Ads 468x60px

Altın fiyatları düşer mi yükselir mi?

Avrupa Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından çıkacak olan kararların beklendiği uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.700 doları aşarak 1708,56 dolarla 6 ayın zirvesini gördü.



4 Eylül’de 1.700 dolar sınırını zorlayan altın şu sıralarda 1.702,48 dolar seviyesinden işlem görüyor. Altın, 4 Eylül’de 1.699,18 dolara kadar yükselmiş, daha sonra gelen satışlarla düşüşe geçmişti.

Altın, en son 13 Mart’ta 1.700 dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Bugün ABD ve Avrupa cephesinde açıklanacak ekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısından çıkacak kararlar altın fiyatlarının yönünü belirlemesinde etkili olacak..
Altın fiyatları yükselecek mi? İşte altın fiyatları yorumları

Altındaki yükselişin süreceğini öngören uzmanlar, fiyatının 1750 dolar seviyesine kadar çıkmasını öngörüyor.

Destek FX / Altında 1700’ler halen görülemedi. Fed’in daha önce ekonomik verilerin kötü gelmesi halinde, Amerikan ekonomisinin toparlanması için parasal genişlemeye gitmekten kaçınılmayacağını belirtmesi üzerine gözler bu haftaki işsizlik verilerine çevrilmişti. Bugün Amerika’dan İstihdam Talepleri verisi beklenenin üzerinde gelirse eğer altında alımlar kuvvetlenip 1711 direncine kadar hareket yapabilir. 2. bir direnç noktası ise 1727’de bulunuyor. Eğer veri beklenenin altında gelirse de zaten 1700’ü göremeyen emtiada satışların başlaması ve 1675’lere kadar geri çekilmesi beklenebilir.

FinanOnline – Okan Aybar / Son günlerde yükselen altının dünyada düşen faizlere bağlı olarak hareket ettiğini biliyoruz. Dünyanın geneline yayılmış ekonomik durgunluk ve olasu yükselişlerle belirebilecek stagnasyon beklentileri altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken VIX Endeksi ve son günlerde gerileyen mal fiyatları altınla aynı fikirde değil.

Ancak altın 1700 dolar hedefini tutturduğu için altındaki yükseliş bir süre daha devam edebilir. Eğer bu arada ekonomik görünüm mal fiyatlarının gerilemesine neden olur ve bu arada VIX Endeksi de düştüğü yerlerde kalmaya devam edecek olursa altındaki yükselişler yerini gerilemeye bırakabilir ancak bu durum kısa zamanda kendisini göstermeyecek. Bu nedenle bugünlerde düşeceği beklentisiyle ağır şekilde açığa satış yapmak yerine küçük pozisyonları idare etmek gerekiyor.

Yakında altının 1712 dolar seviyesine kadar yükselmesinin ardından bir süre daha bu seviyede kalmasını bekliyorum.

Alper Kalyoncu: Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu, “Altının ons fiyatının yıl sonuna kadar 1.700-1.750 dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var. Aşağı yönlü bir düşüş pek beklenmiyor”

Kalyoncu ayrıca, “Petrol fiyatları da yükseliyor, bu da altındaki fiyat artışını destekliyor. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişleme sinyallerini vermesi, tarih vermese de yakın bir zamanda yapılabileceği yönünde yorumlanan konuşması da altın fiyatlarına destek veriyor. Yıl sonuna kadar 1.700-1.750 dolar seviyesine kadar altın onsunun çıkması bekleniyor. Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var. Aşağı yönlü bir düşüş pek beklenmiyor. 1.600 dolar seviyelerinde bir destek noktasını buldu. Daha aşağıya gitmediği görüldü ve daha aşağıya gideceğini öngörmüyoruz.” belirtti.
JPMORGAN, ALTIN FİYATLARINDA 1.800 DOLAR BEKLİYOR

JPMorgan, ABD’de reel faiz oranının negatif olması, Avrupa’daki riskler ve OrtaDoğu’daki istikrarsızlık nedeniyle altın fiyatında yukarı hareketin devam etmesinin beklendiğini bildirdi. JPMorgan, spot altın fiyatının yıl sonuna kadar 1.800 Dolar/ons seviyesine doğru hareket etmesini beklediğini belirtti.

