Ads 468x60px

Altın fiyatları düşer mi yükselir mi?

Altın fiyatları yükselecek mi? Altın fiyatı bugün ne olur? İşte altın fiyatları yorumları…
“Altın fiyatları bu yıl biraz daha düşecek”
10 yılı aşkın bir sredir yukarı doğru hareket eden altında gelen satışlar fiyatları daha da aşağı çekecek gibi görünüyor. ABD’li bankacılık devi Goldman Sachs 2013 yılı için altın fiyatları tahminini ons başına 1.615 dolardan 1.530 dolara indirdi.

Banka gelecek yıl tahminin de 1.450 dolardan 1.270 dolara indi. Goldman Sachs buna gerekçe olarak Euro Bölgesi’nde artan riskleri ve ABD’den gelen zayıf verileri gösterdi. Milyarder yatırımcı George Soros da, geçtiğimiz günlerde altının artık “güvenli liman” olmadığını söylemişti.
 Altın fiyatları düşecek mi?
George Soros altın fiyatları için neler söyledi, altın fiyatları ne olacak?
Para sihirbazı olarak anılan ABD’li milyarder yatırımcı George Soros, altının artık güvenli bir liman oldağını savundu.
Hong Kong’daki South China Morning Post’a konuşan Soros, insanların birşey satmaları gerektiğinde altını tercih ttiklerini söyledi.
Geçen yı euronun çöküşe girmesiyle birlikte altının da değer kaybettiğine dikkat çeken Soros, sonuç itibariyle altının da diğer para birmleriyle birlikte değer kaybettiğine dikkat çekti.
ALTIN FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
Altının artık güvenli liman özelliğinin kaybolduğuna dikkat çeken Soros, “Altın güvenilir olmadığını kanıtladı.
Bu durumdan ötürü yatırımcılar altın yatırımlarını azaltıyor” dedi.
Merkez bankalarının altına yatırım yapmaya devam etmesini bekleyen Soros, bu durumdan ötürü fiyatlarda düşüş beklmediğini söyledi.
 ALTIN FİYATLARI YORUMLARI (14 Nisan 2013 Çarşamba)
Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı geçen hafta destek seviyelerini bir bir kırarak Temmuz 2011′den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 1.481 dolara kadar düştü.
Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 2,43 oranında azalarak 88,50 liradan, Cumhuriyet altını ise 596 liradan işlem gördü.
Altın fiyatlarını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Güney Kıbrıs’ın kaynak ihtiyacını karşılamak için altın satacağı yönündeki haberler, Avro Bölgesi’ndeki mali yapısı zayıf ülkelerin de altın satabileceği beklentisini oluşturdu” dedi.
Altın fiyatlarının Fed eyalet başkanlarından gelen açıklamalarla haftaya bir miktar yükselişle başladığını belirten Yıldırımtürk, hafta ortasında açıklanan Fed tutanaklarında parasal genişlemenin toparlanma hızına duyarlı olarak planlanandan önce sonlandırılacağı sinyaliyle altın fiyatının yönünü yeniden aşağıya çevirdiğini söyledi.
Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki sert düşüşte finans dünyasının önde gelen yatırım bankaları ve “para sihirbazı” unvanlı piyasa oyuncularının geleceğe ilişkin altın fiyatları tahminlerini aşağıya revize etmelerinin büyük etkisi olduğunu savundu.
Yıldırımtürk, “Altın fiyatı son bir haftalık süreçte yaklaşık 96 Dolar geriledi” diye konuştu.
“Bu kadar kısa zamanda bu kadar sert düşüş pek de beklenmeyen bir düşüş oldu”
Stratejist Ahmet Mergen de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Güney Kıbrıs’ta altın satışı haberlerine ilişkin açıklamalarının ardından yatırımcıların altın yatırımlarını azaltarak hisse senedi ve diğer yatırım enstrümanlarına yöneldiğini kaydetti.
