar bile görülebilir. Yani altında yüzde 18'lik daha düşüş tehlikesi var.

Altın fiyatlarındaki tarihi düşüşün arkasından ne çıktı?
Buhran dönemlerinin yatırım aracı altın yatırımcıları şoke etti. Son 13 yılın getiri rekorunu elinde bulunduran altın, sadece iki günde yüzde 10 değer yitirdi, 30 yılın 'en büyük iki günlük düşüşüne' imza attı. 'Altın dönemi sona erdi' diyen uzmanlar, en azından uzun bir süre emtialarda ciddi fiyat yükselişleri beklemiyor.
ASLINDA altında düşüş habercisi ilk olarak burunları iyi koku alan Soros ve Buffet gibi 'kurt yatırımcıların' satışlarıyla gündeme gelmişti. Peki şimdi ne olacak?
AKŞAM'a konuşan uzmanlara göre altındaki gerileme henüz bitmedi. Dünkü yükseliş ise sadece tepki... Bu seviyelerden yeni alım önermeyen analistlere göre altın önce 1.300, ardından da 1.200 dolara gerileyebilir. Orta vadede ise 1.150 doları görme riskimiz bile var. Yani dolar bazında altın yüzde 18 daha düşebilir...
ALIM ÖNERMİYORLAR
TL bazında gram altının ise 70-75 lira aralığında alınabileceğini söyleyen analistler yine de uyarıyorlar: ABD'de parasal genişlemeye son verileceğine yönelik sinyaller artmaya başlarsa yatırımcı için kabus günleri başlayabilir. Alım yapmak isteyenler altından uzak dursun... Satmak isteyenler ise tepki yükselişlerini takip etsin...
AKŞAM UYARMIŞTI
26 ŞUBAT tarihli AKŞAM'ın haberinde yatırımcılar düşüşe karşı uyarılmıştı. 'Altın balonunun sonuna gelindi' başlıklı haberde "Artık altın döviz yerine kullanılmayacak, dolar güçlenecek" ifadesi yer almıştı.
NEDEN DÜŞÜYOR?
l GÜNEY Kıbrıs'ın altın rezervlerini satacağına ilişkin haberler düşüşü tetikledi.
l ALTIN rezervleri çok daha yüksek olan İtalya (86 milyar euro), Portekiz (13 milyar euro) ve İspanya (10 milyar euro) gibi ülkelerin de aynı yolu izleyebileceğine ilişkin endişeler altındaki satışları hızlandırdı.
l ÖNEMLİ teknik seviyeler kırıldı. 13 yıldır yükseliş trendinde olan altının yaklaşık 2 yıldır işlem gördüğü bandın alt çizgisini (1.525 $) aşağı yönlü geçmesini takiben, düşüşler hızlandı. Ayrıca teknik olarak altının son zirvesi olan 1.800 a göre kaydettiği düşüşün %20'yi aşması, teknik olarak ayı piyasasına (düşüşe işaret eder) girdiğini ortaya koyarak satış baskısını artırdı.
l BAZI fonların stop-loss (zarar kes) ve margin call (teminat tamamlama) işlemleri, düşüşü daha da hızlandırdı. Bu düşüş de yeni stop-loss ve margin call lara neden olarak kartopu etkisi yarattı ve altında hızlı düşüşleri beraberinde getirdi.
l KÜRESEL ekonominin toparlanacağına ilişkin beklentilerle bazı fonların altından çıkarak hisse senedi ve devlet tahvili gibi enstrümanlara girmesi de yine altına olan talebi olumsuz etkiliyor.
1.100 $'A İNMESİNİ BEKLEYİN
ANADOLU Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Birkaç gün içinde 1320 dolar hatta daha aşağıları görebiliriz. 12 ay içerisinde altın 1150-1000 dolarlara gelecektir. Şu anda altın alıp kenera atmak riskli. 1.100 dolarlara gelmeden alıp kenera atılmaz. Alım için uygun değil. Dünya borsalarında da yüzde 20'lik bir düzeltme bekliyorum.
ABD'NİN ADIMLARI ÇOK ÖNEMLİ
GARANTİ Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu: Düzeltme devam ederse altının onsu 1200 dolarlara kadar düşebilir. Fakat 1.400 1.500 dolar seviyelerine önümüzdeki 3 ay içerisinde yükselme beklentisi var. Toparlanma kısa vadeli düşüşün tepkisi. 1200 dolar ile 1300 dolar arasında yatırımcılara altın almalarını tavsiye ediyoruz. Gram bazında ise 70 ila 80 TL arası öneriliyor. Altının seyrinde en önemli gösterge FED'in politikaları. Verilerde toparlanma var ise onsu 1100 dolarlara düşebilir. Fakat genişlemeci politika devam edecekse 1200 dolar seviyelerine kadar gerileyip bir yıl içerisinde toparlanmasını bekliyorum. Bir diğer faktör de faiz. Faizin arttığı ortamlarda altın düşüyor, tam tersi durumlarda ise altın yükseliyor.

http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=119258

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u