Goldman Sachs emtia araştırmaları birimi başkanı Jeffrey Currie de 2012 yıl sonu için altın fiyatını 1840 Dolar/ons olarak tahmin etti.
Altın fiyatları düşer mi?

Analistlere göre, ECB hamleleri hayal kırıklığı yaratırsa altında yaşanan son rallinin uzun sürmesi olası değil.

CEF Holdings CEO´su Warren Gilman, Batı´daki politika yapıcılarının hamlelerine dair netlik olmadığından rallinin adil olmadığını düşünüyor.

CNBC’ye konuşan Gilman, “Daha fazla konuşma ve çok az somut hamle bekliyorum. Avrupa´nın çözüm bulmadığı ve çözümün yakın olmadığı görülürse altında düşüş bu hafta da başlayabilir.” dedi.

Compass Markets CEO’su Andrew Su, altında dramatik bir düşüş yaşanabileceğini, ECB’nin tahvil alım programına dair belirleyici bir plan açıklamayacağını düşünüyor. Barclays baş teknik analisti Dhiren Sarin, 1700 seviyesindeki psikolojik engel sebebiyle altın fiyatlarında gelecek günlerde bir geri çekilme olabileceğini, fakat daha sonra yükselişin olacağını belirtti.
Altın fiyatları neden yükseldi?

Bankalarda milyon dolarların döndüğü seans odalarından, küçük yatırımcı’nın oturma odasının son haftalardaki ortak konusuna dönecek olursak, her kesimin yanıtını merak ettiği soru şu:

İşlemciler biraz daha derinlikli bir soruyla, analitik bir yanıtın peşinde:

Altının ons fiyatı 1.900′lerden, dünyadaki ekonomik ve siyasi riskler devam ettiği halde nedne hızlı bir şekilde 1.500′lere geriledi? Ve şimdi niye aynı risklerde pek de olağanüstü bir değişim, eksilme ya da artma yaşanmamışken neden yükselmeye başladı?

Yatılanması gerçekten zor sorular. Fakat diğer yandan da altın durduğu yerde durmuyor ve sürekli bir hareket halinde. Bu nedenle her kesimin kafasındaki soruları karşılayacak yanıtlar bulabilmek için hem dünyanın izlediği bir yatırım uzmanı olan Jim Rogers’la, hem son yıllarda ortaya çıkardıkları altın fonları ile yatırımcı sayılarını hızla artıran bankacılık çevreleri ile ve hem de Türkiye altın piyasasının gerçek anlamda nabzının attığı Kapalıçarşı’nın kurt kuyumcularıyla konuştuk.

Öncelikle altının neden yükseldiğine ilişkin gelen yanıtlardan çıkar ortak kanı şu: ABD’de Avrupa’yı, hatta krizde küresel büyümenin lokomotifi olarak görülen Çin’e kadar gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüme beklendiği gibi gitmiyor. Ekonomileri canlandırma misyonunu merkez bankaları üstlenmiş bulunuyor. Bunun için uygulanması olası yeni destek programları piyasalarda tedirginlik yaratıyor.
Riskli bir dönem

Yatırımcı bu dönemi riskli buluyor ve işte tam da böylesi dönemlerde gidip demir attığı havuzu yükselişe geçiyor. Üstelik daha bu destek paketlerinin ne olacağı açıklanmadı bile. Yatırım uzmanları Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları FED ve ECB’nin uzun süredir sinyalini verdiği yeni teşvik programının ayrıntılarını açıklaması halinde altın fiyatlarındaki yükselişin hızlanmasını bekliyor.

Ancak bu yükseliş geçen yılki gibi tarihi 1.920 ons/dolar zirvelerine kadar gider mi, yoksa yılbaşından bu yana her çıkışta görülen geri çekilmeler mi yaşanır? Yukarıda görüşünü aktardığımız Jim Rogers gibi düşünenlerde var piyasada.

