Ads 468x60px

Goldman: Altın 2013’ü 1.450 Dolarda Bitirir

Goldman Sachs Yatırım Bankası altın fiyat öngörüsünü bir kez daha düşürdü ve altın fiyatlarının 2013’ü 1.450 dolar civarında bitireceğini ifade etti. Buna gerekçe olarak Goldman, yatırımcının altına ilgisinin azalmasını ve ABD ekonomisindeki düzelmeleri gösterdi.  Buna ek olarak Goldman, Ekim 2010’da oluşturduğu COMEX’deki uzun pozisyonunu ons başına 219 dolar kârla kapatma kararı
aldığını ve bundan sonra açığa satış yaparak düşüş yönünde pozisyon alacağını duyurdu. 2014 sene sonu hedefi ise 1.270 dolar.
 Goldman’ın yeni üç, altı ve on iki aylık fiyat tahminleri sırasıyla 1.530; 1.490 ve 1.390 dolar. Şubat ayında aynı tahminler 1.615, 1.600 ve 1.550 dolardı. Goldman her ne kadar ABD’den gelen ekonomik verilerin hayalkırıklığı yaratmasına ve Avrupa’da euro kurundan ötürü huzursuzluk oluşmasına rağmen, altın fiyatlarında ay bazında pek bir değişiklik olmadığını vurguladı.
 Kısacası, yatırımcının altın bulundurmak için pek bir sebebi kalmış gibi görünmüyor. Güney Kıbrıs’taki sorunların ciddi ekonomik sonuçları veya yaptırımları olmayacağını düşünen Goldman analistleri, yakın zamanda yayınlanan ABD raporlarındaki olumsuz istihdam verilerinin de 2013’ün ikinci yarısı için öngördükleri düzelmeyi değiştirmeyeceğini vurguladı.
 Goldman analistleri, altın fiyatlarında keskin bir düzelmenin bundan sonra pek de mümkün olmayacağını ifade etti.
Senenin ikinci yarısında ABD’de oluşması beklenen yüksek faiz ortamından ötürü Goldman, dolar bazında fiyatlandırılan altın fiyat öngörüsünü aşağı çekti. Uzmanlar, yakın vadede ABD ekonomik büyümesinin beklendiği kadar hızlı gitmemesinden ötürü altın fiyatlarının mütevazi kazançlar kaydedebileceğini belirtti, fakat beklentileri yıl geneli itibariyle düşük fiyatlar.
 Goldman yeni fiyat öngörülerinde merkez bankalarının alım düzenini göz önünde bulundurduklarını da ifade etti. Merkez bankalarının 2009-2012 trendindeki özel sektör alımlarından biraz daha agresif bir biçimde alım yapacağını savunan banka uzmanları, yine de bu desteğin fiyatlara taban sağlamaktan uzak olacağını dile getirdi.
 Goldman uzun vadeli altın fiyatını değiştirmeden muhafaza ediyor. 2017 sonrası için tahminler 1.200 dolar civarında. Uzmanlar, bir sonraki altın rallisi için enflasyonun önemli bir katalizör olabileceğini kabul ediyor, fakat bu dalga büyük olasılıkla birkaç yıl ötede.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u