Mergen, “Ekonomiler düzeldikçe ve kaos ortamından uzaklaşıldıkça altın fiyatı değer kaybedebilir denildiyse de bu kadar kısa zamanda bu kadar sert düşüş pek beklenmeyen bir düşüş oldu. ETF’deki (Exchange traded fonları) varlıkların bin 181 ton ile en düşük seviyeye inmesi de moralleri bozmuş olup panik satışlarını getirmiş olabilir” yorumunu yaptı.
“Büyük fonlar insanların psikolojileri üzerinden para kazanıyor”
Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise altın fiyatlarının bugünlerde ciddi baskı altında olduğunu vurgulayarak, fiyatları belirleyen en temel unsurun yatırımcı psikolojisi olduğunu dile getirdi. Karakaş, fiyatlardaki negatif baskının sebebi olarak yurt dışındaki büyük fonları göstererek şöyle devam etti:
“Bazı fonlar ve yatırımcı şirketlerin altına dair ilginç ve komik felaket senaryoları var. Dikkat ederseniz ‘ons fiyatı 1.920 dolarken 3.000 hatta 4.000 dolar olacak’ denilmişti. Akabinde çok mantıksız bir şekilde inanılmaz bir düşüş yaşandı. Burada dikkat edilmesi gereken konu psikoloji. Eğer ‘altın düşecek’ deniliyorsa çıkma eğilimine geçeceği düzeltme hareketini yapıyor demektir. ‘Çok çıkacak’ deniyorsa aynı şekilde mutlaka düşecektir. Artık büyük fonlar bunu planlıyor. İnsanların psikolojileri üzerinden para kazanma formülü bu.”
Altın fiyatlarının güvenli liman olmaktan çıkmasıyla ilgili tartışmaları aşırı bulduğunu ifade eden Karakaş, “Daha 2 ay öncesinde en güvenli liman olan altın için ne kadar çabuk ‘artık güvenilir bir yatırım aracı değil’ demeçleri görür olduk. Bunlara kanmamak lazım. Şuna bakmak lazım; altın binlerce yıl boyunca en güvenilir yatırım aracı olmuştur. Dünyadaki merkez bankaları halen altın alımlarını sürdürmektedir. Dünyada borsalar yükselirken siz olsanız elinizde değerlenen borsa kağıdını mı satarsınız yoksa altınınızı mı?” şeklinde konuştu.
“Altın fiyatlarının bu noktalara gelmesinde Soros’un demeçleri mutlaka etkilidir ama geçici olarak”
Altın fiyatlarındaki düşüşün nedeninin sadece George Soros’un açıklamaları olamayacağını söyleyen Karakaş, şunları kaydetti:
“Altın fiyatlarının bu noktalara gelmesinde Soros’un demeçleri evet mutlaka etkilidir ama geçici olarak… Dikkat ederseniz Soros fonu geçen yıl 1.600 ve 1.700 ons bandında altın yatırımlarını artırdığını açıkladı. Nedeni daha önceden yaptığı ‘altın 2.500 ons olabilir’ açıklamaları. Uzun vadede altın 2.500 hatta 3.000 ons seviyelerini görebilir. Artık altın merkez bankalarında bir karşılık, bir para, bir nakit haline geldi.
Türkiye Merkez Bankası bile altın karşılıklarını önce yüzde 25′e, daha sonra 30′a çıkardı. Dünyadaki birçok merkez bankası da aynı şekilde. Fonların insanların psikolojileri üzerinde beklentiyi satın alma girişimleri kısa zamanda tüm dünyada anında tepki verir hale geldi.”
“Petroldeki ‘büyük oyun’ altında zor oynanıyor”
Bir dönem Soros’un açıklamalarıyla petrolün varil fiyatının 140 dolara kadar ulaştığını hatırlatan Karakaş, “O dönemde deniyordu ki; ’200 dolar olacak’. Konuşmalar yorumlar başladı. 2 ay içinde 32 dolarları yani maliyetinin altını gördü. Dubai batma aşamasına geldi. Bu büyük bir oyun. Bu oyun altında zor oynanıyor. Yani altının fiyatının çıkması için ilk önce altın üzerinde ciddi bir baskı oluşturmak lazım. Böylece insanlar çok düşmediğini görünce altına saldırsınlar, alımlar gelsin, spekülatörler zengin olsun” görüşünü paylaştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u