Fakat tam tersi altının oldukça primli olduğunu (yüzde 50) bu balonun kısa vadede biraz daha şişebileceğini ama uzun vadeli bir yatırım aracı olarak altına yönelenlerin hüsran yaşayacağını düşünenler de…
Altın fiyatları nereye kadar çıkar?

Bu süreçte özellikle yatırım amaçlı altına talebin arttığı görülüyor. Ayrıca altın borsası yatırım fonlarına girişlerin de belirgin bir şekilde artması dikkat çekiyor.

Peki altın, aylardır gidip geldiği 1.530 – 1.640 dolar bandına mı geri dönecek, yoksa bu yükselişin arkası gelecek mi? Yükseliş nereye kadar sürer, gerekçeleri neler? Her çıkışın bir inişi var mı?

Başta söyleyelim; ekonomistler, son üç yıldır uygulanan parasal genişlemelerin, ilk turdaki genişlemeden daha az etki gösterdiğinde hemfikir bir tablo çiziyor. Analistler genel olarak, altının kısa vadeli kâr satışlarına karşın uzun vadede yükseliş trendini korduğu yönünde görüş bildiriyor.

Temkinli analizler, altının onsu için 1.680 – 1.690 dolar bandında kâr satışlarının oluşmasının güçlü olduğunu ortaya koyarken, olası kâr realizasyonlarından teknik olarak 1.635 – 1.615 ve 1.590 seviyelerinin destek noktaları olarak gösteriyor. Yükselişlerde ise teknik gösterler 1.667 dolarda ciddi bir direnç olacağı bekleniyor. Bu direnç aşılamazsa fiyatlar 1.646 dolara doğru da yaklaşabilir.
“Kısa vade için alınabilir. Uzun vade için uzak durulmalı”

AFA BORAN / Amwal Katar Genel Müdür Yardımcısı

“Altını bir yatırım aracından öte spekülatif paranın değerini koruma amacı olarak görüyorum. Çünkü altın ne hisse senedi ne de bono gibi temettüsü ya da kuponu olan bir yatırım aracı değil. Ne de demir çelik gibi kullanım ihtiyacı olan bir emtia. Yatırım açısından asıl varoluş sebebi arzının nispeten sınırlı oluşu ve merkez bankalarının para basıp paranın değerini düşürdükleri bir dönemde, değerini koruyacak bir varlık olması. Bunu iyi anlamak, bence değerini doğru belirlemek açısından çok önemli.

Zaten altının geçmiş 50 yıllık tendine de bakarsanız genelde para arzının arttığı ve enflasyonun yüksek olduğu dönemde (yani paranın değerini yitirdiği dönemlerde) daha çok rağbet aldığını görebilirsiniz. Ve haliyle sıralar altın fiyatları zirvede. Bu bahsettiğim şekilde bakınca uzun vadede olması gereken seviyeye kıyasla yaklaşık yüzde 50 civarı primli olduğunu görüyorum. Bu tespit bilhassa uzun vadeli bakış açısından önemli. Yarın olmasa da bir gün bu balon sönecektir. Kısa vadede parasal genişleme devma ettiği için belki (önümüzdeki 1-2 yılda) daha da primli olabilir.

Fakat uzun vadede yatırım olarak kesinlikle uzak durulması gerekir. Kısa vadeli spekülatif bir tahminde bulunacak olursam ekonomiler kötü gittiği sürece altın da iyi gidecektir.

Daha uzun vadede ekonomilerin kalıcı şekilde düzeldiği ve parasal genişlemenin geri çekilmesi konuşulmaya başlandığında ise altından kaçmak lazım. Uzun vadede ilk etapta 1.400, daha sonra 1.200 dolarlı seviyeleri daha makul bir seviye olarak görüyorum.”

Kıvanç ÖZVARDAR / Ekonomist

Kaynak: http://www.patronturk.com/altin-fiyatlari-daha-yukselir-mi#ixzz25gCHJSO1

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u