Ads 468x60px

Altın fiyatlarında yeni hedef 2.000 dolar mı?

Avrupa’dan gelen genişleme haberleri ve Japonya Merkez Bankası desteğiyle altın fiyatları, 1.791.92 doları aşarak son 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altındaki son çıkış sonrası ne yapacaklarını soran altın yatırımcılarına öneriler, pozisyonlarını korumları ve yeni alım için piyasa düzeltmelerini beklemeri yönünde. Çünkü ilk etapta 1.900 dolar, daha sonra ise 2.000 dolar / ons seviyeleri
görülebilir.
Geleneksel Türk yatırımcısının en temel yatırım araçlarından biridir altın. Yastık altnda yatırımcıların fiziki olarak 5 bin ton civarında altın tuttuğu tahminleri yapılıyor. Fakat son yıllarda altın, bireysel ve kurumsal yatırımcıların da önemli yatırım araçlarından biri haline geldi. Altına dayalı fonlar ve bankaların altın mevduat hesaplarına olan büyük ilgi bunun açık göstergesi. 2012 başından son 1 – 1.5 ay öncesine kadar altının gösterdiği performans yatırımcısını hayal kırıklığına uğratmamıştı. Çünkü 2010 ve 2011′in en çok kazandıran yatırım aracı altın, eksi performans sergiliyordu.

Amerikan Merkez Bankası (FED)’in üçüncü parasal genişlemeyi açıklamasıyla birlikte altın fiyatları 1.700 doların üzerine çıkarak son dönemin en hızlı yükseklişlerinden birini daha gerçekleştirdi.
Bu seviyelerden yukarı trendine başlayan altın fiyatları, geçen hafta da yeni gelişmelerle çıkışını sürdürdü. FED ve Avrupa Merkez Bankası’dan (ECB) gelen parasal genişleme adımlarından koral bulan altın, Japonya Merkez Bankası’dan gelen gevşeme adımı sonrası, yükselişini devam ettirdi. Japonya Merkez Bankası’nın varlık alım programını 55 trilyon yene çıkarmasının ardından spot altının onsu 1.791.92 doları aşarak son 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Global ekonomide mevcut düşük faiz ortamında altın fiyatlarını etkileyen temelde iki unsur var. Bunlardan biri global likidite gelişmeleri, diğeri de ekonomik büyümeye dair belirsizlikler. Dolayısıyla gelişmiş ekonomi merkez bankaları tarafından alınan ek parasal genişleme kararları, altın fiyatlarındaki tetikleyici unsur oldu. FED’in mortgage alımlarının 2014 sonuna kadar süreceği ve Aralık ayında sonra erecek twist operasyonunun ardından Hazine tahvil alımlarına gidecek olmasının altını destekleyeceği de beklentiler arasında.
Bu dönemde gelen yatırım bankalarının raporlarında da altında yukarı yönlü revizyon var. Buna göre, Deutsche Bank’ın altın fiyatlarının 2013 yılının ilk yarısında 2.000 dolar seviyesine ulaşabileceğine ilişkin raporunun ardından, Bank Of Amerika da altının onsunun 2014 sonuna 2.400 dolar seviyesine yükelebileceğini açıkladı.
Altında beklenti yukarı yönlüyken öneriler de pozisyonları olanların uzun vadede bunları koruması yönünde. Kısa vadeli düşünenler ise kâr realizasyonundan yararlanabilir. Yeni alım yapılması bu seviyelerden önerilmezken, 1.700 seviyelerine geri dönüşte pozisyon alınabileceği ifade ediliyor. Çünkü uzun vadede yukarı yönlü revizyonlar 1.900 dolar/ons ve ardından 2.4000 dolara kadar çıkıyor.
Finans Portföy Portföy Yöneticisi Maruf Ceylan, özellikle altın fiyatlarında yaşanan sert yükselişten sonra yatırımcların yeni pozisyon açmak için piyasa düzeltmelerini beklemesini öneriyor. Maruf Ceylan, “Bu seviyelerden altın taşıyan yatırımcılara uzun vadeli olarak pozisyonlarını taşımaları, sert yükselişlerde bir miktar pozisyon azaltmaları önerilebilir. Yatırımcılar, borsa yatırım fonlarına yatırım yaparak da altının getirisine ortak olabilirler” diyor.
Ceylan’a göre piyasadaki likiditenin bol olduğu ortamda altındaki yükselişin devamı beklenebilir. Altın ons fiyatında 1.780 dolar seviyesinin geçilmesi halinde 1.920 dolar zirvesinin tekrar görülme ihtimali de artacak.
“Altın fiyatlarında yükseliş beklentisi var”
HSBC Yatırım’a göre altın fiyatlarındaki yükseliş hareketinin devamı için diğer büyük merkez bankalarının da benzer şekilde genişleyici para politikaları uygulamaları veya FED ve ECB’nin uyguladıkları programları boyutunu artırmaları gerekiyor. Bu seviyelerden yeni alım önermeyen HSBC Yatırım analistleri, yeni pozisyon açmak için ise yaşanan hızlı yükselişten sonra piyasanın denge bulmasının beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Elinde altın yatırım bulunanlar için öneri ise şu an için ellerindeki pozisyonu koruyarak, satış yapmak için yurt dışındaki gelişmeleri izlemeleri. HSBC Yatırım bununla birlikte, altın yatırımı yapan yatırımcıların kısa vadeli alım satım yapmak yerine uzun vadeli pozisyon taşımlarının risk-getiri açısından daha pozitif sonuç vermesi bekleniyor.
“2000 dolar rahatlıkla aşılabilir”
Şant Manukyan / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı
“Merkez bankalarını piyasaya likidite vermesi altını destekliyor. Ancak en az bunun kadar önemli bir okta da reel faizlerin düşüş veya eksi seviyelerde olması. Merkez bankalarının rezerv arttırma çabaları ve Asya kaynakları talepte fiyatların yukarı gitmesinde önemli etkenler olacak. Altın için hedef fiyat belirlerken çok değişik seviyelerde teleffuz edilebilir ancak 200 dolar rahatlıkla aşılabilir. Uzun vadeli ve kaldıraçsız alım yapan yatırımcılar bu seviyelerden altına yatırım yapabilir. Ancak trader mantığı ile baktığımızda 1700′lere doğru bir geri çekilme alım yapmak daha makul görünüyor. Bu seviyelerden elinde fiziki altını, altın fonu olarak kormaya devam etsin. Altın sadece getirisi açısından değil portföyün volatilitesini azaltması ve koruma sağlaması açısından da önemli.”
Altın fiyatlarında düşüş görülür mü?
Yurt dışında yaşanan ekonomik sorunların çözülmesine yönelik gelişmeler veya merkez bankalarının para politikalarının değiştirmeye başlamarı altın fiyatlarında bir düşüşe neden olabilir. 1720 dolar seviyelerine doğru satış eğilimi görüldüğünde yeni alım fırsatları oluşturacağı düşünülüyor.
Ekonomist

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u