Ads 468x60px

Altın fiyatları düştü, talep karşılanamıyor

Özellikle hafta genelinde Çin’den gelen büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalması, hafta ortasında Avrupa’dan gelen otomotiv satışlarının son 20 yılın dip seviyelerine ulaşması ve ABD endekslerinden yaşanan düşüşler ile oluşan olumsuz hava emtialarda satışı tetikliyor. 
Londra Metal endeksinde yüzde 4 geri çekilerek metrik tonu 6894’ten 6800’e gerileyen bakır
dikkatleri üzerine çekiyor. Buna ek olarak nikel tarafında da yüzde 16’lık geri çekilme ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeler test edilmiş oldu ve çinkoda da yüzde 3.2’lik düşüş ile son 5 ayın dip seviyeleri görülmüş oldu. S&P GSCI endeksinin yüzde 20 üzerinde değer kaybetmesi ile ayı piyasasına girilmiş oldu.
Altın bir günlük toparlanma çabası sonrasında yeniden satışların gelmesi fiziki altın talebinin hızla artmasına neden oludu. Son iki yılın en düşük seviyelerine gerileyen altında yeni günde yüzde 2.8’lik düşüş ile 1.365 seviyesinden 1.337’ye geriledi. 16 Nisan’da 1321 dolara kadar gerileyen sarı metal ETP kontratlarında yüzde 3.52lik geri çekilme gözlendi.
Külçe altında son 12 yıllık rallinin ayı piyasalarına giriş ile sonuna gelinirken, ABD’de son dönem gelen verilerde ekonominin iyileşmesine dair kaygıların artması, Avrupa’da Güney Kıbrıs’ta altın satışı haberleri ile satışlar tetiklendi.
Altında fiyatların düşmesi sonrasında fiziki altın talebinin karşılanmakta zorlandığı da görülüyor. Avustralya’da altın para satışlarının arttığı görülürken, Çin ve Hindistan tarafında da artan talebin karşılanmasında zorlukların çıkmaya başladığı haberleri dikkat çekiyor.
ETF’ler tarafında da önemli hareketlilik yaşanıyor. ETF yatırım stratesjisti David Mazza, önemli ölçüde çıkışların yaşandığını belirtirken binlerce yıldır ticarette kullanılan altının sarsıldığını belirtti. Nisan 15’te iki seansta yüzde 14 değer kaydeden altının perakende satışları Çin’de üçe katlarken, dünyanın en büyük altın alıcılarında Hindistan’da son iki günde talep yılın en yüksek seviyelerini aştı. Günlük talep Hong Kong ve Macau’da 13-16 Nisan arasında yüzde 25 arttı.
Konuya dair yapılan değerlendirmelerde Deutsche Bank altında yaşanan sert hareketlerin modern çağın en büyük düzeltmesi olduğuna dikkat çekerken, HSBC fiziki talepteki artışın fiyatların orta vadede dengelenmesi için önemli bir unsur olduğu kaydedildi.

Read more: http://www.finansgundem.com/haber/altin-fiyatlari-dustu_-talep-karsilanamiyor/333574#ixzz2QoYqPpwb

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u